Meldingen
Alles wissen

Ervaringen met Alcotec 48 turbogist + carbon

Pagina 7 / 8

Robbert
Berichten: 9976
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als je drank wil maken om te hijsen en schoonmoeder topless op tafel laten dansen dan kun je prima alcotec gebruiken .
Wil je drank met smaak en kwaliteit kun je beter wat anders kiezen dan die alcotec .T500 is niet anders dan andere hobby ketels dus zal absoluut geen verschil maken .

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heb mijn schoonmoeder nooit gekend, maar toch heb ik het gedacht, dat je geen fan bent van alcotec, of dat je een prachtige schoonmoeder voor ogen hebt. Maar ik ben het met je eens, haastige spoed is bij onze hobby nooit goed. Beter een extra fermentatievat er bij zetten, als je bang bent tekort te komen. Heb de reflux kolom dan ook alleen voor ontsmettingalcohol en alcoholbrander. (Geur is niet sterk) De turbogisten zijn leuk voor neutraal, als je met zeer sterke stoffen gaat macereren, maar als je met gewone Gist hebt gewerkt, herken je het verschil. Uiteraard naast elkaar in smaaktest, zonder extra toevoegingen. Maar van een kennis, weet ik, turbo Gist versus een gewone Gist is , een goede limoncello tegenover een geweldige limoncello. Als je turbogist geheel laat uitgisten, sterft hij vaak aan alcoholvergiftiging in plaats van “honger”. En dat geeft vaak een smaakverschil. (Afwijking)

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

wat voor gist je ook gebruikt uit 1 kilo suiker krijg je max 510 Gr alcohol .
of je nu alcotec turbo gebruikt of bakkers gist ..
Enige verschil is de een sterft wat sneller af in vervuiling . geef je voldoende vloeistof : suiker verhouding maakt het niets uit .
het is alleen kwestie van minder of meer volume kunnen gebruiken . dus heeft iemand last van haastigheid en hebberigheid en een kleine ketel dan gebruik je turbo .
is er geen haast en is er ruimte bereik je precies de zelfde hoeveelheid alcohol uit de suikers met een basis gist.
gist moet zijn afval kwijt . heeft het veel te verwerken heeft het meer afval . is het een krap milieu is er ook een vicieuze cirkel .
of het gist stikt in de vervuiling of het gist is resistent tegen zijn eigen rotzooi en maak smerige alcohol .dat doen niet gemanipuleerde gisten .
Turbo gisten is inderdaad voor wat mengen en roeren met suiker alcohol wanneer het niet zo zeer om kwaliteit gaat maar om snel en goedkoop iets " drinkbaars" te hebben .
Een fijnproever of kenner zal met liefde meer tijd nemen en geven om
Een zachtere granen of fruit alcohol te maken .
Ja voor de dames drinkers zouden zeker te zeggen het verschil tussen een redelijke en een geweldige limonchello . ??
maar ook voor een mannen drank als campari ,Benedictine of absinth geld een goed bereide alcohol maakt de drank tot een goden drank .

( Mijn schoonmoeder was niet echt een schoonheid dus uit voorzorg nooit aan de drank gezet . Mijn schoonvader dronk nogal . hij zag het niet zo helder Ik begrijp nu waarom ???)

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2692
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

🙂

Beantwoorden
Berichten: 5
(@tuxdelux)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

't Gaat me echt niet om de hoge opbrengst per liter wash. Ik ben alleen maar bezorgd over bijsmaken. De gist hoeft dus niet te sterven door vergiftiging en krijgt plaats (60 liter vat) en tijd. De bedoeling was zo neutraal mogelijke ethanol te leren produceren. Als beginneling wil ik er eerst limoncello, opgelegde kriekjes enz mee maken.
Daarna schaf ik me wel een gewone condensor aan of bouw ik er zelf één om dan smaken toe te laten. Maar dus eerst wou ik een neutrale ethanol als vergelijkingspunt.

 
Beantwoorden
Berichten: 85
(@crispi)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb nu een aantal vergistingen gedaan met Alcotec en Still Spirits, zowel met gewone suiker als met dextrose. Ik maakte batches van 18 liter met 5,5 kg suiker en de juiste voorgeschreven hoeveelheid turbogist. In de regel is dit na 1 week vergist (bij 21°C) en na 1 extra week geklaard (bij 13°C). Onder deze omstandigheden is er nauwelijks of geen verschil tussen de gisten en tussen de suikersoort. Na de ruwstook merk je nog steeds de aanwezigheid van zwavelwaterstofgas (geur van rotte eieren) en ethylacetaat(en aanverwante esters). Ik behandel de alcohol dan met ozon, voeg actieve kool toe die ik laat bezinken (1 week) decanteer en stook onder toevoeging van wat bicarbonaat de fijnstook. Deze alcohol is meestal dan bijna perfect geur- en smaakloos. Ik bewaar deze dan in flessen waar de stop gewoon op ligt ipv afsluiten en na enkele weken is ieder spoor van geur verdwenen. Perfect voor likeuren...

