Meldingen
Alles wissen

Whiskey maken en methanol?


Berichten: 12
Topic starter
(@jjriet80)
Active Member
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Ik heb paar weken geleden zitten mouten en na een dag of 10 (na uitgisting) heb ik het uitgestookt tot whiskey. Nu vroeg ik me af (ik bak regelmatig brood) stel ik gebruik bakkersgist ipv speciale whiskey gist. Komt dat de smaak ten goede? Als niemand het weet, dan ga ik sowieso 2 tests doen. 1 bakkersgist en 1 zonder.

Wat ik me verder afvroeg die voorloop bij whiskey....die was miniem....ik denk 10 kleine druppeltjes. Meer niet. Is dat normaal? Wat ik nu heb gedaan is nadat het geheel op 65 graden kwam toch vrij vlot doorgestookt. naar 80. Misschien had ik het een minuut of 5 op 60-70 moeten laten hangen om zeker te zijn dat de voorloop echt helemaal eruit is? Het vreemde is dat die 10 druppeltjes helemaal niet vies roken, of ik heb een slechte smaak...

Nu weet ik dat het risico op methanol erg klein is bij granen, maar toch wilde even weten hoe andere whiskey stokers het doen? Ik heb het inmiddels paar dagen op fles liggen met wat snippers erbij en inmiddels geroken en de lippen ingesmeerd. De geur en smaak is niet te geloven: mooie whiskey :-). (ik had 50% pp20 en 50%pp30 gedaan. Die pp30 zit wel dominant in de smaak maar niet vervelend. Mijn volgende stook wil ik 100% 20pp doen. 

Maar goed, de vraag is dus, hoe gaan jullie om met die voorloop die bijna niet heeft gedruppeld bij mij 🙂

Beantwoorden
21 reacties
3 Reacties
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 278

@jjriet80 Ikzelf gebruik bij de meeste vergistingen de standaard bakkersgist. Werkt goed voor mij. Het komt voor dat ik eerst een andere (melkzure) vergisting doe en als 2e de bakkersgist. Maar dat terzijde.

Persoonlijk lijkt me het aandeel voorloop erg gering. Ik start mijn middenloop als de chemische geur weg is (ruikt als nagellakremover) en de smaak keert van scherp naar zacht en 'wollig' (bedankt Robbert voor deze benaming). Wellicht proef je dit niet goed omdat in het begin het alcohol percentage zeer hoog is en je smaak kan 'verdoven'. Ruiken in het begin is dan betere optie. Ikzelf heb altijd een groter aandeel voorloop dan jij beschrijft die ik niet bij mijn middenloop wil.

Als je bij de fijnstook zodra de uitstroom begint te druppelen de warmtebron iets vermindert en toewerkt naar een 'druppel druppel straaltje' tempo, dan zit je qua snelheid goed. 

Met goede ingrediënten, goede vergisting en met de juiste scheidingen is aandeel methanol niets om je zorgen over te maken.

Beantwoorden
(@jjriet80)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Active Member
Berichten: 12

@kevin thanks voor deze uitleg. bakkersgist ga ik in toekomst zeker eens proberen dus

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10593

@jjriet80 heb je de drank 1 of 2 keer overgehaald?

Voorloop kan enkele druppels wezen of enkele milliliters.

Voorloop is proeven, kijken naar helderheid en geur .

Nooit uitgaan van aantal milliliters daarmee kun je te vroeg of te laat scheiding maken .

Ga ook niet uit wanneer je whiskey wil maken van de whiskey smaak in voor en naloop.

De smaak komt pas na rijpen! 

Geur en smaak die niet thuis horen vind je in voorloop en naloop.

Dat zijn o.a. zuren , acetaat, muffe ( looizuur / thee achtige ) , zwavel achtige , en scherpe smaken .

De drank moet inderdaad keren naar een warme , "wollige " smaak . Misschien dat je de suggestie van zoet vind. 

De naloop komt zodra het percentage van hoofdloop in percentage ineens instort. 

