Dag allemaal.
Rietsuikermelasse is een totaal nieuw ingrediënt voor mij. Toen ik onlangs rum maakte van de melasse viel het mij op hoe erg de melasse stonk. Een soort zoete rottende bladgeur. Is dat normaal? Ik las namelijk ergens op de site iemand die de geur omschreef als erg heerlijk.
Mijn rum ruikt ook niet zo lekker, maar wel wat subtieler dan de melasse. De smaak is na rijping redelijk ok.
Ik vraag mij vooral af of mijn melasse nog vers was en hoe je dat kan zien/ruiken. En hoe lang je melasse eigenlijk kan bewaren, al dan niet geopend. Heeft iemand hier ervaring mee?
@Robbert en @rinus55. Hmm. Geen idee wat de brix is van mijn melasse. Na nog wat geroken te hebben, lijkt het inderdaad een beetje op appelstroop, maar dan heel geconcentreerd. Gras ruik ik er niet echt in. Ben niet echt een fan van de geur. 😀
Voor de rum heb ik één ruwstook gedaan en één fijnstook. Zou een extra fijnstook een verbetering kunnen opleveren? (sorry, weinig ervaring)
Gezien de beperkte houdbaarheid, denk ik dat ik nog maar eens een batch ga vergisten.
Bedankt voor de info.
Ondertussen ben ik weer melasse aan het vergisten en moet zeggen dat de geur mij nu veel beter bevalt dan bij de eerste keer. Misschien is het iets waar je aan gewoon moet worden. 🙂
Daarnaast heb ik mijn oude rum een tweede keer fijngestookt. En ik moet zeggen dat het resultaat zeer aangenaam is: ronder, subtieler en met een veel fijnere geur dan voordien.