Meldingen
Alles wissen

Waarmee starten?

Pagina 1 / 3

Berichten: 93
Topic starter
(@stattler)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

 

Hallo aan allen,

Ik heb al een tijdje zin om te beginnen stoken, maar tussen alle verschillende systemen die bestaan weet ik niet waarin mijn centen te stoppen.

de bedoeling is om vooral whisky te stoken, maar ook fruit, aangezien ik in mijn tuin elk jaar gigantische hoeveelheden appels en moerbeien heb.

ik zou liefst op gas stoken, want ik ga het doen in een tuinhuis achteraan de tuin, zonder electriciteit

ik wil geen industriële hoeveelheden stoken, maar de bedoeling is toch wel om e,kele flessen per stook over te houden.

ik heb een budget van 500 tot 600€ max, en daarmee wil ik alles hebben om eraan te beginnen.

Tips zijn sterk gewaardeerd 🙂

thx!

Beantwoorden
32 reacties
Robbert
Berichten: 9980
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi, Zo in eerste instantie met wat jij beschrijft is het misschien een idee om een leuke alembiek aan te schaffen .
(Neem alleen niet een te kleine . )
Probeer als beginner ook bij andere te gaan kijken hoe dingen werken .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat is een lastige vraag, want ik ken je aard en instelling niet. Ik heb ooit iemand de goedkoopste startset voor wijnmaken aangeraden en hij liep teleurgesteld weg. Pas later realiseerde ik me, dat hij graag dure, mooie spullen wilde. Van een mannetje uit Argentinië, de groentenjuwelier of van een maatje uit Schotland.

Je hebt het over whisky en fruit, dus je wilt smaak stoken, geen wodka of neutraal. Dan kun je goed beginnen met een zogenaamde potstill: een eenvoudige ketel met een pijp er op die de damp afvoert naar de koeler. Op Marktplaats adverteert af en toe een bouwer die vanaf pakweg EUR 120 een 10-liter-ketel kan leveren. Maar er zijn ook heel professionele (of professioneel ogende) systemen te koop. Let wel op: afgezien van de witte teflon gastape zijn er weinig kunststoffen bestand tegen hete alcoholdamp!! Zelfs siliconen zijn dubieus!!

Een goed bruikbaar standaard systeem is 3 keer een ruwstook, waarbij je de stookwijn of het -bier tot pakweg van het volume reduceert. Dan doe je 3 verdunde ruwstoken samen in de ketel en ga je fijnstoken. Ik zou zelf de ketel voor de ruwstook maar voor de helft tot hoogstens 2/3 vullen, dus voor een 10-liter-ketel heb je dan 15 tot 20 liter wijn of bier nodig. Dus een gistvat van 20 tot 25 liter. En pannen die daar op berekend zijn.

Voor het opvangen van het destillaat zijn voldoende potjes nodig. Ikzelf gebruik lege potjes van olijven (porties van 100 tot 200 ml) en van conserven (250 tot 500 ml). En uiteraard flessen voor opslag van het resultaat. Ik gebruik zelf 1-liter-sapflessen voor de sterke drank (70 tot 90 %) en daarna lege wijnflessen voor drinksterkte (30 tot 45 %). Goed onderscheid maken: je wilt niet per ongeluk een flinke slok 80 % nemen!!! Etiketten zijn nodig, want je vergeet snel wat er in de fles zit. Oh ja: je hebt nog opslag nodig voor de voor- en naloop die je later nog eens wilt stoken.

In 20 liter 10 % stookbier zit 20 x 0,1 = 2 liter alcohol. Als je 4 kg suiker oplost, verdunt tot 20 liter en vergist, krijg je ongeveer 12 %, dus 2,4 liter alcohol. Na stoken hou je pakweg 2/3 over, dus 1,6 liter alcohol, wordt 4 liter à 40 %.

Als je handig bent, of handige vrienden hebt, kun je een en ander heel goed zelf maken.

Ikzelf ben een aanhanger van flexibel bouwen, dus van knelkoppelingen gebruiken in plaats van solderen. Die zijn van messing, dus er zal iets lood uit komen, maar slechts heel weinig.

De technische uitvoering kan heel verschillend zijn. Ikzelf maak graag dingen zelf en ik kan goed boren, slijpen en schroeven. Sommigen kunnen goed solderen en lassen, dus die maken heel andere dingen of dingen heel anders. Het is niet erg om iets te kopen of te (laten) maken dat niemand anders heeft, als het maar werkt.