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het fijt dat je moet na corrigeren betekent dat naast te veel extra werk en tijdsverspilling er toch iets schort aan de stookwijn .
Sowieso de zwavelwaterstof zou je al aan het denken moeten zetten dat er iets fout is .
Een goede stookwijn zou al na eerste overhaal nagenoeg neutraal moeten zijn .
een goed product heeft geen nacorrecties nodig .
Elke nacorrectie betekent verlies en ook residu

Beantwoorden
Berichten: 85
(@crispi)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Inderdaad. Maar ik was wel verbaasd dat de zo geprezen Still Spirits even 'slecht' presteerde als goedkope Alcotec.Ik veronderstel dat de afgestorven gist tijdens het klaren al begint te rotten. Anderzijds, verwacht ik  met bakkersgist ongeveer hetzelfde. Persoonlijk maken de extra handelingen me niet echt uit, als ik maar een goed eindproduct krijg...(en ja, een deftige opbrengst telt mee)

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Crispi, heb je na de vergisting de stookwijn op de gist laten klaren? Dat zou een oorzaak kunnen zijn van de genoemde bijproducten.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Still spirits heeft waarschijnlijk leuke aanbiedingen en beloofde marges op hun producten .
Zeer goede marketing heet dat .
maar met andere woorden ;
" Een Groede verkoper kan met veel overtuiging aan onwetende ouwde ezels voor renpaarden verkopen ."

Waarom zou je ook lang klaren . het is geen bier dat je maakt .
En meteen na vergisting een stookwijn koelen is niet verstandig omdat door koelen hou je CO2 langer vast . voor bier handig maar niet voor distilleren want je wil geen schuimvorming uiteindelijk
een goede ketel kan troebelheid verwerken .
kan een ketel dat niet moet je hem aanpassen of vervangen voor iets waar wel mee te werken is .
Een goede vergisting en goed product zal niet binnen enkele dagen bedorven zijn of last hebben van zwavelwaterstof .
Maar je moet altijd zo snel mogelijk na vergisten je vers product verwerken want er zijn sowieso bindingen en oxidatie processen gaande .
Extra handeling is niet nodig en ook al denk je met al die nacorrecties zo veel verbetering te hebben je kwaliteit blijft altijd achter op een normaal goed product en juiste werkwijze vooraf .

Beantwoorden
Berichten: 579
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb bijna altijd gewerkt met een boka kolom. Dat gaf bij een reflux ratio van 1:10 mooie neutrale alcohol van 96%. Ik werkte als volgd: Ik zette de kraan volledig open en ving alles op. Dan regelde ik de kraan tot ik nog 1/10 opving. Ik kon ook de kraan openlaten en dan is er nauwelijks reflux en veel smaak  Eigenlijk kan je vele kanten uit met zo een kolom. Het is maar hoe je hem af regelt. Nu wil ik nog een thumper maken om die te vullen met fruitpulp en zo wat extra smaken te krijgen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

voor met een secondair / doubler / thumper te werken wel zorgen voor goede druk ontlasting / veiligheids ventiel .
(De pulp gaat in de hooftketel en de wijn in de secondair . )

Beantwoorden
Berichten: 579
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Mijn ketel is niet geschikt voor pulp te stoken omdat het verwarmingselement van onder zit. De ketel kan zeker 10 bar druk aan (gewezen warmwaterboiler) dus ik hoef me geen zorgen te maken. 

Beantwoorden
Berichten: 85
(@crispi)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Crispi, heb je na de vergisting de stookwijn op de gist laten klaren? Dat zou een oorzaak kunnen zijn van de genoemde bijproducten.

Ik dacht dat dat de normale manier van werken was? Als de gisting na een goede  week stopt, zet ik het gistingsvat koel (kelder) bij zo'n 13 °C en laat rustig bezinken... Ik denk niet dat iemand onmiddellijk na de gisting al eens een keer decanteert...

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Na gisting hevel je over naar distillerapparaat en stook je het . of je hevelt het van de gist af over wanneer je het een paar dagen laat staan .
Het is geen Bier brouwen !
nooit gelijk koud zetten . je moet de CO2 kwijt . bij koelen houd de stookwijn langer de CO2 vast .
Bij een goed werkende ketel hoef je niet dagen te klaren . een goed werkende ketel kun je ook pulp in verwerken dus een nog niet heldere vloeistof mag geen probleem wezen .
(Bier zet je koud . daarbij wil je CO2 en zo klaar mogelijk . Maken van bier en wijn is een heel andere sport )

Beantwoorden
Pagina 7 / 8
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?