Meldingen
Alles wissen

Mijn eerste stook

Pagina 1 / 2

Berichten: 125
Topic starter
(@knoet)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Heb mijn ketel binnengekregen , maar heb de rest nog niet, zo what , wat is het goedkoopste bier, nou kordaat van de lidl , aldi heeft het ook zelfde prijs, maar lidl is dichterbij, 98 cent per liter, dus ik 28 blikken , 14 liter, nog geen 14 euro, leuk probeersel , al de blikken leeg gekieperd,ketel op een kookplaat , nu had ik hier gelezen dat je niet moet uitgaan van de temp meter, weet ik veel , ik zie wel ,zooi opgewarmd ,op de temp meter 90 graden ,maar druppelen , toen stoom naar beneden , dus goed voorloop moet je weggooien , maar goed ook , leek wel teerwater, ongeveer 0,15 liter, de rest opgevangen tot een liter of 4, het spul rook naar bedorven bier , bha, volgende dag ketel en koeler schoongemaakt, eerst met dusty, daarna met afwasmiddel, goed de boel uitgespoeld, al de 4 liter terug in het vat, weer opgestookt 2 liter overgehouden , maar omdat ik nog geen meter heb , geen idee het alcohol percentage, maar even gekeken of me auto er op zou lopen , ja hoor het brand en het ruikt prettig, niet helemaal mijn smaak , maar poe poe sterk spul die eigen , dus ik denk limo siroop met wat water, uiteraard zonder Zuiker want das niet goed voor je

Beantwoorden
23 reacties
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Knoet, alhoewel ik oprecht respect heb voor het enthousiasme en de gewilligheid om te experimenteren, heb ik me net wel even achter de oren zitten te krabben.

Wat ik vermoed uit jouw omschrijving is dat je erg hard hebt lopen stoken met het bier en daardoor last gehad heb van spuwen. Wat er uit de ketel moet komen zit tussen druppelen en een straaltje in, geen stoom. Met het teerwater bedoel je dat wat er over kwam ook donker van kleur was? 

Ook zou ik niet aanraden om het spul in je auto te gooien.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een goede temperatuur beheersing is essentieel .
Temperatuur meting dus ook .
Wanneer je karakter van ketel kent en ervaring hebt zal je op wat je ziet gebeuren kunnen inschatten wat er gaande is .
ook het weten waar temperatuur grenzen zitten is belangrijk en wat er op de verschillende temperaturen gebeurt .
90 graden op hals , kooknat of brug heeft allemaal andere invloed en gevolgen op kwaliteit en prestatie van apparaat .

Beantwoorden
Berichten: 125
Topic starter
(@knoet)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nou het spuwde niet, het allereerste heb ik gewoon water in dat ding gestopt en toen gedistilleerd, Was volgens de meter 110 graden , dus water destillaat  bij 110 graden , en het bier druppelde bij 90 graden  , en af en toe een klein straaltje, de tweede stook was het nog iets koeler, kwam er ook zeer helder uit, heb het geproefd, nog steeds bha ook met limo siroop , smaakt naar oude zweetvoeten , en auto wilde ook kerst , dus hij krijgt de borrels, maar goed , ben er nu wel achter dat de boel gewoon wat koeler moet, we experimenteren verder, op een gegeven moment komt echt het eureka gevoel, uiteraard met de hulp van hier

Beantwoorden
Berichten: 1837
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Als het alleen maar om het stoken ga, dan zou ik een paar goedkope pakken wijn bij de Aldi halen. Dan heb je kans dat het net wat drinkbaarder wordt. Zo zijn de meeste van ons begonnen denk ik.

Beantwoorden
Berichten: 125
Topic starter
(@knoet)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

gaat me niet alleen om het stoken , ik wil natuurlijk iets drinkbaars maken , ik denk dat iedereen door schade en schande wijs geworden is, hoe vaker je het doet des te meer ga je begrijpen wat er niet goed is, weet nu dat je de temperatuur boven de 50 graden  heel langzaam moet opvoeren 

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Knoet, dat is inderdaad de beste instelling die je kunt hebben, leren en verbeteren. Even terugkomend op het stoken van het bier wat je gedaan hebt, er zit hier ook hop in wat voor bepaalde smaakafwijkingen kan zorgen, een van de verschillen tussen het fermenterende goedje bij bier en whisky is de hop. 

De volgende keer kun je ook eens proeven tijdens het stoken, het eerste stuk laten weglopen totdat een prettige smaak overkomt. Tijdens de run blijven proeven en anticiperen totdat het moment komt dat dit omslaat naar iets ongewenst.

RuMo zijn voorstel is an sich geen verkeerde, je kunt zo de oefening opdoen met het stoken als concept en het proeven tussendoor doen. 

