Meldingen
Alles wissen

Houtsoorten Het hoe en wat

Pagina 1 / 3

Berichten: 13
Topic starter
(@tesseract)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beste (onrust)stokers.
ik heb een vraag over hout en google schijnt mij niet te kunnen helpen.

welke soorten hout kan ik gebruiken voor het rijpen van drank.

en hoe deze te behandelen/ desinfecteren/ toasten/ branden/"unkown unknown"

ik weet van appel- kastanje en kersenhout
eik schijnt de meest voorkomende houtsoort te zijn
er zijn echter tamenlijk wat soorten eik (alsmede alle andere boomtypen hierboven) in de wereld. zijn deze allemaal geschikt (ervan uitgaande dat ze allemaal ongetwijfeld een ander smaakprofief hebben).

alle info is heel erg welkom aangezien ik met kleine batches werk en niet de ruimte heb met 100 verschillende houtsoorten te experimenteren
ik stook op een 10 liter alambiek meerdere dingen geprobeerd met goed succes
cheers !
groeten niels

Beantwoorden
35 reacties
Berichten: 265
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb een stuk Frans eiken vloerhout, onbehandeld natuurlijk, in staafjes gezaagd en op 4  niveaus gebrand mbv een verfbrander. Dit ook met een stuk Amerikaans eiken en daar m’n roggebrood whiskey op laten rijpen zo ook m’n rietsuikermelasse rum. Ik vind t erg goed werken. In een glazen fles kan je het proces goed volgen. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

keuze van hout hangt af wat je erin wil opslaan of welk accent je mee wil geven .
Meest algemeen is eiken .
Dat is zowel voor wijnen als likeur / sterke dranken bruikbaar .
Er zijn diverse methoden van ontsmetting simpelste is vullen met water en sulfiet tabletten hierna goed spoelen .
ook kun je vat zwavelen en hierna flink uitspoelen .
Oude of eerder gebruikte vaten kun je openen en uitschrapen waardoor ze een nieuw leven krijgen .
ook kun je ze roasten voor ontsmetten .
Het roasten of branden word meestal gedaan om accenten te geven aan dranken .
Het is op zich niet moeilijk alleen vergt enige handigheid anders zit je met een lek vat .
Wanneer je een houten kraan in vat gebruikt kun je deze het beste bij elke reconditie of nieuw in gebruik nemen vervangen.
Beter om dat even voor gedaan te krijgen door iemand die het eerder heeft gedaan .
Lekkages op naad kun je eenvoudig verhelpen door spijkertjes / naalden naast naad te slaan
Wanneer je gaat lageren is het beste om een vat in donker / schaduw te zetten 11- 12 graden en luchtvochtigheid 70 -75% .

Een vat kun je voor gebruik het best even vullen en buiten om vochtige doeken leggen om dicht te trekken .

Beantwoorden
Berichten: 13
Topic starter
(@tesseract)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@markb

ik heb met verschillende type "eiken" vloerplank gewerkt echter geeft dit voor mij vaak een dropsmaak lichtelijk salmiakig,
niet slecht maar ook niet per see fantastisch  hoelang en op welke temperatuur toast je het en of hoe behandel je het.

@ Robbert
ooit als ik mijn woonboerderij heb ga ik dingen in vaten opslaan, helaas centrum amsterdam laat niet meer toe dan een tiental flesjes in de voorraadkast. geld het desinfecteren ook voor hout "lageren"op drank ?
bedankt voor de reacties
cheers!

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

je bedoelt hout wat je toevoegt in stokjes of schilfers ?
Roast ontsmet maar geeft ook roast smaak .
Je kunt hout
afspoelen en minuutje in magnetron of
30 sec in 80 gr water .
Of even stomen .
maar simpelste is paar dagen in vriezer .

Beantwoorden
Berichten: 265
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het toasten deed ik op kleur van licht naar donker. Ik kan morgen wel wat foto’s maken met daglicht als je wil. In een glazen carboy van 5 liter gooide ik dan van elke toasting 1 of 2 staafjes ook van het Amerikaans eiken. Ik vind t vooral voor de rum erg goed werken. Wel regelmatig proeven en eruit halen als je de smaak goed vind en als je te ver bent gegaan beetje aanlengen met blanke rum/whiskey. Met echte graan based whiskey heb ik nog geen ervaring maar dat gaat snel komen. Succes er mee

Beantwoorden
Berichten: 13
Topic starter
(@tesseract)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

kan ik elk gedeelte van een eiken boom gebruiken?
en hie oud moet de doom zijn??

iemand ervaring met appel ksrsen of kastanje hout??

Beantwoorden
Berichten: 230
(@lucifertje)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik gebruik eiken en appelhout. Appelhout komt van een eigen boom welke 5 jaar lag te drogen. Eik komt reststukken van dikke onbehandelende balken van een timmerman.

 

Appel heeft een plezantere smaak vind ik zelf.

Beantwoorden
Berichten: 85
(@crispi)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bij de Aveve verkopen ze zakjes met eikenhouten snippers afkomstig van afgekeurde Jack Daniels vaten. Wel vrij prijzig (ik dacht een 12-13 Euro) en eigenlijk bedoeld om te gebruiken in een hout-barbecue. Veel van de snippers vertonen al een stuk getoast/verkoold materiaal van de binnenzijde. Heb zo'n zakje gekocht maar nog niet getest. Ik veronderstel dat deze snippers niet extra behandeld zijn en goed bruikbaar?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

dat kun je zo gebruiken Crispi.
Eiken dat onbewerkt is b.v.b uit de stelling van de timmerman of meubelmaker haal je met schaaf of schuur papier buitenste laagje af en de rest kun je gelijk gebruiken verder schaafsel van maken of zo .
Eikenhout wat verlijmd is geweest of geolied , gebeitst niet gebruiken ! stukken eikenhout dat te vochtig heeft gelegen kunnen schimmels in zitten . niet zo gebruiken . eerst met sulfiet behandelen , roasten , stomen of vriezen

Eikenbomen vers gekapt moet eerst een paar maanden in water liggen om uit te loogen daarna minimaal een jaar gedroogd en is dan pas geschikt . .

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Kers of eik of vijgen hout hebben mijn voorkeur. Vijg toasten met een gasbrander en dan in een weckpot met drank weg zetten. Vijg geeft een heerlijke zoete smaak echt vijg achtige smaak krijg je er in terug

Beantwoorden
Berichten: 85
(@crispi)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

En waar vind je dan vijg?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zelf gebruik ik eiken vat en kersenhout vaatjes .
Ook gebruik ik eiken schaafsel en vrij regelmatig de doppen van walnoten .

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Das een hele goeie. Ik had een paar stammetjes van familie gekregen. Die weer van een ander. De hele familie is actief vlees roker. Geen idee waar ze het vandaan scharrelen, weet alleen dat het erg lekker op de whisky is

Beantwoorden
Berichten: 99
(@tomas)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb Frans eiken gebruikt, was niet te pruimen. Heb het nu een paar keer gekookt om de harde tanine's kwijt te raken. Zo doen de Russen het ook. 

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?