Meldingen
Alles wissen

Ervaringen met Alcotec 48 turbogist + carbon

Pagina 6 / 8

Robbert
Berichten: 9964
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Pas op met dit warme weer dat de gist niet te warm wordt .
Veel gisten kunnen bij 28 gr gaan stressen .
Bij 30 graden sterven ook sneller gist cellen af .
Te snel werkende gist geeft meer bij product .
En het is beter op een continue temperatuur te gisten .
grote schommelingen tussen dag en nacht temperaturen kunnen ook gist doen stil vallen .

Beantwoorden
Berichten: 111
Topic starter
(@soepkoppe)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dank je wel voor je reactie, was net op tijd om de isolatie er af te halen temp in de buurt v/d 30 gr. Staan in de schuur met ong 13-18 gr .

gr Soepkoppe.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9964
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

tussen 18 tot 23 graden is voor meeste gisten de beste werkings temperaturen .

Beantwoorden
Berichten: 76
(@vodkaman)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De alcohol gemaakt van alcotec met 48 carbon is niet slecht en heb hem gebruikt als basis om een ouzo te maken. Het resultaat is super mijn ouzo smaakt direct na distillatie en verdunning met water en toevoeging van een beetje suiker al perfect. Ben benieuwd als hij een tijd heeft kunnen rijpen

Beantwoorden
Berichten: 92
(@johnsmith22)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik ben deze ronde eens uitgegaan van turbogist. drinkbaar resultaat heb je gelijk. koppijn tabee. met filteren koolstof en ozon versla je de slijter om de hoek. in 5 dagen heb je je dosis voor meerdere dagen binnen.  Dat is de kracht van turbo gist.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9964
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Maar als je een drank kan maken door een gist te gebruiken waarbij correcties zoals met koolstof filters , ozon , natrium bicarbonaat strippen , caustic soda niet nodig zijn ?
En je sowieso beter kwaliteit maakt dan de commercie dranken bij de slijter waarom dan een turbo gebruiken ?
Een goed product heeft geen correcties nodig !

(Als een producent een gist verkoopt met carbon / koolstof betekent toch dat het product zelf al geen hoge kwaliteit heeft .)

Beantwoorden
Berichten: 92
(@johnsmith22)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Je hebt volkomen gelijk Robbert, mijn experiment ging erom de uitersten in kaart te  brengen.

Haastige spoed.... in dit geval dus ook

maar zelfs met  turbogist kun je een top wodka maken

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9964
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik weet niet waarmee je vergelijkt betreft wodka en hoeveel extra handelingen er zijn verricht om de smaak te sturen .
Ik heb diverse gisten tussen door in 40j
Geprobeerd maar van de industriële gemaakte gisten zijn er maar weinig die de ouderwetse kwaliteit geven . Zeker niet die turbo's
maar goed tegenwoordig zijn mensen die een senseo ook top kwaliteit noemen .

sorry ik ben op manier van de oude ambacht het distilleren bij gebracht .
waar smaak kwaliteit en belevenissen van de drank boven aanstaan .
Dus niet het snelle hoeveelheden maken voor een alcohol buzz.

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 477
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Oke, ook maar eens een vraag hier plaatsen, dat wordt volgens mij de eerste nadat ik ruim een jaar geleden in de voorstel-rubriek gepost had. Sinds die tijd bezig geweest met mijn toen gekochte 15-liter whisky ketel, maar nu dankzij de kortingsactie van Jan ook de T500 besteld.

Reden daarvoor is dat ik een zo neutraal mogelijke opbrengst wil hebben als basis voor dingen als gin, ouzo, het macereren van Limoncello enzovoort.

Bij de T500 heb ik, jawel, de Still Spirits Classic 8 turbo gist, de vloeibare kool en de Turboclear gekocht. Niet direct over me heen vallen, is een bewuste keuze geweest ondanks (of dankzij?) al het leeswerk hier op het forum. Die stook gaat namelijk een referentiepunt voor mij zijn.

Daarna wil ik naar "het andere uiterste" als ik het even zo mag noemen, en dat is het gebruik van de Bruggeman instant gist (ruim voorradig hier als ingredient voor het dagelijks gebakken brood) en het zelfstandig laten klaren door middel van het andere ingredient "geduld" (in mindere mate aanwezig....).

Vragen zijn nu:

  • Hoeveel suiker gebruik ik voor een wash van 25 liter met Bruggemans gist?
  • Hoeveel gist gebruik ik hierbij?
  • Moet er nog gistvoeding bij en hoeveel (Di-ammoniumfosfaat ook voorradig)?

Gebruik van hydrometer voor vaststellen SG en dergelijke is bekend en op mijn telefoon heb ik een app voor allerlei berekeningen

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9964
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voor beste resultaat altijd een goed ruim gist milieu is altijd belangrijk .
op 25 l
5,5 kg suiker
8- 12 gr citroenzuur
8- 14 gr gistvoeding .
60-70 gr gist voor optimale start .
temp 18- 23 gr
hogere temp gaat sneller lager trager maar komt niet kwaliteit ten goede .
( je kunt ook meer suiker gebruiken maar dan ook meer water gebruiken )

een goed verlopen vergisting kun je zodra gisting over is afhevelen en overhalen .
Dagen klaren is niet nodig . je loopt meer kans op aantasting van zwavelwaterstof bij lang staan of beginnende zure bindingen
Een normaal werkende ketel brand niet aan en heeft geen moeite met een simpel beslag te verwerken tot helder alcohol .

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 477
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dank je wel Robbert voor je duidelijke antwoord. Dit zou dus ongeveer een SG van 1.084 en een ABV van ongeveer 13% moeten geven. Ik ben benieuwd....

Nog een aanvullende vraag: Ik heb vroeger toen ik regelmatig wijn maakte, dikwijls nadat de gisting minder hevig werd wat geinverteerde suiker toegevoegd (ongeveer 500 gr op 25 liter), waarmee ik het alcoholpercentage met een goede wijngist kon doortrekken naar een 17 a 18%. Ik heb op het forum dit nog nergens terug gevonden. Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben met het maken van een suiker-wash?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9964
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Er zijn diverse wijn gisten te koop of te maken waarmee dat zeker kan. Met bakkers gist kom je niet zo hoog tenzij je de bakkersgist tevoren zelf iets manipuleert door " doorkweken "

Het is sowieso verstandig om de suiker voor vergisten grotendeels te inverteren .

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 477
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hmmm, dat doorkweken klinkt interessant... Ik maak ook kaas en heb zelf wel blauwschimmel doorgekweekt... Zijn er ergens topics over het doorkweken van gist?

En idd inverteer ik meestal de suiker, ik heb dat alleen voor Odin's roggebrood whiskey die nu staat te gisten niet gedaan. Die staat na 6 dagen nog lekker door te pruttelen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9964
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb diverse dingen in verleden over gist geplaatst .
Inverteren geeft betere vergisting dus ook betere kwaliteit product ..

( sorry dat odin kneierij vind ik tijd verknoeien )

Beantwoorden
Berichten: 5
(@tuxdelux)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Als ik het hier goed begrepen heb is die Alcotec Turbo gist ook bij een T500 Reflux kolom geen goed idee. Ik dacht dat met die kolom de ethanol geen smaakstoffen meer meenam uit de sugarwash.

 
Beantwoorden
Pagina 6 / 8
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?