Ik heb paar weken geleden zitten mouten en na een dag of 10 (na uitgisting) heb ik het uitgestookt tot whiskey. Nu vroeg ik me af (ik bak regelmatig brood) stel ik gebruik bakkersgist ipv speciale whiskey gist. Komt dat de smaak ten goede? Als niemand het weet, dan ga ik sowieso 2 tests doen. 1 bakkersgist en 1 zonder.
Wat ik me verder afvroeg die voorloop bij whiskey....die was miniem....ik denk 10 kleine druppeltjes. Meer niet. Is dat normaal? Wat ik nu heb gedaan is nadat het geheel op 65 graden kwam toch vrij vlot doorgestookt. naar 80. Misschien had ik het een minuut of 5 op 60-70 moeten laten hangen om zeker te zijn dat de voorloop echt helemaal eruit is? Het vreemde is dat die 10 druppeltjes helemaal niet vies roken, of ik heb een slechte smaak...
Nu weet ik dat het risico op methanol erg klein is bij granen, maar toch wilde even weten hoe andere whiskey stokers het doen? Ik heb het inmiddels paar dagen op fles liggen met wat snippers erbij en inmiddels geroken en de lippen ingesmeerd. De geur en smaak is niet te geloven: mooie whiskey :-). (ik had 50% pp20 en 50%pp30 gedaan. Die pp30 zit wel dominant in de smaak maar niet vervelend. Mijn volgende stook wil ik 100% 20pp doen.
Maar goed, de vraag is dus, hoe gaan jullie om met die voorloop die bijna niet heeft gedruppeld bij mij 🙂
OK!
Ik heb eerst alles gedaan, ruw. Dus ook voorloop en naloop.
Daarna pas het geheel nog een keer gestookt.
2 runs dus.
run 1 was troebel!
bij run 2 de voor en naloop niet gedaan.
Maar geen idee hoelang duurt voordat voorloop weg is. Het stonk absoluut niet naar remover.
Beste Robbert, ok. maar waarom stoppen als het troebel wordt/is?
bij run 2 (2e overhaal) heb ik de voor en naloop niet meegenomen. Toen het percentage alcohol op 40procent zat ben ik sowieso gestopt.
Nog even over methanol: dat zit amper in whiskey. Het ontstaat bij de afbraak van pectines in fruit en zit ook al in rijpe appels en wijn.
Het is vrijwel onmogelijk om destillaat te maken waar van nature een relevante hoeveelheid methanol in zit. Een paar jaar geleden bood een van de forumleden een test aan met een chromatograaf en toen bleek er eigenlijk niks aan de hand te zijn. En los daarvan: je kunt het niet uit de drank stoken via de voorloop, want het verbindt zich aan water en ethanol en komt de hele stook, van begin tot eind mee.
Van belang zijn wel die vieze stofjes als ethylacetaat en zo. Die stinken, maar komen gelukkig wèl met de voorloop mee. Maar daarover word je inmiddels al royaal bijgepraat door Robbert en andere collega's, dus dat ga ik maar niet herhalen.
Die spookverhalen van giftige illegale drank gaan altijd over later toegevoegde methanol, niet over originele stooksels.
Beste mensen, nog bedankt voor al jullie reacties! Ik geproefd van mijn eerst stook en die is toch wel ernstig lekker.
Inniddels staat er een 2e gisting in de steigers. Met enkel pp20 mout. Over een dag of een 10 eens kijken wat dat gaat opleveren! En uiteraard zal ik rustiger opstoken deze keer.
Na die gisting ga ik nogmaals een zelfde pp20 gisting doen maar dan met bakkersgist. Ff kijken wat het verschil is....of niet aanwe,ig verschil is.