Hoeveel ml achol krijgen jullie ongeveer als je 10 liter stookwijn aan het distilleren bent?
Hangt er van af wat voor stookwijn het is .
Wat is het basis product waar het uit is gemaakt .
En hoeveel zijn de verhoudingen in de het beslag geweest waaruit je de stookwijn maakt .
Daarnaast hoe wat voor ketel gebruik je en hoe ga je daarmee te werk .
Wat voor percentage kun je max behalen met een ketel ..
Inderdaad, het hangt van die factoren af die Robbert hierboven al noemde.
Een turbo suikervergisting met 19% ABV stookwijn levert meer op
dan een rum-melasse vergisting: +- 8% ABV....
Ik heb een 20 liter wiskey alambiek. De warmte is rond de 90 graden. Recept is is zakje turbo gist op 24 liter water, liter 1 liter rum, en geroosterd houtsnippers erin. Ik heb meerderen stookwijn gehad maar op kleinschaal en zit elke keer netjes tussen de 40 en 70 procent achol, maar wil op grotere schaal stoken en weet niet hoeveel ik gemiddelde per mash kan krijgen aan drinkbare product
.dat van de turbo gist is wel afhankelijk van hoeveelheid suikers aanwezig ! je kunt nooit meer dan 510 gram alcohol uit 1 kilo suikers krijgen .
Alcohol weegt 789 gram per liter .
Dat is onder perfecte omstandig heden .
Wat voor gist je ook gebruikt .
Alleen de meeste gisten kunnen slecht leven bij 14 % of hoger dus turbo is beter resistent tegen alcohol .
Dus bij hogere verdunning krijg je zelfde volume alcohol alleen lager percentage .
maar wil op grotere schaal stoken
Helaas zijn we een hobbyforum, echter alles is te berekenen.
Als je al meerdere stookwijnen hebt gemaakt, heb je dan niet bijgehouden hoe groot de opbrengst was?