Meldingen
Alles wissen

Alcohol uit graan stoken


Berichten: 50
Topic starter
(@gerardo)
Trusted Member
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Hoi

Heb een potstill ketel

Heb laatste keer een suikerwash met bakkersgist gemaakt en 2x doorgehaald.

Resultaat  lekkere limonchello van gemaakt.

Nu zou ik graag met mijn potstill ketel

Alcohol uit  graan willen stoken.

Kan iemand mij een werkwijze geven om met mijn potstill  graan mash te destileren

Ook hoe ik graanmash moet maken.

Bedankt vast voor jullie antwoorden

 

 

Beantwoorden
31 reacties
16 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@gerardo wat wil je ermee maken? Whisky of basisalcohol? Ligt de voorkeur bij maischen (brouwen) of toch eerst een poging met moutextract?

Beantwoorden
(@gerardo)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 50
  1. @alchemist wil graag een basisalcohol maken om verschil te proeven met suikerwash alcohol.
  2. Is moutextract  ook goed daarvoor?
Beantwoorden
(@gerardo)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 50

Kan je aangeven hoe ik dan stookwijn van moutextract maak.vast bedankt!

 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@gerardo moutextract werkt daar zeker voor, het is wel prijziger dan met granen werken en je bent ietwat beperkt qua soorten.

 

Je hanteert normaal 1 kg mout per 3,2 liter water, vaak staat er een omrekenfactor bij zoals 1 kg moutextract is 1,6 kg mout, dan wordt het even hoofdrekenen.

 

Kwestie van mengen en bijvoorbeeld bakkersgist erbij doen.

 

Tweemaal destilleren, doorgaan bij de eerste overhaal tot een graad of 95 of er geen alcohol meer overkomt (ik doe vaker het laatste) en bij de tweede overhaal scheiden op geur en smaak, in het begin moet het zure weggaan / aceton lucht, aan het einde voordat het bitter begint te worden.

 

Na destilleren een maand met een prop keukenrol in de hals laten luchten en je hebt je basisalcohol.

Beantwoorden
(@gerardo)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 50

@alchemist dank je wel voor deze heldere uitleg.

Beantwoorden
(@gerardo)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 50

Zal ik verschil proeven tussen uit suikerwash gestookte alcohol en alcohol uit moutextract?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@gerardo dat ligt eraan hoe goed je smaakpapillen ontwikkelt zijn maar normaal wel ja. Suiker alcohol is hol en graanalcohol is voller en warm van smaak. Maar als je het tegen sterke smaakmakers zoals bij een limoncello met suiker gaat zetten wordt het moeilijker om het op te merken. 

 

Als de limoncello voor verbetering vatbaar is, kun je misschien uitleggen wat er mis mee was (als dat het geval is). Beter kun je starten met laagdrempelige fouten weg te halen zodat je beter kunt opmerken wanneer je finesse gaat toebrengen.

Beantwoorden
(@gerardo)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 50

@alchemist  mijn limonchello is heel goed gelukt erg lekker

Van de moutextraxt alcohol wi ik iets anders maken.

Loop met idee om iets met karwijzaad te maken maar heb nog geen recept.

Misschien heb jij goeie tip Om lekker drankje te maken van moutextract alcohol?

Is deze moutalcohol ook na verdunnen tot juiste alcoholpercentage ook gewoon te drinken?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@gerardo zo puur wordt het een korenwijn, zachte whisky als je hem op hout doet lageren qua smaak dan.

 

Karwijzaad, dan komt bij mij aquavit omhoog als drank, staat misschien nog een recept op het forum.

Beantwoorden
(@gerardo)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 50

@alchemist korenwijn klinkt goed

  • Kan je ook met houtsnippers werken om zachte wiskey te maken?
  • Wat  heb ik nodig om op hout 'te lageren  wat heb ik daarvoor nodig.
  • Weet dat ik veel vragen stel ben enthousiast 
  • Bedankt nogmaals
Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@gerardo haha, enthousiasme is alleen maar goed.

 

Op hout rijpen kent een aantal versies, van een vaatje tot de snippers. De meest makkelijke variant is snippers kopen en deze met de drank in een fles doen met keukenrol in de hals. Het type hout, hoeveelheid, roostering, de tijd zijn factoren die een rol spelen.

 

Een kleine opstap is niet geroosterde houten snippers kopen, driekwart of meer in de oven roosteren op een 150 graden totdat ze verkleuren en geur afgeven en een klein gedeelte hiervan op een hogere temperatuur roosteren. Combineren van de verschillende gradaties. Zelfde met de fles en keukenrol in de hals. 

 

Let wel dat met het gebruik van snippers en chips het raadzaam is deze vooraf te spoelen voordat ze bij de drank gaan, dit om waasvorming door kleine deeltjes te voorkomen.

Beantwoorden
(@gerardo)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 50

@alchemist  oke

Bedoel je na het verwarmen van de snippers spoelen of ervoor?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@gerardo spoelen voordat ze de fles in gaan.

Beantwoorden
(@gerardo)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 50

@alchemist welke moutextract raad je me aan om korenwijn en zachte wiskey te maken.

Ga hier zeker mee aan de slag

Vast bedankt

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@gerardo van oudsher wordt het gemaakt uit een combinatie van 1/3e gerstemout en 2/3 ander graan. Tarwe gaat het zachtste zijn qua smaak dus een combinatie van gerst en tarwe.

