tannine bijsmaak verdwijnt meestal deels na langer lageren .
Wanneer een drank als b.v. whiskey , bourbon , e.d. te veel bijsmaak van de looizuur / tannine heeft kun je wat eiwit aan de drank toevoegen .
De eiwit vlokt uit en slaat neer deze kun je simpel uitfilteren en hiermee verdwijnt ook grotendeels ook de looizuur smaak . eventuele troebeling verdwijnt ook hiermee .
Ik heb gekloofd Hollands eikenhout gebruikt voor in de rum en werkte perfect . Het eikenhout gekloofd in stokjes van 1,5 cm en gebakken in de oven half uur op 180 graden vervolgens in de rum 85% af en toe proeven en binnen 4 weken klaar terug mengen naar 40%.
Had toevallig net m'n bijl geslepen voor andere doeleinden, maar dan ga ik vanmiddag maar even het bos in om een stuk eik te kappen.
vers gekapt eiken is niet gelijk bruikbaar en kans is groot dat je de drank verknalt .
Eerst moet het gewaterd worden en daarna gedroogd .
eiken bevat veel looizuur .
Daarnaast Vers eiken kan diverse wormen , larven , Mikroben , schimmels ,eitjes van insecten enz .
Alleen nieuw hout even in oven is niet afdoende .
Ik laat het zoiezo 1 jaar minimaal drogen en daarna wss ook nog koken, dan zullen de meeste organismen het hoekje wel om zijn.
wanneer je hout kapt voor gebruik bij dranken kun je die beter meteen even op heer water zetten en hierna drogen
heet water.
Net gekregen van schoondochter . ????
Dit is een goed bruikbaar product om op te lageren . ??
beste leden dank en dank nogmaals voor de overvloed aan informatie
laat ik de vraag "voor de grap" eens omdraaien
zijn er houtsoorten waar niet op gelagerd kan worden?
en waarom?
ben bezig met een mooie verzameling hout en dit allemaal op dezelfde manier toasten en behandelen . in eenzelfe alcohol gooien . als het klaar is deel ik de bevindingen . thx!
Prunus serotina, Amerikaanse vogelkers. Als je een stuk afbreekt, ruik je waarom, doe je het zonder handschoenen, weet je het ,3 dagen later, ook nog. Overigens zijn de bessen eet- en vergistbaar. 🙂 🙂
Daar staat acacia tegenover, waarvan je denkt dat het ook niet kan, maar dit snelgroeiend hardhout, zorgt voor een zachte vanille smaak. Niet verwarren met Robinia Pseudoacacia, (andere houtsoort) daarvan zijn alleen de bloemen niet giftig.
walnoten kersen eik en peer .
zowel getoast als geroast
de smaakbevi dingen komen eraan .
thx voor de info!!!
Benieuwd naar je bevindingen!
Hoi Robbert. Gewoon een kippenei scheiden en dan erbij doen? Hoeveel eiwit op drie liter?
ongeveer 1/10 deel van het eiwit van 1 ei opkloppen . neem hiervan het schuim ongeveer 1/10hiervan en roer dat door een glas van de drank . na oplossen alles door de drank roeren . en na bezinken afhevelen of foor filter