Meldingen
Alles wissen

Verhouding zuur - wash - suiker bij afbraak polysacchariden


Berichten: 65
Topic starter
(@kena1979)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Beste allen, ik zit wat met een upscalingsvragen inzake een wash die ik op basis van bietmelasse heb gemaakt. Waar ik bv. voor een wash van 5l de melasse ging voorbehandelen door te verwarmen tot 87°C gedurende 20 minuten met toevoeging van 1 theelepel citric acid om de complexe suikers af te breken (met succes), vroeg ik me twee zaken af voor opschaling naar 20l wash:

- zijn er verhoudingen zuur-wash-suiker gekend om de complexe suikers af te breken

- zwavelzuur 15% kan de citric acid vervangen om meer estervorming te bekomen; zijn hiervoor (naar analogie van vorige vraag) verhoudingen rond gekend

- of moet je streven naar een bepaald ph vooraleer je het gaat verwarmen? 

Dank voor enig advies!

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
5 reacties
5 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@kena1979 als eerste wil ik wel opmerken dat bij gebruik van suikerbietmelasse je drank aanzienlijk minder van kwaliteit zal zijn dan bij het gebruiken van de makkelijk voorhanden zijnde rietsuikermelasse. Ik zou zelf alleen suikerbietmelasse gebruiken als het gratis was en er veel beschikbaar zou zijn. Ook zou ik wel willen weten waarom je denk dat je met jouw methode de complexe suikers met succes heb afgebroken.

Voor de antwoorden op je vragen zou je kunnen beginnen bij het grote topic over rietsuikermelasse. Ik denk dat de werkwijze bijna het zelfde is. Ook zou het wel leuk zijn om de twee soorten rum eens naast elkaar te zetten voor een vergelijking.

Beantwoorden
(@kena1979)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 65

@rumo dank voor uw antwoord. Op zich zitten in de bietsuikermelasse veel meer complexe suikers dan in de rietsuikermelasse, vandaar dat ik op de melasse in zure omgeving verwarm. De fermentatie ging vlot van 1.080 naar 1.010 - dit waren correcte waarden, zo werd mij bevestigd door een Canadese distilleerderij die dit product reeds maakt. Vandaar dat ik er van uit ga dat de suikers wel degelijk werden afgebroken. Uiteraard zou je kunnen denken dat de gist dit doet, maar dan zou dit ook moeten gebeuren in een grotere samenstelling en dat is niet het geval, als ik naar de opbrengst zie van de 20l wash. Ik ga sowieso het rietsuikermelasse topic doornemen! Bedankt!

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@kena1979 estervorming ontstaat o.a. door bindingen van zuren , zouten ,mineralen , acetaten en alcoholen. 

Maar om bindingen te vormen zijn katalysatoren nodig . Zeg maar een hulpstof .

Bij verkeerde verhouding zal dus ook een fout ester of mislukken voor de hand liggende .

Denk bijvoorbeeld aan verzuren door te lang laten staan waarbij ethyl gaat binden aan azijnzuur . Hierbij is ook een zuur als zwavelzuur nodig . Ethyl acetaat is een van deze esters die soms beneficiair werkt maar ook heel vaak de " lijm achtige " guur aan alcohol geeft die er slecht tor niet af te krijgen is .

PH Hoogte heeft dus niet alleen invloed op gisting , enzym vorming en werking maar ook op wel of niet vormen van esters .

Estervorming vind je al in het belag maken , de gisting , tijdens het destilleren door themperatuur en concentreren van stoffen , door andere aanwezige zouten en mineralen .

Daarna vormen esterst door rijping waarbij stoffen , delen , binden , oxideren en daarna ook weer nieuwe esters gevormd worden .

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@kena1979 let op dat je ph tussen 4,5 en 5,5 moet zitten. Tijdens gisten zakt ph in beste geval 1 punt . Zakt het te veel zal je te hoog in acetaten komen

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@kena1979 let op dat je ph tussen 4,5 en 5,5 moet zitten. Tijdens gisten zakt ph in beste geval 1 punt . Zakt het te veel zal je te hoog in acetaten kunnen komen

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?