Een uitbreiding van deze basis waar ik zelf heel blij mee ben is het bijvat. (In het Engels heet dat ding thumper.) Het mijne is even groot als mijn ketel en ik gebruik het voor van alles: stoken op graan of prut, verdubbelen van volume, verhogen van percentage, toevoegen van smaak. Simpel tussen ketel en koeler neer te zetten en brandt nooit aan.

Een andere uitbreiding is mijn langnek: een spiraalvormige 15 mm koperen pijp van 3 meter lang en maar 50 cm hoog. Werkt fraai als een soort refluxkolom, dus voor neutraal of hoge percentages en past toch onder mijn plafond.

Oh ja: na een uitgebreide discussie op een groot forum kwam men min of meer tot de conclusie: koper voor het stijgende pad, rvs (althans niet-koper) voor het dalende pad. Zou beter zijn voor de gezondheid.

Ben benieuwd naar de volgende reacties! Hier zitten een paar zeer ervaren stokers.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hello Stattler

 

Gigantische hoeveelheden moerbei ? 

Daar kan je fantastisch mee stoken en heerlijke dingen mee maken.

Appelen is iets anders tenzij je die eerst kan persen.

Ken je situatie niet echt, ook niet hoe groot dat tuinhuisje is,  maar een gewone gasbrander, 20 liter ketel (of 50l biervat) en een rechte kolom van pakweg 1,50 hoog is al wat je nodig hebt om gedurende een paar jaar de kneepjes te leren.

Je hebt echter ook waterkoeling nodig en tenzij er een waterval naast je tuinhuis ligt, heb je een elektrisch pompje nodig om water op te pompen en je installatie te koelen.

Als je natuurlijk een waterkraan in je tuinhuisje hebt is die pomp niet nodig.

Ik zou persoonlijk niet beginnen met reflux, boka, turbogist etc etc  Gewoon een rechte kolom of eventueel een alambiek.  In afwachting van augustus en je oogst van fruit, kan je al suiker vergisten en je installatie monteren.  Dan ben je klaar om moerbei likeur te maken in augustus en calva in oktober.

Veel plezier ermee

PS Vooraleer je stookt met gas :  lees de veiligheidstopics en volg alle regels STRIKT ! 

 

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

OOPS Dubbel

Sorry

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

hallo

 er staan hier bij de zelfbouwers soms ook mooie keteltjes te koop voor weinig geld moest je stroom hebben in uw tuinhuisje zou ik een T500 aanraden 

veel plezier ermee

Beantwoorden
Berichten: 93
Topic starter
(@stattler)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Alvast bedankt voor alle reacties! 

Ik twijfel nog tussen de 10l koperen alambiek ofwel de 15l whisky alambiek. Ik veronderstel dat er sowieso niet veel verschil zit in de resultaten die ik met beide kan halen?

 

Beantwoorden
Berichten: 93
Topic starter
(@stattler)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dank voor je antwoord.

hoe koud moet je koelwater zijn? Ik kan water uit een vijver pompen, maar afhankelijk van de seizoenen verschilt de temperatuur nogal veel.

wat de moerbei betreft heb ik toch zo’n 100 kg per jaar, kan ik al iets mee doen dacht ik 🙂

Ik heb geen appelpers, maar de lokale fruitboer verperst iedereen zijn appelen voor een kleine bijdrage...

Beantwoorden
Berichten: 93
Topic starter
(@stattler)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Wow dank voor al deze info!

ik denk voor de koperen whisky alambiek te gaan om de kneepjes wat te leren, ik ben niet zo’n handige harry, maar ik weet voorlopig niet wat ik zou moeten doen om een goed werkende potstill te bouwen... misschien kom ik daar ooit wel toe. 

Dank en tot later op het forum!

Beantwoorden
Berichten: 93
Topic starter
(@stattler)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zijn er hier mensen die bereid zijn eens te tonen hoe ze stoken op hun alambiek?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wanneer je (koel)water warmer is zul je het sneller moeten laten stromen 😉

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9980
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

beste Stattler , In komende maand ga ik met ern soort eigen bouw potstill hier distilleren .
nu woon ik wel in noorden van land maar je bent welkom om dan te komen kijken .

Beantwoorden
Berichten: 93
Topic starter
(@stattler)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hartelijk dank, hou me op de hoogte aub! Ik ben niet bang wat kilometers te doen om wat bij te leren ?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9980
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je bent welkom .
Eind deze maand word het .
ik kaat het weten .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik wil, met slechts een paar jaar ervaring, niet concurreren met Robbert, maar om eens te komen kijken naar een 10-liter-ketel of een ketel met bijvat ben je hier ook welkom.

Punt is wel: ik doe meestal maar een (soort) stook per dag en ik vraag me af of je er iets aan hebt om die mee te maken.

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?