Meldingen
Alles wissen

Mijn eerste stook

Pagina 2 / 2

Robbert
Berichten: 9983
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

het is nu waarschijnlijk beter als je ruim voor en naloop hebt weten te scheiden dan jou ziel deel op hout te zetten .
Nog een keer stoken zou teveel nog weghalen omdat je al met een 1meter reflux hebt gewerkt in eerste overhaal .

Beantwoorden
Berichten: 10
(@albers)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Alchemist en Robbert bedankt voor de reactie 

Alchemist wat je zegt over de waterstofsulfide daar was ik dus ook verbaast over de enigste rede die ik kan bedenken ik heb niet geroerd alleen over geheveld naar een 2de emmer. 

En Robbert ik denk dat ik ook niet nog een keer moet stoken heb wel het vulmateriaal uit de reflux gehaald op advies van iemand.

Alleen twijfel  ik wat ik met de laatste 3 liter moet doen het deze heeft nog wel gemiddeld 70% ,mengen met water tot 35% en dan nog een keer stoken of is er nog een andere mogelijkheid?

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3168
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Aha, dat overhevelen had ik gemist dan.
Ik zou zelf niet nog een keer overhalen, ik denk dat je dan teveel smaak stript. Een refluxkolom heeft een hoger scheidend vermogen dan een pot still, afhankelijk van de Whisky die maakt zit in t einde nog smaken doe je wilt, denk aan een rokerige variant. Meestal heeft mijn batch tussen de 65 en 45% alcohol zelfs, maar ik gebruik geen refluxkolom.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9983
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Die laatste 3 liter bestaat uit heb je bij elkaar gedaan ?
Bij een whiskey stook mag je percetage zakken .
Je zegt dat bij 60% de smaak zakte dus het deel daarvoor kun je prima gebruiken . ( 4, 5 , ) 6 als smaak zuur of bitter dus
De restant waar smaak af is gaat in gootsteen .

Beantwoorden
Berichten: 10
(@albers)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Robbert ik heb de flessen nog niet gemengd 

fles 1 t/m 3 = 80%

fles 4 is kwa smaak en geur nog gelijk maar al wel 76%

fles 5=70% fles 6= 60% en 7 = 40%  

de smaak is negens zuur of bitter alleen fles 6 en 7 scherp en ik proef en ruik de geur van het begin niet meer.

dus als ik je goed begrijp is fles 1/m 3 het beste fles 4 en 5 niet mengen maar afzonderlijk mee stoeien.

 

Beantwoorden
Berichten: 10
(@albers)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Alchemist de refluxkolom was een idee van de gene die mij hielp zij stoken alleen een zoon hoog mogelijk alcohol percentage en daar gaan zijn mee mengen.

nu ik dit weet wil ik nog een potstill er bij laten maken en dan eens opnieuw proberen wat het verschil is. ik kan deze reflux wel verbouwen maar dan kun je nooit meer terug.

maar nogmaals ik ben positief verbaasd hoe het de eerste keer is gelukt. daarom twijfel ik hoe nu verder, het was veel gemakkelijker geweest als de eerste keer het mislukt was.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3168
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Haha, je bent een van de weinigen hier die een mislukking liever gezien had. Kijk anders eerst wat het doet op hout.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9983
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een Whiskey stook je niet op percetage . Ook scheiding maak je niet op percetage maar op smaak , geur en helderheid .
Wanneer je percetage zakt onder de 50 % is niet erg als de kwaliteit er nog ik . Uiteindelijk kom je toch uit op een gemiddelde van ruim 50% .
Ik begrijp dat er in jou fles nr 6 en 7 smaak verval is gekomen hebben dan zou je de andere kunnen blenden .
Ik weet dat het in begin lastig is scheidingen te maken .
Sommige gebruiken allemaal flesjes of glaasjes inderdaad
Normaal maak je eerste scheiding voorloop op een smaak omslag naar zachter worden en de eind scheiding naar naloop op ook smaak verval .
Ik hoop dat jou 6 en 7 niet al te groot volume zijn maar proef nog een na .
Je moet niet zoeken in destilaat naar de Whiskey smaak die begint pas later te vormen .
Dus zoek naar foute smaken . Dat kan zijn bitter , zuur , en gronderig zodra die komen stop je normaal met opvang .dat zal dus ook in jou laatst fles zo zijn .

Beantwoorden
Berichten: 1847
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Waarom drink je niet gewoon de helft op en bewaar je de andere helft tot je volgende stook. Dan bouw je niet alleen een drink voorraad op maar ook  een voorraad om mee te experimenteren . En je heb iets om je volgende drankjes mee te vergelijken. Daar ontwikkel je je smaak mee. En op drinken is altijd een goede raad.

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?