Hoi
Heb een potstill ketel
Heb laatste keer een suikerwash met bakkersgist gemaakt en 2x doorgehaald.
Resultaat lekkere limonchello van gemaakt.
Nu zou ik graag met mijn potstill ketel
Alcohol uit graan willen stoken.
Kan iemand mij een werkwijze geven om met mijn potstill graan mash te destileren
Ook hoe ik graanmash moet maken.
Bedankt vast voor jullie antwoorden
Stookwijn van mout .
(Deze gaan we in 2 stap bewerken het is een simpele stookwijn )
Vul vat met 15 liter water van 55 graden .
Strooi de mout al roerende hierin .
Je kunt ook mout en een deel grof gemalen /geschroot graan gebruiken. Minimaal 10% moet diastatisch mout zijn
Controleer PH .
Deze moet tussen 5,4 en 5,6 zijn.
Dus deze zonodig corrigeren.
( Calcium sulfaat verhoogt zuurtegraad , PH verlaagt / calcium carbonaat verlaagt zuurtegraad PH verhoogt .
Hou het beslag op 55 graden voor 30 min.
Breng dan de temperatuur op 67 graden .
Hou deze ongeveer 1 uur aan .
Test met jodium en beetje beslag op lepel of alle zetmeel is omgezet .
Verkleurt jodium dan is er nog zetmeel aanwezig . Is er verkleuring Hou dan nog 20 min aan test opnieuw .
Hierna het beslag door zeef overgieten .
De op zeef achtergebleven resten uit spoelen met wat water van 80 gr .
Hierna voeg je gist toe 30 tot 50 gram per 10 liter .
Gisten op 21 tot 23 graden .
Na 3 a 4 weken uitgegist ..