ja zeker ik ga een vat van 100l proberen te vullen maar weet niet dat het lukt en ja wat anders uit proberen ik heb nu wiskie van munckerik in 3 vaten steken en een odin rogge en 2 vodka 1 stook ik volgende week nog en dan vakantie in de normandie waar ik zeker een calvados en cider bedrijf ga bezoeken is maar 1 km van ons vakantie huis weg
gr erik
dank voor alle toelichting hier.
Ik laat nog weten wat er van gekomen is
Laat zo ook altijd een week of 2 in de kelder leggen tot er een paar beschimmelde tussen liggen, maar haal alles wat beschimmeld is of rot wel weg... zelfs de peren die al tegen rot aan zitten (herkenbaar aan aardse geur en smaak) haal ik weg, kan ik die in principe gewoon meedraaien? Er zweven hier in de lucht volgensmij namelijk heel wat slechte bacteriën rond die azijnsteek geven, dus ben altijd extra voorzichtig.
Peren laten liggen is altijd beter . Na rijpen zorgt dat looizuur afbreekt .
Looizuur bemoeilijkt vergisten .
Verkeerde schimmels zijn nadelig en kunnen andere gewilde gisten tegenwerken .
een bemoeilijkte vergisting is slechtere alcohol
Top Guus, we zijn benieuwd! 🙂
Ik help mijn wilde vergisting een beetje. Neem een stuk fruit, stukje blad van een kool en wat klaverblad of brandnetel. Kneus dit en snij het fijn, dan zet ik het met lauw water in de zon. Na een dag doe ik hier een schep meel bij. Iedere dag een schep meel en wat water toe voegen en regelmatig roeren(staat nog steeds in de zon). Na een dag of 5 heb ik dan 0.5 liter dikke prut. Hier doe ik dan een paar keer een scheutje van de stookwijn bij, zodat de gist aan zijn nieuwe voedsel kan wennen. De stookwijn is dan vaak al zachtjes aan het bubbelen, ik spreek deze dan vermanend toe dat je niet voor je beurt moet gaan.En voeg dan de extra getrainde gist toe. Ik doe dit met allerlei soorten fruit.
??????? Rumo zo simpel is het ??
Ja Robbert, je heb me even op de goede weg gezet en ik heb nog geen rede om daar vanaf te wijken. Het is nu part of the job.
Het is herfst nu. In de zon is geen optie, helaas.
warmte is nr 1 GercoK .
warmte , voeding en zuurstof .
U.V. Kun je zelfs creëren door een halogeen lampje te gebruiken zonder het extra glasplaatje ervoor . Of een terrarium lamp .
Rumo ik kan alleen zeggen als de routine er in komt is het i.d.d. Slechts " part of the Job"
?
En er gaat niets boven een eigengemaakt vers gist .
GercoK, het gaat niet om de warmte maar meer om het UV licht. Neem een wijde pot of schaal doe daar je gistkweek in en dek het af met huishoudfolie (met een paar gaatjes er in).
Over de warmte maak ik me niet zo druk(wat gistkweek betreft). In verband met mijn Thaise vrouwtje staat de kachel altijd minimaal op 23 graden.
Warmte minimaal 18 en tot 28 graden .
Bij hoger dan 28 kan het gist gaan afsterven .
Gist zelf kweken heeft mijn interesse gewekt, al een tijdje. Ik stook nu nog geen jaar, heb, zoals vele beginners, eerst Turbo suikerewash gemaakt. Daar ben ik klaar mee. Leuk om mee te beginnen, maar het resultaat is niet denderend.
Nu maak ik regelmatig Odin's Roggebrood, met verschillende gisten. Door veel op dit forum te kijken ook benieuwd naar zelf gist kweken. Eerst het stoken onder de knie krijgen, daarna deze uitdaging.
Turbo gist snap ik dat dat teleurstelling geeft .
Maar experimenten met gisten op roggebrood zal je niet veel kwaliteit winst vinden . De grondstoffen van roggebrood zelf is door bakken al van structuur veranderd en de meeste roggebrood bevat zout .
zout in niet echt bevorderlijk voor gist en vergisting .
met vers roggemout en simpel bakkers gist maak je in zelfde tijd besteed gegarandeerd smaakvoller product .