Meldingen
Alles wissen

preparatie van de wash


Berichten: 72
Topic starter
(@josbos)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Beste heren,

ik heb hier een wash staan en de waterslot laat nu om het half uur a uur wat zuurstof los.
is de wash nu eindelijk klaar? of moet ik wachten totdat hij echt helemaal geen zuurstof meer los laat? want aanvankelijk liet het waterslot om de 5 min zuurstof los.

alvast bedankt,

Beantwoorden
12 reacties
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

CO2 komt er vrij geen zuurstof .
zuurstof zou de stookwijn meteen bederven .
Het waterslot is geen indicator maar een stank afsluitertje .
dat er beetje door gebubbel is bijkomstig gemak .
Je kunt met sg weger zien hoeveel suiker er nog over is . je kunt ruiken , je kunt zien of er nog belletjes is stookwijn zitten .
met een lucifer of aansteker bij oppervlakte houden kun je ook een soort testje doen . gaat het vlammetje uit is er CO2 ontwikkeling en dus nog gisting

Beantwoorden
Berichten: 72
Topic starter
(@josbos)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Beste robbert,

bedankt voor uw terugkoppeling. ik had begrepen dat de deskel niet van de emmer af mocht klopt dat? of kan men eens in de zoveel tijd de deskel er af halen om de vloeistof te inspecteren?

ik had bij stookwinkel een meet pakket gekocht.
daar zit in: alcohol meter, temperatuur meter, hydro meter, glazenstaafje met een kelkje aan de bovenkant op het blauwe doosje staat vinprovare.
welke van de laatste twee is de sg weger?

alvast bedankt,

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

de hydrometer is SG meter .
wanneer je deze heel rustig in de stookwijn laat zakken zal niet kwaad kunnen .
Sg onder de 1000 - 990kun je de stookwijn verwerken .
Even deksel lichten kan geen kwaad .
als je maar niet gaat schudden .
als er gisting is dan is er een " deken " van CO2 die als het ware bescherming geeft tegen indringen zuurstof .
dit kun je even testen met vlammetje .
gaat uit is er gisting blijft branden geen CO2 en gisting voorbij .
ga ook niet roeren als er nog teken van gisting is .

Beantwoorden
Berichten: 72
Topic starter
(@josbos)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

ik had al even de handleiding van de hydrometer aandachtig bekeken. en dacht foei eerst maar even zelf onderzoek doen voor dat ik vragen ga roepen naar de wereld. bedankt voor uw aanvullende informatie omtrent de 'deken' van Co2

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

beter 10 x vragen dan teleurgesteld je werk tussen de struiken kiepen .
Bij twijfel gewoon vragen .

Beantwoorden
Berichten: 72
Topic starter
(@josbos)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

oke, dan bij deze mijn laatste vraag/opmerking.
ik vind de wash wel heel erg lang duurt.
ik heb de wash 29-11-19 gemaakt. eerste instantie had ik geen warmte riem. en was de temperatuur rond de 12-15 graden afhankelijk van nacht of dag. nu heb ik de warmte riem een week er om heen. en is de temperatuur 22 tot 28 graden afhankelijk waar ik de infrarood temperatuur meter schijn. ik classic 8 gebruikt als gistings middel en er staat op dat bij 16 graden het 10 dagen duurd en met 23 graden het 5 dagen duurd. ik heb zoals u mij adviseerde een vlammetje bij de wash gehouden en het vuur ging uit. kortom het duurd en het duurd maar en er lijkt geen eind aan te komen. gebeurd dit vaker? ik heb 18 liter water en 8 kilo suiker gebruikt naast de classic 8.

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

8 kg op 18L is wel erg veel... zou het totaal minimaal tot 25L aanlengen, en dan nog is het erg veel suiker... turbogist duurt toch ook meestal een week of 2-3, maar een maand wordt idd wel lang.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

een normale vergisting duurt 3 weken .
met de moderne " super " gisten zou het sneller kunnen .
in praktijk vallen ze flink door de mand .
met 8 kilo op 18 liter zit je op SG boven 1100 wat vaak al vraagt om problemen .
Jou gist milieu is te zwaar voor het gist .
Voeg 6 liter gekookt water toe . zorg dat deze op gelijke temperatuur is en niet plonsen maar leg een stuk papier op oppervlakte of een dikke pollepel en giet het dat er bij.

Beantwoorden
stook
Berichten: 116
(@stook)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

En na toevoegen van water SG meten , enkele dagen wachten en weer meten , als het SG niet meer zakt is het gisten gedaan

De belletjes die je ziet is de wash die de koolzuur loslaten zoals je ziet bij een uitgeschonken bier of schuimwijn , deze zijn ook niet meer aan het gisten

Daarom kan je waterslot nog weken doorgaan met nu en dan een borrel te geven

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

wanneer je te koud wegzet blijft koolzuur lang aanwezig zoals bij bier .
koolzuur dampspanning loopt snel op bij hogere temperaturen . bij boven 20 graden is koolzuur na enkele dagen verdwenen

Beantwoorden
Berichten: 72
Topic starter
(@josbos)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Heren,

ik had gister 6 liter water bij de wash toegevoegd. ik had inventief het water via de rand in de wash gegoten. drie minuten later kwam een nieuw bericht en daar stond o.a. in dat het water gekookt moest worden en via een papier of pollepel voorzichtig in de emmer moest worden gegoten. beide is niet helemaal gelukt.
nu heb ik net de wash gemeten met een Oechslemeter ook wel bekend als zijnde een Hydrometer en meete de vloeistof op 130 dat is 1130 soortgelijk gewicht. ik had gister geleerd dat de stookwijn rond de 990-1000 moet zijn om te kunnen distilleren. mijn vraag is dan ook wat nu?
ik heb zojuist de wijn ook aan een vuur test onderworpen en de vlam bleef branden integensteling met gister toen ging de vlam uit. dat was dus voordat ik 6 liter ongekookte water had toegevoegd.

alvast bedankt voor uw kennis, advies en moeite.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik kan van hieraf niet zien wat er allemaal aan de hand is maar afgaande op jou meting SG van 1130 is hoog . dan is er nog weinig gebeurt betreft gisten .
Dus distilleren zou zinloos zijn .
Water toevoegen na enkele dagen gisten mag NOOIT abrubt . ook koken doe je om te zorgen dat er geen zuurstof meer wordt toegevoegd .
zo het lijkt Grote kans dat jou gist om zeep is .
je kunt nog een dag wachten zien of het weer opstart .
gebeurt dit niet heb je een paar mogelijkheden .
SG naar 1100 brengen en opnieuw gist + voeding toevoegen .
andere mogelijkheid ;
begin opnieuw maar dan met goed basis recept .

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?