Meldingen
Alles wissen

Alcohol uit graan stoken


Berichten: 50
Topic starter
(@gerardo)
Trusted Member
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Hoi

Heb een potstill ketel

Heb laatste keer een suikerwash met bakkersgist gemaakt en 2x doorgehaald.

Resultaat  lekkere limonchello van gemaakt.

Nu zou ik graag met mijn potstill ketel

Alcohol uit  graan willen stoken.

Kan iemand mij een werkwijze geven om met mijn potstill  graan mash te destileren

Ook hoe ik graanmash moet maken.

Bedankt vast voor jullie antwoorden

 

 

Beantwoorden
31 reacties
16 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3168

@gerardo wat wil je ermee maken? Whisky of basisalcohol? Ligt de voorkeur bij maischen (brouwen) of toch eerst een poging met moutextract?

Beantwoorden
(@gerardo)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 50
  1. @alchemist wil graag een basisalcohol maken om verschil te proeven met suikerwash alcohol.
  2. Is moutextract  ook goed daarvoor?
Beantwoorden
(@gerardo)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 50

Kan je aangeven hoe ik dan stookwijn van moutextract maak.vast bedankt!

 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3168

@gerardo moutextract werkt daar zeker voor, het is wel prijziger dan met granen werken en je bent ietwat beperkt qua soorten.

 

Je hanteert normaal 1 kg mout per 3,2 liter water, vaak staat er een omrekenfactor bij zoals 1 kg moutextract is 1,6 kg mout, dan wordt het even hoofdrekenen.

 

Kwestie van mengen en bijvoorbeeld bakkersgist erbij doen.

 

Tweemaal destilleren, doorgaan bij de eerste overhaal tot een graad of 95 of er geen alcohol meer overkomt (ik doe vaker het laatste) en bij de tweede overhaal scheiden op geur en smaak, in het begin moet het zure weggaan / aceton lucht, aan het einde voordat het bitter begint te worden.

 

Na destilleren een maand met een prop keukenrol in de hals laten luchten en je hebt je basisalcohol.

Beantwoorden
(@gerardo)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 50

@alchemist dank je wel voor deze heldere uitleg.

Beantwoorden
(@gerardo)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 50

Zal ik verschil proeven tussen uit suikerwash gestookte alcohol en alcohol uit moutextract?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3168

@gerardo dat ligt eraan hoe goed je smaakpapillen ontwikkelt zijn maar normaal wel ja. Suiker alcohol is hol en graanalcohol is voller en warm van smaak. Maar als je het tegen sterke smaakmakers zoals bij een limoncello met suiker gaat zetten wordt het moeilijker om het op te merken. 

 

Als de limoncello voor verbetering vatbaar is, kun je misschien uitleggen wat er mis mee was (als dat het geval is). Beter kun je starten met laagdrempelige fouten weg te halen zodat je beter kunt opmerken wanneer je finesse gaat toebrengen.

Beantwoorden
(@gerardo)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 50

@alchemist  mijn limonchello is heel goed gelukt erg lekker

Van de moutextraxt alcohol wi ik iets anders maken.

Loop met idee om iets met karwijzaad te maken maar heb nog geen recept.

Misschien heb jij goeie tip Om lekker drankje te maken van moutextract alcohol?

Is deze moutalcohol ook na verdunnen tot juiste alcoholpercentage ook gewoon te drinken?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3168

@gerardo zo puur wordt het een korenwijn, zachte whisky als je hem op hout doet lageren qua smaak dan.

 

Karwijzaad, dan komt bij mij aquavit omhoog als drank, staat misschien nog een recept op het forum.

Beantwoorden
(@gerardo)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 50

@alchemist korenwijn klinkt goed

  • Kan je ook met houtsnippers werken om zachte wiskey te maken?
  • Wat  heb ik nodig om op hout 'te lageren  wat heb ik daarvoor nodig.
  • Weet dat ik veel vragen stel ben enthousiast 
  • Bedankt nogmaals
Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3168

@gerardo haha, enthousiasme is alleen maar goed.

 

Op hout rijpen kent een aantal versies, van een vaatje tot de snippers. De meest makkelijke variant is snippers kopen en deze met de drank in een fles doen met keukenrol in de hals. Het type hout, hoeveelheid, roostering, de tijd zijn factoren die een rol spelen.

 

Een kleine opstap is niet geroosterde houten snippers kopen, driekwart of meer in de oven roosteren op een 150 graden totdat ze verkleuren en geur afgeven en een klein gedeelte hiervan op een hogere temperatuur roosteren. Combineren van de verschillende gradaties. Zelfde met de fles en keukenrol in de hals. 

 

Let wel dat met het gebruik van snippers en chips het raadzaam is deze vooraf te spoelen voordat ze bij de drank gaan, dit om waasvorming door kleine deeltjes te voorkomen.

Beantwoorden
(@gerardo)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 50