Ga uit van te verwachten hoeveelheid opvang in finale overhaal van Bijvoorbeeld 5 liter verwacht zal normaal bij ongeveer  4,5 liter opvang ineens percentage dalen .

Dan zal normaal bij rond 55 - 52 % al smaken keren en zoek je wanneer is tijd is te stoppen. Wacht niet te lang immers ook in naloop kunnen smaken zitten die in rijping negatief werkt op smaak vorming.

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@jjriet80)
Active Member
Deelgenomen: 3 maanden geleden

OK!

Ik heb eerst alles gedaan, ruw. Dus ook voorloop en naloop.

Daarna pas het geheel nog een keer gestookt.

2 runs dus.

run 1 was troebel!

bij run 2 de voor en naloop niet gedaan.

Maar geen idee hoelang duurt voordat voorloop weg is. Het stonk absoluut niet naar remover.

Beantwoorden
2 Reacties
KayP
 KayP
(@kayp)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 35

@jjriet80 Ik heb zelf ook soms moeite met onderscheiden en betrek vaak de buurman om met z'n tweeën te ruiken. Bij sugarwash ruik ik vaak amper de voorloop(deze is sowieso minimaal bij de sugarwash). Laatst heb ik nog een keer wijn door de ketel gehaald en daar was een veel groter verschil te vinden. 

Hoe dan ook, voor alle zekerheid gooi ik nog altijd zo'n 100 ml tot 150 ml weg op 25 liter wash/mash. Heeft misschien ook met mijn onervarenheid te maken.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10593

@jjriet80 bij eerste overhaal stoppen als het troebel wordt. 

En voorloop en naloop doe je niet in eerste maar in finale overhaal.

Ook bij suiker geld dit .  Ook suiker kan een slechte vergistingen hebben of met goedkope gist of niet vooraf inverteren een ruime voorloop en naloop hebben.

 

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@jjriet80)
Active Member
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Beste Robbert, ok. maar waarom stoppen als het troebel wordt/is?

bij run 2 (2e overhaal) heb ik de voor en naloop niet meegenomen. Toen het percentage alcohol op 40procent zat ben ik sowieso gestopt.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10593

@jjriet80 troebel destilaat aan eind komt doordat je temperatuur in de ketel en destilaat al dusdanig hoog ligt dat zwaardere stoffen mee komen. 

Deze wil je zowiezo in tweede overhaal ook niet hebben. Intussen kunnen bepaalde zuren daaruit vervelende esters brengen .

Dus beter om op tijd te stoppen.

Of je nu 2 , 3 of zelfs 5 x overhaalt . In de finale overhaal maak je scheiding tussen voorloop , hart en naloop. 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nog even over methanol: dat zit amper in whiskey. Het ontstaat bij de afbraak van pectines in fruit en zit ook al in rijpe appels en wijn.

Het is vrijwel onmogelijk om destillaat te maken waar van nature een relevante hoeveelheid methanol in zit. Een paar jaar geleden bood een van de forumleden een test aan met een chromatograaf en toen bleek er eigenlijk niks aan de hand te zijn. En los daarvan: je kunt het niet uit de drank stoken via de voorloop, want het verbindt zich aan water en ethanol en komt de hele stook, van begin tot eind mee.

Van belang zijn wel die vieze stofjes als ethylacetaat en zo. Die stinken, maar komen gelukkig wèl met de voorloop mee. Maar daarover word je inmiddels al royaal bijgepraat door Robbert en andere collega's, dus dat ga ik maar niet herhalen.

Die spookverhalen van giftige illegale drank gaan altijd over later toegevoegde methanol, niet over originele stooksels.

Beantwoorden
11 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2093

@kees22 leuk dat je nog maar eens aan de test met de chromatograaf refereert, want de uitslag van de ingezonden samples was dat de hoeveelheid methanol ver onder die van de commerciële alcohol lag. Maar het waren wel ervaren stokers die de hier op het forum geadviseerde methoden van stoken aanhouden. Het is mijn inziens onmogelijk om met "onze" stook methode een ruime hoeveelheid methanol te maken. En daarbij zou je met met een hoeveelheid ethanol de schadelijke effecten van methanol kunnen opheffen. Ik heb daarom voldoende tegengif in huis 😆

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10593

@rumo ik heb nog steeds zelf een gaschromatograaf ( apparaat ook al eens te koop aangeboden hier ).