 

 

Zoals gezegd is het prijziger dan met granen werken.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

Ik zie net dat de tarwe al bestaat uit gerst en tarwe, dus die alleen werkt ook.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Stookwijn van mout .

(Deze gaan we in 2 stap bewerken het is een simpele stookwijn  )

Vul vat met 15 liter water van 55 graden .

Strooi de mout al roerende hierin .

Je kunt ook mout en een deel grof gemalen /geschroot graan gebruiken. Minimaal 10% moet diastatisch mout zijn 

Controleer PH .

Deze moet tussen 5,4 en 5,6 zijn.

Dus deze zonodig corrigeren.

( Calcium sulfaat verhoogt zuurtegraad , PH verlaagt / calcium carbonaat verlaagt zuurtegraad PH verhoogt .

Hou het beslag op 55 graden voor 30 min.

Breng dan de temperatuur op 67 graden .

Hou deze ongeveer 1 uur aan .

Test met jodium en beetje beslag op lepel of alle zetmeel is omgezet .

Verkleurt jodium dan is er nog zetmeel aanwezig . Is er verkleuring Hou dan nog 20 min aan test opnieuw .

Hierna het beslag door zeef overgieten .

De op zeef achtergebleven resten uit spoelen met wat water van 80 gr .

Hierna voeg je gist toe 30 tot 50 gram per 10 liter .

Gisten op 21 tot 23 graden .

Na 3 a 4 weken uitgegist ..

 

Beantwoorden
14 Reacties
(@gerardo)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 50

@robbert Bedankt voor uitvoerige uitleg

 

Beantwoorden
(@gerardo)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 50

@robbert   Geld deze werkwijze ook voor moutextract?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9966

@gerardo nee moutextract werkt in de regel anders. Je heb extracten waarbij je alleen water toevoegt even door koken,afkoelen en gist erbij .

Er zijn ook extracten waar je een graan bijgevoegd daarna op temp van 67 gr een korte poos verwarmen dan afkoelen en gist erbij. 

Het zijn kant en klare producten en op verpakking staat werkwijze aangegeven.

 

Beantwoorden
(@gerardo)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 50

@robbert   Dus ben ik eigenlijk beter om te beginnen met kant en klare mout.   Is stuk goedkoper dan extract.

Kan ik met kant en klare mout jou werkwijze volgen?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9966

@gerardo je kunt inderdaad met mout boven staande volgen. 

 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@gerardo let wel even op het type mout wat je koopt, bij teveel verwarmen tijdens het eesten (drogen) gaan de enzymen kapot en is er weinig tot geen omzetting van zetmeel naar suikers.

Beantwoorden
(@gerardo)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 50

@alchemist 

Wil beginnen met moutextract nu

Benieuwd naar resultaat

Zit gebruikers handleiding bij heb ik begrepen    Als dit lukt ga ik weer stapje verder met mout.

Zal ik jullie expertise weer bij nodig hebben

Bedankt vast

Beantwoorden
(@gerardo)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 50

Wil toch proberen met mout drankje te maken.

Ik heb gekocht 5kg gerstemout

5kg tarwemout jofiumtest wiskeygist  vergistingvat 25 liter

Schrootmolen heb ik. Temp meter

Pan van 9 liter heb ik.

En potstill van 12 lier ongeveer

Zou er iemand met de middelen die ik heb mij een werkwijze uit kunnen leggen  om hier graanalcohol van te maken.

Is eerste keer dus alle hulp welkom.

Vast bedankt.

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9966

@gerardo neem een pan water 68 graden.  Roer hier de beide geschrote mouten door . Breng de temperatuur op 67 graden  .  Hou de ze temp een uur aan .  Na 1 uur van controleer. Met wat van beslag op lepel of de omzetting goed is gegaan. Hou anders nog even de temperatuur op 67 gr aan .

Is alles omgezet . Haal het door een zeef spoel de laatste kaf resten na met water van 80 graden  .  Dan gist erbij.

Gebruik per kilo mout 3 liter water . en voor het uitspoelen 1 liter per 5 kilo.

 

Beantwoorden
(@gerardo)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 50

@robbert   bedankt

Kan ik gerst mout en tarwemout bij elkaar doen ?

 Eerst alles door schrootmolen toch?

Bedankt

Beantwoorden
(@gerardo)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 50

Oh niet goed gelezen

Antwoord was duidelijk

Sorry

Bedankt nogmaals

Beantwoorden
(@gerardo)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 50

@robbert 

Heb ongeveer 20 liter wort gemaakt

Staat nu af te koelen,heb jodiumtest gedaan en is oke

Misschien gekke vraag maar kan je met afval van tarwe en gerstmout nog iets doen?

Is het gezond om te eten of mestmiddel voor groentetuin.

Suikers zijn er grotendeels uit

Dus gezond?

Graag jullie mening hierover

Vast bedankt

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9966

@gerardo ik voer het aan mijn dieren.  .

Je kunt ook gebruiken voor beginsel van een sour  .

Beantwoorden
(@gerardo)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 50

@robbert oke

Ik heb het gegeten.smaakt niet vies

Maar verheug me toch meer op de smaak van de drank

Maar moet nog even geduld hebben.

Bedankt voor reactie

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?