Meldingen
Alles wissen

Uitgelekte drab


Cosmoscar
Berichten: 31
Topic starter
(@cosmoscar)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb mijn vergistingsemmer leeg geheveld, tot nét boven de 5 kg resten van de mout. Deze resten heb ik nu in een zak gechept om lekker te laten uitlekken. De vraag is of ik er verder wat mee kan. Zit veel uitgewerkte gist in. Wat doen jullie daarmee? Is het mogelijk de gist eruit te filteren? Weggooien? Gewoon stoken?

Beantwoorden
8 reacties
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Tussen de struiken . Goed voor de tuin .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Laten drogen voor in de waterpijp,???

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vroeger spoelde ik het meestal een keer om nog wat resten alcohol en smaak te winnen. Tegenwoordig stook ik met de prut in de verdubbelaar. Een handje van de rest als voedsel voor een neutrale suikerwijn of zo.

Verder i.d.d. tussen de struiken.

Beantwoorden
Berichten: 16
(@pendejo)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ik heb een truukje om fijn te filteren maar het duurt vrij lang voor het beetje wat je terugwint. Gooi het door een grof filter, daarna door een fijnere. Ik gebruik als grof filter een kaasdoek, t shirt of een theedoek. Voor fijn filteren laat ik het door een watje lopen die ik in de vernauwing in een grote trechter hebt geduwd. Niet teveel compacteren anders loopt de vloeistof niet door.

Beantwoorden
Berichten: 16
(@pendejo)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ga het niet stoken met de gist erin. Bij stoken barsten de gistcellen kapot waardoor hun inhoud in de maisch komt en de smaak bederft. Bovendien kan het aanbranden. Ik heb mezelf aangeleerd alles fijn te filteren voor het stoken.

Beantwoorden
Berichten: 16
(@pendejo)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Restjes met veel gist erin wil ik ook nog weleens in vaten gooien die al (bijna) uitgegist zijn en aan het bezinken zijn of nog moeten. De erbij toegevoegde gistresten bezinken dan mee met de rest. Ikzelf werk graag met meerdere vaten achter elkaar, dan kun je veel rendabeler hevelen en stoken door slecht bezonken restjes en naloop teruggooien in volgende batches.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik hevel mijn vaten leeg wat op de bodem overblijft,het bezinksel kiep ik weg,ik vind het niet de moeite waard om daar nog mee te klooien.maar ok ik heb dan ook 400 kg meestal staan om te vergisten.

Beantwoorden
Cosmoscar
Berichten: 31
Topic starter
(@cosmoscar)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

THX voor jullie expertiese.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?