Door de jaren heen regelmatig getest op zowel methanol, propanol ,  butanol  maar ook op cyanides en sulfaten getest . 

Ook bij verschillende kennissen en ook bij thuisdestileerder hier in de buurt van mij die slivovits en apfelcorn maakt getest. 

Hoewel de methyl waardes bij pruimen , abrikozen iets hoger vaak ligt  en bij mijn amandelen likeur ook traces nog aanwezig zijn van cyanides liggen deze ver beneden de toelaatbare waardes.

Zoals hier in Nederland en België wordt omgegaan met destilleren is er echt niets om druk om te maken.

Het zijn meer de balkan stokers en Rusland waar meer problemen voorkomen met methyl . Daar altijd voorzichtig zijn als men iets on gelabeld aanbied .

 

(P.s. gaschromatograaf is nog steeds te koop )

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1297

@robbert Ja, dat is bekend, dat je een chromatograaf hebt. Dat heb ik ook wel in gedachten. Maar het probleem is: je hebt er wel ervaring en chemicaliën voor nodig. Dus de verkoop wordt lastig!

Ook de Balkan stokers hebben geen probleem met methyl. Het hele methylverhaal is gewoon een broodje aap. Het gaat bij de voorloop vooral over de kwalijke geuren/smaken van de vuiligheidjes (acetylacetaat, aceton, etc.). Die gaan inderdaad over in de eerste druppels.

Methanol (H-O-CH3) ligt wat betreft bouw tussen water (H-O-H) en ethanol (H-O-CH2-CH3) in en bindt zich ook aan beide stofjes (water en ethanol).

De vuiligheidjes zijn  minder polair en dus eerder uitgedreven. Dus die gaan wel over in de voorlopen. Terwijl methanol door de gelijkigheid mee doorkomt in het hele traject.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2093

@kees22 mee eens, ik beoordeel mijn voorloop hoofdzakelijk op reuk. Als ik 150ml weg gooi van de 25l omdat die slecht ruikt ben ik al ver voorbij de hoeveelheid methanol die ik in het begin van de stook kan onderscheiden.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10593

@kees22  er zijn veel verhalen over methyl de oorzaak is voornamelijk uit jaren 60 waarin de koelvloeistof van oude oorlog onderzeeër werd verwerkt in dranken waardoor er veel sterf gevallen waren in jaren 70 nog eens een dergelijke geval hierdoor is veel onrust ontstaan en later veel fabels maar het is niet geheel een broodje aap verhaal betreft de Russische en balkan stokers! Veelal door toch zeer primitief werken de een ziet van de ander en kopieren zonder verder kennis  . Er zijn nog steeds palinka's waar toch aanzienlijk veel methyl in voorkomt door gebruik van veel schillen in het beslag. 

Ik heb vanuit die wereld regelmatig goedbedoelde flesjes gekregen en inderdaad ook omdat ik het apparaat ervoor heb dit getest.

Ik weet ook hoe het scheikundig in elkaar steekt. Ik kwam in mjjn jeugd bij destilleren terecht door scheikunde in mijn opleiding.

Er is mij wel vaker gevraagd over Verkoop van de gaschromatograaf . Het is meer de prijs waarover men struikelt ondanks ik slechts 1/3 van de nieuw prijs van zo een ding vraag.

Voorloop en naloop scheiding wordt vaak nig steeds gedaan op hoeveelheid ook dat is niet de juiste manier.

Betreft ook voorloop en methyl test kun je in dit filmpje een voorbeeld vinden. 

 

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1297

@robbert Leuke film. Ja, die test met fenoftaleïne (als ik me goed herinner) ken ik. Ook wel eens gedaan, maar mijn stooksels waren steeds blanker dan commerciële wodka.