Beantwoorden
Berichten: 125
Topic starter
(@knoet)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Even onder het distilleren mij nieuwsgierigheid bevredigd, en tuurllijk, bier  even geproefd, was van begin tot wat ik nu heb niet te zuipen, dus toen maar van begin af aan begonnen, proberen en misschien is het weggegooid leergeld, gaan we achter komen , we hebben gekocht, alles in de aanbieding 4 kg sinaasappel, vruchtvlees eruit gesneden even in de blender , schil uitgeknepen, 1,5 kg appel deze geraspt tot het klokhuis, en 1,5 kg peer ook heel even in de blender dit alles in het vat  10 liter water erbij, de boel verhit tot een graad of 60 , schijnen de Zuikers los te komen , 1 kg Zuiker met 2 gram citroenzuur 20 minuten laten pruttelen schijn je iets van  invertzuiker te krijgen ,volgens de schrijver laat dit zich makkelijker omzetten naar alcohol, de boel laten afkoelen tot een graad of 30, tank aangevuld tot een liter of 18, 120 gram bakkersgist  toegevoegd, toen gewacht, na een uur of 5 nog geen geborrel in het waterslot, ik dacht ,dat was het dus, jammer, ach kan mij het schelen , nog 1 kilo zuiker toegevoegd even geroerd, en na 15 minuten , ja hoor ,de gist is aan het werk, is nu al weer een uur of 9 aan het pruttelen , men schrijft als het gepruttel is gestopt zijn de Zuikers op , maar als de Zuikers op zijn heb je geen overdruk meer in het vat, en staat het waterslot gelijk, gaan we over een week of 3 achter komen , zal wel van alles verkeerd doen , we zien wel.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gewoon lekker experiment dus . Nee je doet niet echt veel fout . een beetje rommelig alleen maar komt vast wat uit . Alleen denk erom een waterslot is slechts een stank afsluiter en geen indicator . Dus als deze niet meer rommelt wil niet zeggen dat vergisting voorbij is . kan ook dat via andere openingen druk weg lekt . Kijk visueel of je nog belletjes ziet of dat je nog iets voelt prikken in de neus als je voorzichtig snuffelt als je vermoeden hebt dat alles voorbij is . controleer dan met een CO2 tester of simpel met een lucifer bij de opening . gaat deze uit is er nog CO2 . Blijft deze branden, dan is de CO2 verdwenen en kun je het gaan stoken.

Beantwoorden
Berichten: 125
Topic starter
(@knoet)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Robbert, en de rest natuurlijk ook, bedankt , ik dacht zelf te veel gist, maar wat ik gelezen heb  verteld de ene 1 gram per kg en de ander verteld op 10 liter 40 gram , en een ander verteld weer wat anders, ik heb bij de gele super 3 blokjes bakkersgist gekocht, a 42 gram en deze eerst opgelost in handwarm water en toen door het fruitdrankje heen geroerd, waarom invertzuiker extra, ik heb het fruitdrankje geproefd en vond het niet echt zoet, dus in eerste instantie kilo zuiker toen proefde het al wat zoeter, maar na 5 uur nog geen reactie toen nog een kilo erbij en borreld, (whats in a name) nog steeds, deksel zit met klemmen vast , naast een radiator als bijlverwarming, en al dit staat uit voorzorg naast de badcel , ik heb geen idee wat dit al doet, maar stel dat de boel echt gaat schuimen ruikt mijn badcel naar fruit

Beantwoorden
Berichten: 1837
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Na 5 uur zou ik me nog geen zorgen maken dat de gisting niet op gang komt. 1 dag is ook niet raar en soms moet je 2 dagen wachten, niets mis mee. Als je er naderhand wat suiker bij doe ontstaat het suiker/cola effect. Het begint dan te bruisen maar dit is geen vergisting. Dit kan voorkomen worden door de suiker eerst op te lossen.

Ik heb ook wat van die 42 gr. blokjes bakkersgist gekocht(in deze oliebollen tijd licht de supermarkt er vol mee) en in de vriezer gegooid. Ik weet nog niet hoeveel ik van deze 42 gr. blokjes ga gebruiken in mijn 25 liter stookwijn. Het is eigenlijk alleen voor nood, omdat ik tegenwoordig de gist zelf kweek.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voor een goede start van een stookwijn kun je altijd beter high pitch gebruiken .
dan hoeft de gist niet in de eerste 24 u zich gek te delen vooraf het beginnen aan de vergisting .
op 25liter - 120 a 150 Gr bakkersgist . droge gist de helft .

Beantwoorden
Berichten: 579
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

110 graden? beter je thermometer nakijken door het in kokend water te steken.Zou ongeveer 100 graden moeten zijn. De luchtdruk heeft ook zijn invloed op de kooktemperatuur.

