Meldingen
Alles wissen

Vraagje over suiker vergisting

Pagina 2 / 3

Berichten: 81
(@jantje)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dat gist per definitie dood gaat als je zout toevoegt is iets te kort door de bocht. Het hangt natuurlijk af van de hoeveelheid. Wij gaan dood door te veel, maar ook door te weinig zout. Of het zinvol is om zout toe te voegen is een tweede.

Zoals anderen ook al zeggen komt het waarschijnlijk doordat de gist een gebrek aan voedingsstoffen heeft.

 

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

lijkt er inderdaad op dat er weinig voeding voor de gist aanwezig is. er zijn speciale gistvoedingspoeders te koop bij verschillende hobbybrouw webshops. hier zitten alle benodigdheden voor de gist in. nu op korte termijn kan je er een sneetje brood in gooien, dat werkt meestal ook prima

Beantwoorden
Berichten: 49
(@egbert)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik gooi er altijd 1 zakje baksoda in als gistvoeding als ik met bakkersgist werk. werkt perfect en een beetje citroenzuur natuurlijk

Beantwoorden
Krikke
Berichten: 43
Topic starter
(@krikke)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Inderdaad egbert , net erbij gedaan en meteen resultaat .
Bedankt voor de tip ??

Beantwoorden
Berichten: 49
(@egbert)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Graag gedaan!?

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Baksoda geeft hogere PH en daarna citroenzuur die de PH weer verlaagd, wat heeft dat voor een zin ? In baksoda ziet geen enkele stof die de gist nodig heeft, en het wordt sterk afgeraden om dat in je wash te doen omdat het vaak een vieze drap veroorzaakt.

Het heeft wel nut om het in je striprun te doen.

Beantwoorden
Berichten: 49
(@egbert)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik gebruik het als gistvoeding en het slaat goed aan daarvoor gebruik ik het en vieze stap heb ik nog nooit last van gehad

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je moet doen wat je zelf het beste vind, iedereen is vrij daarin, maar ik wil mensen die dit item leest adviseren om wat verder onderzoek te doen en niet alles zomaar aan te nemen. meer niet, dus het is goed zo....

Beantwoorden
Berichten: 49
(@egbert)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik bedoelde het niet verkeerd hoor.
Maar hoezo heeft het wel nut in je striprun dan? Daar heb ik namelijk nooit eerder van gehoord ben wel benieuwd

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Natriumbicarbonaat ofwel baksoda zorgt ervoor dat gevorme esters(azijn) omgezet wordt in koolzuur, m.a.w. het haalt de vieze smaak van bepaalde esters eruit.

Baksoda moet je in je alcohol doen en niet in je wash, dat heeft zo en zo geen nut, plus dat als je de wash gedistilleerd wordt het een vieze smaak geeft.

Baksoda is geen voedingszout, voedingszouten zijn bijvoorbeeld DAP (Diammoniumfosfaat) en Epsom zout (magnesiumsulfaat). Voeding voor gist.

Wash moet zuur zijn Baksoda maakt het juist minder zuur.

Goede natuurlijke voeding voor gist kan eventueel tomatenpuree zijn.

Of je neemt een zakje met Turbogist, daar zit alles al in, echter niet mijn smaak....

Als je alleen zout/ bakpoeder gebruikt krijg je nooit een goede smaak of goede alcohol opbrengst.

 

 

Beantwoorden
Krikke
Berichten: 43
Topic starter
(@krikke)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gompie
Heb jou recept via link ook eens geprobeerd , wou in het begin niet pruttelen , maar nu staat ie mooi en constant te pruttelen , ben benieuwd naar de smaak na distillatie ?

Beantwoorden
Berichten: 49
(@egbert)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bedankt voor de info gompie weer wat geleerd!?

Beantwoorden
Berichten: 8
(@uilenspiegel12)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vraagje: ik ben een beginner. Waarom lijkt het alsof er geen alcohol in mijn stookwijn zit?

Ik heb in 21 liter water, 7 kg kristalsuiker opgelost en Turbogist toegevoegd. Dit heb ik bij 22C in een gistkast gedurende 96 uur later vergisten. Als ik het proef zit er wel alcohol in maar als ik er een alcohol meter ingooi dat meet hij geen alcohol. De alcoholmeter heb ik gecontroleerd in water en in 96%vol alcohol. Aan de meter ligt het niet. Het SG is 1055, dus er zit nog suiker in, maar hij gist niet meer.

Wat doe ik fout?

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Volgens mij is dat een alcoholdobber voor heldere destilaten (alcohol/water mengsel) en niet om de vergistingsgraad te meten.

Je gebruikt daarvoor een hydrometer om het SG, het soortelijk gewicht te meten. (Eigenlijke soortelijke massa trouwens). Je meet de soortelijke massa voor en na de vergisting .  Je gebruikt daarna een formule

Begin SG - eind SG x 0,136 + 0,3 = alcoholpercentage. 

Het is altijd bij benadering trouwens. Als je zeker weet dat alles schoon vergist is kan je ook een vinometer gebruiken. Ik vond het ook lastig om alles tot me te nemen in het begin maar ben daarom veel gaan lezen. Succes,

 

groeten Catnip

Beantwoorden
Berichten: 8
(@uilenspiegel12)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beste Catnip,

Bedankt voor je reactie. Het SG voor vergisting was 1116 en nu 1055 = 61 * 0,315 = 19,215%. Dit zijn rekensommetjes die ik gewend ben van het bierbrouwen.

Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?