Meldingen
Alles wissen

peren op natuurlijke wijze vergisten

Pagina 3 / 3

Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Juist, eensch. Peren worden sowiezo ook een stuk zoeter als je ze de tijd gunt.
Maar hoe zit het met rot zonder schimmel, als je zeg maar een peer open snijdt en er is wel een zacht gedeelte, bijna doorzichtig, zoals bij overrijp fruit maar ipv zoet ruiken ruikt het naar verse aarde... dus wel rot maar zonder (al dan niet zichtbare) schimmelvorming. Of is dit botrytis? En meedraaien of niet meedraaien in je mash?
Uit voorzorg draai ik het niet mee, maar vraag is meer of het kan, en zo ja, waar rekening mee te houden? (Als in meer sulfiet, manier van stoken)
Wie weet, het zou zomaar een slok op 'n borrel kunnen schelen, letterlijk 😉

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9988
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Botrytis zit echt zichtbaar aan buitenkant ziet er uit als grijzig smerig . Zacht en glazig komt meestal door val of andere peren er te hard op gegooid .
zolang het glazig wat bruinig is is het geen probleem .
Zou het echt schimmel vertonen kun je het beter verwijderen . .
dat gronderige kan ook looizuur zijn of van schil komen .
Vaak zijn peren ruw of wat harig op schil.
Dat geeft een gronderig bittere bijsmaak maar ook geur .
door ze even op te wrijven ben je dat kwijt.

Na enige dagen word die looizuur geur zwakker en meer zoetig vaak .

je kunt wat sulfiet gebruiken tegen schimmel / rotten .
je kunt ook wat aanzuren
pH 3,,5 - 3

Beantwoorden
Berichten: 40
 guus
Topic starter
(@guus)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

nou van de peren smaak is na de 2e stook weinig overgebleven
wel 3 liter op 80%  en 6 liter aflopend naar 60%. Daar ben ik gestopt.
Ik heb nog een 30 liter druiven op de vergisting,
die ga ik stoken met veel reflux
en me verder concentreren op het maken van concentraten en essences
alle gedistilleerd lijk toch beter te worden na verloop van tijd,
Kan ik ook mooi wat kruiden in laten trekken. Toch ?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9988
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Met reflux hou je weinig smaak over .
Essence op alcohol is altjjd minder kwaliteit dan uit echt product .
(En zeker als het een suiker alcohol is .)

Peren kun je het best stoken op potstill , alambiek , alquitara .
Bij goede basis en goede vergisting kun je dit in een keer stoken .
de peren afstoken op 80% is ook te zuinig . Dan hou je weinig smaak over .
Peren likeur stook je vanuit pulp
Peer is erg delicaat in smaak .
Nog beter is een secondair vat of een charantais dan krijg je optimale smaak .

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2694
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Heb een vaatje appels afgestookt 86 graden. Resultaat appel eau de vie van 3 liter op 40% en heel heftige appels smaak proef ik.  Ben er blij mee.

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 423
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hier nu 30kg peren aan het fermenteren.

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 423
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Word tijd voor een grotere ketel.

Beantwoorden
Berichten: 40
 guus
Topic starter
(@guus)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Met reflux hou je weinig smaak over . Essence op alcohol is altjjd minder kwaliteit dan uit echt product . (En zeker als het een suiker alcohol is .) Peren kun je het best stoken op potstill , alambiek , alquitara . Bij goede basis en goede vergisting kun je dit in een keer stoken . de peren afstoken op 80% is ook te zuinig . Dan hou je weinig smaak over . Peren likeur stook je vanuit pulp Peer is erg delicaat in smaak . Nog beter is een secondair vat of een charantais dan krijg je optimale smaak .

Ik geloof je helemaal
Volgend jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen

Beantwoorden
Berichten: 40
 guus
Topic starter
(@guus)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

als ik google op  charantais dan krijg ik enkel een meloen-soort te zien

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Guus vaak komt de geur en smaak na twee weken terug.ik heb de kersen ook twee keer gestookt wat ik normaal niet doe,maar de smaak was te sterk,niet lekker het waren hele zwarte kersen,denk dat de smaat nu zachter terug komt.

Beantwoorden
Pagina 3 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?