Beantwoorden
Berichten: 10
(@albers)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Mijn eerste stook

Een kort verslag van mijn eerste stook

Het doel was om een whiskey te stoken een Barrel 674

Het volgende gekocht.

2x Mangrove Jack’s vloeibare mout extract dark 1.5kg

1x Still Spirits Whisky gist

En een vergistingsvat van 30 liter

Dit door omstandigheden 6 maanden laten staan.al wel in oktober in het vergistingsvat gedaan

Een stook ketel gebouwd van een bier fust 50 liter

Een reflux gemaakt van 1 meter

Gisteren 9-5-20 de mash gefilterd was donker bruin maar wel helder.de drap lag netjes op de bodem van het vergistingsvat.

De geur deed mij denken aan oude rode wijn.

Ik wou de alcohol meten om het begin vast testellen en schrok dit was maar 9 % ,had dit hoger verwacht.na wat nalezen op het forum bleek dat ik dit helemaal niet vast kon stellen met een alcohol meter maar dat ik de sg waarde moest bepalen, hier geen meter voor dus maar gewoon alles in de ketel gegooid.

De ketel eerst op gestookt tot 50 graden daarna de relflux buis er op gezet en de temperatuur sensor aan de buiten kant op de refluxbuis gezet (heb een gaat vergeten om in de vloeistof te kunnen meten ) .deze liep snel op tot 66 graden installatie in gesteld op 85 graden begonnen met 1 element van 1500W en 1 van 1000W.toen de eerste keer de 85 graden bereikt werd de 2 elementen uit geschakeld de temperatuur zakt 2 graden daar na het 1,5Kw element weer ingeschakeld den temperatuur bleef toen meer dan een uur constant op 78,3 graden.

En de eerste druppels kwamen er uit bij 70 graden. Kraak helder maar met een vrij sterke lucht van spirits dit opgevangen tot 250ml

Deze apart gehouden daarna flessen er onder gezet van 0.7l per halve fles gemeten

Eerste 0.35 l 80% de geur was neutraal maar je rook heel iets van de rode wijn geur

Tweede 0.35l ook 80% gelijk aan de eerste.dit werdt fles 1

Fles twee gelijke procedure ook 80% gehaald toch iets genipte smaak was zacht alcohol wel veel te sterk om door te slikken.

Fles 3 gelijke resultaat nu al 2.1liter gestook na een uur.

Fles 4 alcohol percentage zakt nu naar 76%

Fles 5 alcohol nu 70 % dit duurde ook al bijna een uur voor 1 fles

Fles 6 nu 60% toch weer even genipt smaak wordt nu minder zoek nog naar een goede omschrijving.

Fles 7 40% hier een dik 1 ½ uur overgedaan. De fles kon maar 0.7l in het is in totaal een 1liter geworden.

Totaal 2.8 liter van 80% gehaald en 3.1 liter van het overige

Dus 5.9liter uit 25 liter stookwijn.

Nu toch enkele vragen.

Hoe nu verder om een whiskey te maken?

Nogmaals stoken of een halve liter weg zetten met hout snippers en dit met de 80%

Een halve liter nu al verdunnen naar 60% en wegzetten?

En wat ga ik nu met de 3 liter doen van fles 4 t/m 7?

Kan iemand mij een advies geven.

ps misschien had ik een eigen topic op moeten starten maar dan hoor ik het wel

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Eigen topic hoeft niet zo, ergens is het ook handig als wat meer ervaringen bij elkaar staan. Afhankelijk van het aantal reacties dat je krijgt zul je zien dat iedereen op een iets andere manier werkt met alles, ik zal meer m'n eigen manier van werken neerzetten.

Als eerste de stookwijn, al je de vergisting in Oktober hebt gedaan en het zo hebt laten staan zonder overhevelen vind ik het een beetje apart dat je geen waterstofsulfide geroken hebt (rotte eieren lucht) omdat de dode gist vaker doet ontleden en bijsmaken oplevert. Het theoretisch alcoholgehalte bepalen doe je inderdaad door de S.G. waarde te meten voor en na de vergisting met een hydrometer (refractometer wilt nogal een afwijking geven na de vergisting). Je krijgt dan;

Theoretisch alcoholgehalte = (S.G. voor de vergisting - S.G. na de vergisting) * 0.131 

 

Whisky wordt doorgaans tweemaal op een pot still gestookt en niet een reflux kolom, deze stript nogal veel smaken, bij een tweede run kun je nu het merendeels van de smaken strippen. Als de flessen goed smaken kun je ze bij elkaar doen en verdunnen tot 45% en dan de houtsnippers erbij doen en deze laten rijpen.

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?