Ik heb mijn vergistingsemmer leeg geheveld, tot nét boven de 5 kg resten van de mout. Deze resten heb ik nu in een zak gechept om lekker te laten uitlekken. De vraag is of ik er verder wat mee kan. Zit veel uitgewerkte gist in. Wat doen jullie daarmee? Is het mogelijk de gist eruit te filteren? Weggooien? Gewoon stoken?
Tussen de struiken . Goed voor de tuin .
Laten drogen voor in de waterpijp,???
Vroeger spoelde ik het meestal een keer om nog wat resten alcohol en smaak te winnen. Tegenwoordig stook ik met de prut in de verdubbelaar. Een handje van de rest als voedsel voor een neutrale suikerwijn of zo.
Verder i.d.d. tussen de struiken.
ik heb een truukje om fijn te filteren maar het duurt vrij lang voor het beetje wat je terugwint. Gooi het door een grof filter, daarna door een fijnere. Ik gebruik als grof filter een kaasdoek, t shirt of een theedoek. Voor fijn filteren laat ik het door een watje lopen die ik in de vernauwing in een grote trechter hebt geduwd. Niet teveel compacteren anders loopt de vloeistof niet door.
Ga het niet stoken met de gist erin. Bij stoken barsten de gistcellen kapot waardoor hun inhoud in de maisch komt en de smaak bederft. Bovendien kan het aanbranden. Ik heb mezelf aangeleerd alles fijn te filteren voor het stoken.
Restjes met veel gist erin wil ik ook nog weleens in vaten gooien die al (bijna) uitgegist zijn en aan het bezinken zijn of nog moeten. De erbij toegevoegde gistresten bezinken dan mee met de rest. Ikzelf werk graag met meerdere vaten achter elkaar, dan kun je veel rendabeler hevelen en stoken door slecht bezonken restjes en naloop teruggooien in volgende batches.
Ik hevel mijn vaten leeg wat op de bodem overblijft,het bezinksel kiep ik weg,ik vind het niet de moeite waard om daar nog mee te klooien.maar ok ik heb dan ook 400 kg meestal staan om te vergisten.
THX voor jullie expertiese.