Nou heb ik 'geleerd' dat een hoge kolom een hoog % alcohol geeft, maar weinig smaak over laat.
En andersom dat een korte kolom minder % oplevert, en meer smaak.
maar toen ik dat laatste probeerde, bleef er toch te weinig smaak over.
suggesties / tips / goede raad?
Wat was de de beoogde smaak?
dit is de kleinste hoogt van mijn kolom
Er zijn diverse andere facetten die mee spelen in smaak en percentage dan alleen kolom hoogte .
Temperatuur in ketel , temperatuur op brug , koel temperatuur of warmte toevoer op kolom , samenstelling product wat je in ketel verwerkt, ..warmte transport in ketel , Flow , wel of geen additieven , materiaal waar ketel uit bestaat , kwaliteit van ketel , vulhoogte van ketel , hoe is de inrichting van ketel . Kortom ;
Wat wil je gaan maken Guus en met wat voor soort ketel ga je werken .
Iets met vol aroma of hoog percentage alcohol ?
Oei, dat zijn wel heel veel facetten,,,, 🙂
nu maak ik 'blanco' alcohol van 75%, meestal van een wash.
Daar voeg ik dan later extracten en/of kruiden aan toe.
Maar nu heb ik bv peren in de vergisting (en straks druiven), die zou ik graag in 1x op smaak destilleren.
75 % alcohol is erg laag dat moet sowieso hoger kunnen ook al is het slechts 22 cm .
strak op temperatuur houden en eventueel kolom koelen . ( dat kan vrij simpel op naniet warmte onttrekken door vochtige doek erom heen te wikkelen en deze klam te houden . ) RVS houd warmte vast en dat moet je doorbreken .
Heb je geen thermo meter mogelijkheid op brug ? Met deze hoogte kun je ook smaak pakken .
je zal op vulhoogte en temperatuur moeten werken .
Vaak is het ook zo dat als de gestookte drank twee drie weken oud is er meer smaak komt.en geur.appel ruiken na twee weken liggen naar appels.ik stook ook alles een keer.mijn kersen wil ik twee keer stoken.
En dan vergeet Robbert nog een hele belangrijke smaakmaker, de grondstof en de kwaliteit ervan.
Uiteraard Erik heel belangrijk !
Ja niet rijp of zoet.dan niet goed.
Fruit niet bijna verrot... Weinig alcohol voelbaar in de strot...?
Even terug Naar Guus , Je wil peren en druiven distilleren ?
peren hebben vrij subtiele smaken . Wil je die behouden moet je zoveel mogelijkheden ook de pulp mee stoken .
Dit kun je ook doen met de druiven . Gebruik kookstenen en een kookzak tegen aanbranden .
ruime voorloop scheiding en op tijd ook op naloop overgaan .
voor smaak moet je ook ruimere temperatuur grens houden .
Blijf wel onder de 92graden .
Nimrax dat klopt daar zit de meeste suiker in,als ik bananen eet moeten die bijna zwart zijn ,dan heb je de meeste suikers en vitaminen
Ik stook al 16 jr druiven heerlijk en zeker op snippers.zit nu lekker aan die van mais?maar mij palinca ook heel lekker,en ik hou niet van palinca.(heb alles opgezopen nog 2 flessen) staat nog een vat wat ik moet stoken maar ben helaas te ziek?