Meldingen
Alles wissen

stoken op smaak

Pagina 2 / 4

Berichten: 76
(@vodkaman)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ze zeggen dat stoken op smaak met een kolom niet kan ik stook met een T500 waarvan ik de vulling eruit haal laat alleen de koperen zadels zitten en vul de kolom voor twee derde met glazen knikkers. Ik stook er perfecte ouzo mee met een heerlijke anijs smaak en haal op die manier nog 90 tot 92% abc.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Als je creatief bent kun je veel

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het is niet gezegd dat het niet kan met T500 om smaak overdracht te krijgen .
Het is alleen wanneer je er een alambiek ernaast zet je uit dezelfde stookwijn een intenser smaak aroma zal krijgen.

nu is anijs smaak algauw aanwezig of overheersend .
ondanks dat is het op lager percentage stoken smaakvoller en 92 % niet noodzakelijk.
Meeste likeuren worden ook op lagere percentages gedistilleerd .

De hierboven getoonde ketel heeft zo te zien ook simpele mogelijkheid om de kolom te verhogen door bij klem een tussenstuk te plaatsen .
Dus zal net al de T500 ook percentage van ruim in de 92 % ++ mogelijk zijn met die ketel .
Perslot kan dat met elke kolom ketel .

Beantwoorden
Berichten: 40
 guus
Topic starter
(@guus)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

toch kom ik niet boven de 80%
ondanks condensgaas, lange kolom en max 90 graden

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

wat is jou temperatuur continu op brug ?
Of temperatuur kooknat of op hals gemeten.
wanneer je hoog percentage wil moet op overgang kolom naar koeler ( de brug ) temperatuur rond 78,3 gr gehouden worden .
Wanneer je op andere plaatsen meet zal daar verschil zijn waarmee je rekening moet houden .
Tijdens stook is er een voorloop waarin ook de ketel op stook temperatuur komt , een middendeel en een naloop .
in naloop loopt vaak temperatuur op en daalt percentage .
Bij een goed afgeregelde ketel is het midden gedeelte ruim 8/10 van de stook en is daar percentage het hoogste . Zodra percentage terug loopt te scheiden voorkomt ook dat je lager percentage overhoud .

Beantwoorden
Berichten: 1836
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Maar waarom wil je een hoog alcoholpercentage als je op smaak wil stoken? Als je drank 80% is en je verdun met water naar 40% ben je volgens mij de helft van je smaak kwijt.

Beantwoorden
Berichten: 92
(@johnsmith22)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

T500 geeft 96%,  eigen gemaakte kolom van 1,5 meter 60% en geloof me die pusde ik 2 the limits.

T500 heeft reflux, het toverwoord.

laat je de vuling weg heb je perfekte brandy uit goedkope supermarktwijn.

met vulling en dezelfde wijn versla je menige brandy van de slijter

En katervrij ook nog eens  😉

 

Beantwoorden
Berichten: 92
(@johnsmith22)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

guus je zou eens naar de snelheid van overzetten kunnen kijken, een vermogensregelaar ertussen en traag stoken zou wel eens verschil kunnen maken. Gefeliciteerd met je ketel trouwens, ziet er goed uit.

En de T500 haalt 96% door perfekte reflux: een koelspiraal binnen de kolom.

Ik ben diep onder de indruk van hun reflux.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

alsof dat een wonder is dat de T500 dat kan .

Er zijn absoluut hier veel zelfbouwers of mensen op dit forum met andere ketels die dat zelfde en meer kunnen met hun ketels .
Reflux is echt niet iets nieuws .
96 % is op een normale kolom ketel niets bijzonders .
Met wat vaardigheid lukt dat zeker .

Er zijn alambieks waar voor enkele tientjes een home made kolom op is geknutseld die dat ook kunnen .
sorry T500 is een leuke gadget om misschien wat alcohol erbij te Stoken
Maar voor het maken van een simpele Whiskey of een echte cognac schiet het ding ver tekort .

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ook de Grainfather heeft hetzelfde resultaat als de T500, werkt perfect, maar voor mijn 2e stook ga ik toch steeds over op koper. Heb laatst rum meteen als eerste stook op koper gedaan, en het smaakverschil is gigantisch. De percentages die ik er uit haal, zijn door te weinig ervaring nog wel lager. Maar ik weet dat het er in zit, alleen blijven oefenen tot het er ook allemaal uit komt.

Beantwoorden
Berichten: 30
(@slokje)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

een avondje wat tijd over en nu hier wat aan het struinen, al een paar weken houd mij als beginner de vraag bezig: is het mogelijk om het alcoholpercentage beneden de zeg maar 40% te houden en zo meer smaak in de drank te krijgen? 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

er zijn vruchten , zaden , kruiden en wortel producten die prima smaak af geven bij macereren op 40 %
Een overhaal op 40% zal je teveel vervuiling voor mee stoken.

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nou heb ik 'geleerd' dat een hoge kolom een hoog % alcohol geeft, maar weinig smaak over laat.
En andersom dat een korte kolom minder % oplevert, en meer smaak.
maar toen ik dat laatste probeerde, bleef er toch te weinig smaak over.
suggesties  / tips / goede raad?

Guus, het enige wat ik hier kan bedenken is dat je vergiste vruchten niet zo veel smaak bevatte. wanneer je met zo een korte kolom stookt moeten de aanwezige smaken meekomen.

Hoe stook je gas/electra?

Electra, zo met hoeveel vermogen stook je?

Hoe smaakt je vergiste pulp? wat was je start SG aan te vergisten suikers? en wat was je SG na vergisting?

Welke gist heb je gebruikt, dit bepaalt ook welke smaken er ontstaan tijdens vergisting? en op welke temperatuur heb je vergist?

Geef zoveel mogelijk info zodat wij een betere inschatting kunnen maken waar het aan ligt.

Nu gaat de discussie alle kanten op.

Ik wil wel wat kennis op gebied van stoken met je delen.

 

p.s. Heey gasten ik hang hier nog steeds rond, en ik loop alvast warm voor stook zomer 2020

Mn nieuwe regelbare voeding (grotendeels eigen ontwerp) is bijna klaar. Cheers mates.

 

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Stook 2020 nog niet gedaan ,en het bierseizoen begint. Het (Bio recept op maat) kerstbier moet nu bij Munckerik besteld worden, anders is het te laat. Moet je in maart je bier verder op maken, en moeten de kennissen het zonder doen. 😉 😉 Mannen we hebben een verkeerde hobby gevonden. We moeten blijven denken, plannen, organiseren, en verbeteren. Het lijkt wel werk. Maar ja ,vissen, jagen, darten (vogelpik) en biljarten, geeft alleen maar koppijn ,door de slechte drank, achteraf. Overige sporten wordt je snel moe van.  Dilemma's Dilemma's.

 

Beantwoorden
Berichten: 40
 guus
Topic starter
(@guus)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja Techneut , je raakt een gevoelige snaar, want ik ben heel slecht in de details,
al ga er na verloop van tijd wel veel verbetering in komen, meestal.
Bv. met SG heb ik mijn nooit bezig gehouden
Ik heb een 20 L ketel rvs met een 3000 watt element. Die laat ik 'draaien' op zo'n 800 watt, temp in de kop  80-85 C.
Meestal werk ik met een wash + turbogist
Nu in de oogsttijd met fruitwijn. Die laatste peren stond te koud (in de schuur), toen heb ik er een klein beetje gist + suiker aan toegevoegd
Als ik er mee weg kom, dan hou ik 't liever simpel
Maar ik wil toch ook met eigen fruit  op smaak kunnen stoken....

Beantwoorden
Pagina 2 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?