Meldingen
Alles wissen

stoken op smaak

Pagina 3 / 4

Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

p.s. Heey gasten ik hang hier nog steeds rond, en ik loop alvast warm voor stook zomer 2020 Cheers mates.

Techneutje, gaaf dat je er (nog steeds) bent! Cheers man! πŸ˜‰

Β 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@guus zoals techneut al melde er zijn veel meer dingen om rekening mee te houden .
Maar Het toevoegen van suikers aan peren zal sowieso invloed hebben op " verdunde" minder smaken krijgen .
Brug temperatuur voor zuiver alcohol is zeer nauwkeurig . Voor het overhalen en smaak extractie uit zaden , vruchten , wortels , hout ,bast , harsen ,kruiden bloemen , oliΓ«n ,vetten en granen gelden verschillende temperaturen en temperatuur grenzen . Met minimum temperaturen en maximums . Je kunt te laag stoken en weinig smaken krijgen maar ook te hoog waardoor de smaken "stuk" gaan .

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@Guus

Heb je er wel eens over gedacht om een Dephlegmator er tussen te zetten, bij jouw past hij er zo tussen...

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@Guus

Heb je er wel eens over gedacht om een Dephlegmator er tussen te zetten, bij jouw past hij er zo tussen...

Dephlegmator = reflux koeler boven in de kolom.

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@Nimrax, hebben we hier al zoiets als een "basic"s for fermenting en distilling" document?

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja Techneut , je raakt een gevoelige snaar, want ik ben heel slecht in de details,
al ga er na verloop van tijd wel veel verbetering in komen, meestal.
Bv. met SG heb ik mijn nooit bezig gehouden
Ik heb een 20 L ketel rvs met een 3000 watt element. Die laat ik 'draaien' op zo'n 800 watt, temp in de kopΒ  80-85 C.
Meestal werk ik met een wash + turbogist
Nu in de oogsttijd met fruitwijn. Die laatste peren stond te koud (in de schuur), toen heb ik er een klein beetje gist + suiker aan toegevoegd
Als ik er mee weg kom, dan hou ik 't liever simpel
Maar ik wil toch ook met eigen fruitΒ  op smaak kunnen stoken....

Guus, goed om te horen dat je er plezier in hebt, dat is het belangrijkste.

Alleen is het ook in dit geval zo dat de details het verschil uit maken tussen succes en jezelf afvragen waar het fout is gegaan.

Gelukkig ben ik tot nog toe van mening dat wanneer je plezier in deze hobby hebt, je de details met gemak binnen no time onder de knie hebt, en dat dat alles zo veel makkelijker maakt.

Ik blijf wel tegen iedereen zeggen: er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, als je er maar komt.

Een wijze man zij ooit: mijn manier van stoken is niet DE manier, maar EEN manier.

Oke, je werkt met een 20L ketel van RVS met een 3kW element belast op 0,8kW tijdens je stook, dat klinkt goed, ikΒ  gebruik ongeveer hetzelfde aan vermogen om de verdamping in de ketel aan de gang te houden. Wanneer je vol vermogen zou blijven doorstoken dan komt er ook sneller meer water mee naarmate er meer alcohol uit je ketel verdampt is.

Je werkt meestal met een suikerwash met turbogist. Ik heb dit ook geprobeerd en ik kreeg hiervan met een simpele kolom zonder reflux geen smakelijke of smaakloze alcohol uit. De smaken die bij deze snelle vergisting met een turbogist ontstaan vind ik echt heel ranzig. Deze turbogist wash krijg je naar mijn mening alleen neutraal door te stoken met een kolom in reflux. Ik ben dan ook meteen gaan bouwen aan een lange kolom met een reflux koeler bovenin. En ik heb toen ook meteen mn kolom vol gestopt met packing voor een groot reflux oppervlak.

Nu ben je bezig met het vergisten van peren, alleen stonden die te koud en heb je er een beetje gist en suiker aan toegevoegd. Helaas kom je hier niet mee weg, en wordt je resultaat alles behalve simpel zoals jij het liever houd. Ik leg het je uit: de gistcellen moeten zich lekker voelen (juiste omstandigheden zoals temperatuur, zuurtegraad) en willen lekker veel voedsel hebben om deze om te zetten in alcohol. Nu stond jouw vergisting te koud en voelde de gistcellen zich niet lekker, waardoor de gist waarschijnlijk weinig suikers heeft omgezet in alcohol. Dan kan je extra suiker en gist toevoegen, maar dat heeft helaas net zo veel zin als benzine in een auto gooien waarvan de motor kapot is. Het helpt niet. Zorg dat je basics kloppen anders is het alles behalve simpel, en doe je alle moeite voor niets (naja, je leert er hopelijk wat van). Geef je vergistings ton zo nodig een elektrisch dekentje om eerst even lekker op te kunnen starten, daarna produceert de vergisting vaak genoeg warmte van zichzelf.

Als je fruit vergisting goed lukt kunnen we verder praten over de stook.

