Kun je peren wild laten vergisten?
net terug uit de balkan, waar ik iedereen z'n druiven of pruimen zonder toegevoegde gist of suiker zie vergisten. Kan dat ook met peren ?
Hoi Guus,
Kan volgens mij heel goed net zoals appels en ander fruit, hoe zoeter het fruit hoe beter de vergisting.
Succes, @ndré??
ja je kunt hier ook zonder suikers wild vergisten .
Fruit kneuzen , water erbij een in zon zetten of op een warme plaats .
Eventueel kun je helpen starten door een neutraal groente of brandnetelblad tussen handen wrijven en kneuzen en dit eerst een dag in lauw water in zon of onder lamp zetten . Zodra je belletjes zit voeg je het toe aan het fruit pulp
TX
Ik heb de eerste lading met een klein beetje suiker en gist aangemaakt, voor de zekerheid. Maar er komt nog een oogst aan, die zal ik helemaal naturel doen.
Zoete witte tafel druiven vergist ik de laatste twee jr.altijd zonder gist en suiker.hoe zoeter hoe beter resultaat.ik heb 400 kg kersen ook zo probeerd gaat ook goed maar heb het idee bij de kersen dat ik minder alc.in de stookwijn heb.het is mogenlijk dat de kersen minder zoet waren dan de druiven.
ik stook op de Balkan methode.
Kun je peren wild laten vergisten?
Hoi Guus, jazeker. Pureren, uit zichzelf laten Fermenteren en wanneer het is uitgegist Distilleren (pulp in een kookzak). Heb al eens een fles appelsap met bio perenschillen laten fermenteren. Kwam een schattig,smaakvol ChrisV achtig borreltje uit.
Ik heb Murmillo ooit een filmpje gestuurd ervan, we kijken of we die hier nog geplaatst krijgen.
Peren gebruiken die overrijp zijn of bijna rot.
peren moet je altijd na plukken laten liggen narijpen .
Hierdoor breekt ook looizuur af .
looizuur vertraagd en bemoeilijkt de vergisting .
dat geld voor eigenlijk allen producten waar veel looizuur in zit
Goed zo Robbert,zo hoort het,geduld,en dan het beste resultaat
Ach ChrisV ik heb zoveel van die kl%te peren en appels al verstookt in 40 j . Genoeg oefening gehad met geduld . ik heb weer een bak vol uit de boom hier naast huis en dit jaar . Dit jaar zijn ze beter dan vorig jaar . maar ik heb geduld . Volgend jaar maar weer eens er wat mee doen . geen zin meer . 2 kisten opgevoerd aan mijn beesten en voor mijzelf
Lekker stoofpeertjes.ik zit aan de mais geen adem koorts maar ik rook er nog een.ben helemaal afgebrand ,zo ziek als een hond ,maar morgen weer werken 6.u 35 uut mijn nest.dan revalidatie,ben echt erg ziek,laat mij nooit van mijn ketel afhalen nu wel krijg geen lucht asta viata zegge Roemenen zo is het leven ,ik moet nog volhouden tot morgen,dan zijn mijn kinderen thuis en kan ik uutzieken
Mooi bordje!
ik ga ook die weinige peren en die 5 appels die ik dit jaar heb ook wild laten vergisten eens kijken wat het geeft
je kunt meer smaak verwachten Erik.
Alleen iets minder percentage in alcohol .
( dus iets iets minder totaal opbrengst )