Meldingen
Alles wissen

Geur en bewaring van rietsuikermelasse.


Berichten: 12
Topic starter
(@prutsstoker)
Active Member
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Dag allemaal.

Rietsuikermelasse is een totaal nieuw ingrediënt voor mij. Toen ik onlangs rum maakte van de melasse viel het mij op hoe erg de melasse stonk. Een soort zoete rottende bladgeur. Is dat normaal? Ik las namelijk ergens op de site iemand die de geur omschreef als erg heerlijk.

Mijn rum ruikt ook niet zo lekker, maar wel wat subtieler dan de melasse. De smaak is na rijping redelijk ok.

Ik vraag mij vooral af of mijn melasse nog vers was en hoe je dat kan zien/ruiken. En hoe lang je melasse eigenlijk kan bewaren, al dan niet geopend. Heeft iemand hier ervaring mee?

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
8 reacties
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10480

@prutsstoker bewaar tijd hangt af van kwaliteit van de melasse. 

Wanneer melasse  70 of liever nog 80 Brix is kun je deze goed afgesloten  jaren bewaren. 

Bij deze waarde kunnen micro organismen er niet in overleven. 

Siroop voor voedsel industrie is gezuiverd en heeft een brix van 80 en bevat ongeveer 50 % suikers . 

Rauwe melasse siroop is meestal rond 82 brix en heeft 70 tot 75 % suikers  . 

De melasse die meestal voor de paarden voer industrie wordt gebruikt is een niet gezuiverde met 50 % suikers  maar deze heeft ook een lagere brix waarde waardoor ook sneller bederf mogelijk is .

De geur van melasse is beetje " grasachtig " 

Niet als rotte bladeren. Compost geur  . Dan zijn er bacteriën/ gisten/ schimmels vaak al aanwezig.

 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 603

@prutsstoker het ruikt idd erg sterk, de een vind het lekker ruiken(ik) naar appelstroop als je het kookt en een ander vind de lucht smerig(zoon) hahaha ik heb een open kan wel eens 6 maanden bewaard en was nog prima

jou rum misschien laten luchten en heb je hem 2x overgehaald? 

ben geen rum expert maar die gaan vast ook reageren

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@prutsstoker)
Active Member
Deelgenomen: 8 maanden geleden

@Robbert en @rinus55. Hmm. Geen idee wat de brix is van mijn melasse. Na nog wat geroken te hebben, lijkt het inderdaad een beetje op appelstroop, maar dan heel geconcentreerd. Gras ruik ik er niet echt in. Ben niet echt een fan van de geur. 😀

Voor de rum heb ik één ruwstook gedaan en één fijnstook. Zou een extra fijnstook een verbetering kunnen opleveren? (sorry, weinig ervaring)

Gezien de beperkte houdbaarheid, denk ik dat ik nog maar eens een batch ga vergisten.

Bedankt voor de info.

Beantwoorden
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10480

@prutsstoker wat voor ketel heb je gebruikt? Het hangt van soort ketel af wat de beste manier van destilleren is.  

Een 2 e fij stook kan inderdaad Soms kan het beter zijn in  ,2 x  soms in 3 x .  En soms deel uit 2x . De helft daarvan en sat weer toevoegen.

Beantwoorden
(@prutsstoker)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Active Member
Berichten: 12

@robbert Ik heb een klassieke koperen alambiek van 5 liter.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10480

@prutsstoker meteen dergelijke ketel  behoud je voldoende smaak om nog een keer over te halen.  

Dus als smaak niet helemaal bevalt kun je dat doen .

Beantwoorden
(@prutsstoker)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Active Member
Berichten: 12

@robbert Bedankt voor de hulp. Dat ga ik eens proberen.

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@prutsstoker)
Active Member
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Ondertussen ben ik weer melasse aan het vergisten en moet zeggen dat de geur mij nu veel beter bevalt dan bij de eerste keer. Misschien is het iets waar je aan gewoon moet worden. 🙂

Daarnaast heb ik mijn oude rum een tweede keer fijngestookt. En ik moet zeggen dat het resultaat zeer aangenaam is: ronder, subtieler en met een veel fijnere geur dan voordien.  

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?