Zal ik Botte Boer eens polsen, of hij je chromatograaf wil overnemen? Die (de chromatograaf, niet Botte Boer!) moet ook wel nog bediend worden door mensen die weten wat ze doen, dus dat kan een probleem worden. De testen waar ik het over had waren van een ander lid. (Even te lui om zijn naam op te zoeken.) Die werkte op een school, waar studenten monsters nodig hadden. Mijn voorloop van kweepeer lag binnen de norm.

Er is een studie van de EU naar methanol in fruitstooksels.

En een studie van Dirk W. Lachenmeier et al. naar gerapporteerde rampen met vervuilde stooksels. (Die Lachenmeier is trouwens wel een leuke figuur: droog humoristisch.)

Methanol komt voor, is onvermijdbaar, maar is geen probleem.

Ethanol is het grootste probleem: verreweg het meest kwalijke bestanddeel van sterke drank.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10593

@kees22 grootste probleem in drank wat nu gebeurt even als in frisdrank is gebruik van siliconen in glans middelen en anti schuim  middelen , daarnaast is aspartaam als zoetstof groeiend probleem. 

Inmiddels bekend dat dit stofje veel slechter is dan gewoon suiker en zelfs nierschade en juist krijgen van diabetes bevordert. 

Alcohol ( ethyl ) wordt al enkele duizenden jaren gebruikt door mensen en het is zelfs zo dat varkens truffels zoeken om op  te kouwen waardoor alcohol sl vormt èn de beesten hiermee afkoeling vinden . 

Mensen sterven aan alles waar men te veel van gebruikt of verkeerd mee omgaat. 

Gewoon normaal een borrel op zijn tijd zijn miljoenen mee stok oud geworden. 

 

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1297

@robbert Oh, ik ben geen liefhebber van siliconen en al helemaal niet van PFAS (waar witte tape onder valt)

En waarom je aspartaam zou gebruiken in plaats van suiker, ontgaat mij.

Al die wondermiddelen (asbest, siliconen, plastic, pfas) zijn nogal schadelijk gebleken. Ik vertrouw dat soort claims niet meer. Want juist hun wonderlijkheid veroorzaakt problemen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10593

@kees22 de teflon tape moet niet over de rand heen en niet gekarteld zijn en alleen bij nauwe passing .  Zodat het verder geen contact maakt , en niet in koelende afgaande deel  , het komt dan niet mee in destilaat  , je voegt het dus niet toe aan vloeistof wat wel gebeurt met bijvoorbeeld het antischuim middel wat puur siliconen is .

De gisttonen of plastic opslag containers is vaak groter probleem wat betreft geschiktheid . 

Betreft afdichting bij grotere te dichten delen of afgaande delen en koppelingen gebruik je het beste hennep koord  ( vlas ) 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 616

@robbert ik heb mijn gist emmers van een imker die er zijn honing mee opsloeg/inkocht ik mag dan toch aan nemen dat die veilig zijn?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10593

@rinus55 ik weet niet wat voor emmers dat zijn  . Maar er zit wel duidelijk verschil in materialen. 

Sommige plastics kan je alcohol in opslaan andere kun je slechts even gebruiken met kort materiaal kontakt. En sommige zijn uit den boze betreft voedsel Veiligheid 

https://duurzaamdenhaag.nl/nieuws-tips/de-verschillende-soorten-plastic-uitgelegd

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@jjriet80)
Active Member
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Beste mensen, nog bedankt voor al jullie reacties! Ik geproefd van mijn eerst stook en die is toch wel ernstig lekker. 

Inniddels staat er een 2e gisting in de steigers. Met enkel pp20 mout. Over een dag of een 10 eens kijken wat dat gaat opleveren! En uiteraard zal ik rustiger opstoken deze keer.

Na die gisting ga ik nogmaals een zelfde pp20 gisting doen maar dan met bakkersgist. Ff kijken wat het verschil is....of niet aanwe,ig verschil is.

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?