Succes, Techneut

Beantwoorden
Berichten: 40
 guus
Topic starter
(@guus)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bij de laatste stook (perenwijn en restanten) heb ik een koperen spons boven in de kolom gezet
daar kwam 80% neutrale alcohol uit, dwz geen vervelende bijsmaak
Die neutrale alcohol isΒ  voor mij hoofddoel
Breng ik later op smaak met diverse ingrediΓ«nten
Momenteel staan er 12 flessen met verschillende recepten te rijpen πŸ™‚

Beantwoorden
Berichten: 132
(@ronnor)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Recepten van hier of van jezelf? Benieuwd naar resultaat

Beantwoorden
Berichten: 40
 guus
Topic starter
(@guus)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

hahaha... ja ik ook !
Ik laat ze zog een paar maanden
combinaties van sinas-schil, moerbei, rozemarijn, anijs, limoen, macedonies mint, majoraan, propolis, eik en molasse

Beantwoorden
Berichten: 76
(@vodkaman)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dit weekend gin gestookt in mijn T500 eerst weer de zadels eruit gehaald koperen pakking weer terug erin en de kolom voor twee derde gevuld met knikkers. De kruiden voor de gin 25 gram jeneverbes 8 gram korianderzaad 2 gram zoethout 1 gram engelwortel en 1 gram kardemom plus een halve citroenschil per liter zuivere alcohol eerst gekneusd in een vijzel en 24 uur laten marcereren en dan in de T500 met voor twee derde met knikkers gevulde kolom afgestookt. De alcohol die eruit kwam was over de gehele linie 90% maar met heel veel smaak, Je kon ook de diverse smaken tijdens het proces proeven eerst kwam de jeneverbes op een gegeven moment veel citroensmaak en ga zo maar door. Ik had 8 liter zuivere alcohol gebruikt en de kruiden in een zak gehangen in de ketel en voor de rest aangevuld met water tot de maximum vulgraad van de ketel bereikt was. Het resultaat is nu 14,8 liter gin met een percentage van 45%. Ik heb niets hoeven weg te gooien alcohol was al gestripped en gezuiverd waardoor zelf de voorloop super smaakte ook geen naloop gehad die vies smaakte.

Je proeft en ruikt direct de jeneverbessen op de dag na de stook was de smaak al heel goed en ik verwacht dat de smaak naarmate dat de tijd verstrijkt alleen maar beter wordt, Ondanks het feit dat ik de kruiden los in een zaak heb gehangen in de ketel toch een bruin randje op de bodem en boven langs de rand van de ketel maar geen brandsmaak. Vermoed dat dit de jeneverbes doet. Maar al met al een geslaagde proef. Nu zal ik wel de rest van mijn leven genoeg gin in huis hebben want echte gin drinkers zijn er weinig in mijn omgeving maarja weeer wat geleerd en toch wel trots op het resultaat.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Volgende keer kooksteentjes op de. Bodem van ketel . Je krijgt meer werveling waardoor minder kans op aan branden .
Je kunt gin zonder vulling in kollom overhalen .
Je krijgt nog meer aroma .

Beantwoorden
Berichten: 76
(@vodkaman)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik had kooksteentjes op de bodem en ondanks dat toch een bruin randje

Beantwoorden
Berichten: 1835
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Komt mij bekend voor. Ik had mijn kruiden in een gin basket ruim boven de stookwijn hangen maar de eerst heldere stookwijn was na het stoken donker(en leek wel dikker). Ik denk dat er een soort reflex is ontstaan en er weer vloeistof terug is gedruppeld van uit de kruiden. Maar ik gebruik standaard altijd de kooksteenjes en dus niets aan de hand. Ik had ook 17 liter gin als eind resultaat, maar dat is niet erg want je zal merken dat de gin na maanden of jaren steeds beter gaat smaken.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat voor ketel heb je vodkaman ?
Cylindrische RVS boiler ? Electrisch ?
Temperatuur verdeling , oppervlakte structuur , hoe de verwarming aanlegt aan materiaal , flow .
Warmtegeleiding door materiaal waar de vloeistof verwarming ( boiler ) van gemaakt is heeft allemaal invloed op het karakter van een apparaat .

Zelf gebruik ik verschillen koperen ketels waarvan 3 met holle en bolle bodems , verwarming op gas branders .
en als ik pulp stook op een vlakke bodem gebruik ik naast kooksteentje een " gaas ' bodem als dubbele bodem . Of proppen van latoen .
veel werveling dan heb je minder kans op aanbranden onder en boven langs rand.
En heel belangrijk is verschillende type branders gebruik ik . Niet alleen voor type ketel maar ook inverband met beter kunnen beheersen van temperatuur .
Bij grotere vulling niet alleen meer vermogen maar ook andere / grotere vlamverdeling over oppervlakte dan wanneer er kleinere vulling is .
Laatse keer dat bij mij iets aan aan brande is ruim 35 jaar geleden . Dat kwam door te laat temperen van branders door even onoplettendheid .
Dus ook bij blijven en het binnen enkele tellen kunnen weghalen van warmte / temperen . Is ook belangrijk .
Of je nu weinig of veel , helder product of pulp stookt is gewoon kwestie geschiktheid van ketel of mogelijkheid tot aanpassen .
Een ketel die gauw aanbranden of met weinig middelen niet is aan te passen zou ik weg gooien .

Beantwoorden
Berichten: 76
(@vodkaman)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Alles gestookt in een T500 waarbij ik de kookzak met kruiden zwevend in de vloeistof had hangen en kooksteentjes op de bodem. Verder kolomvulling eruit koper zadels terug erin en de kolom verder voor twee derde gevuld met knikkers. De mash in dit geval zuivere alcohol met kraanwater wordt tijdens het koken bruin doir de jeneverbes en blijkbaar is deze bruine substantie gevoelig voor het aankoeken op de bodem van de kerel maar ook op de ketelwand

Beantwoorden
Pagina 3 / 4
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?