Meldingen
Alles wissen

Calvados in Airstill


Berichten: 70
Topic starter
(@petrus)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

weet iemand of het mogelijk is om calvados te maken in een Airstill? Ik wil 4 liter appelbrij vergisten en die dan rechtstreeks id airstill doen. Zou dat lukken?

Beantwoorden
9 reacties
Berichten: 35
(@bauke)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Petrus,

Om eerlijk te zijn, ik heb nog nooit een airstill gebruikt. het lijkt mij niet zo heel ideaal. Misschien handig als je een sugarwash hebt om te verstoken?? Maar opzich, het zal wel kunnen met vergiste appels, maar ik denk dat je wel moet klaren. dus zorgen dat er geen vaste bestanddelen meer aanwezig zijn in je most. Ik ken het apparaat niet goed, maar ik kan me voorstellen dat hij er misschien zelfs kapot van zou kunnen gaan. En dan heb ik het nog niet gehad over dat het misschien zou kunnen aanbranden in het reservoir. Aangebrande smaak krijg je nooit meer uit je alcohol.

Maar na het verstoken van je vergiste appelmost heb je nog geen calvados. ik zou het dan eerder een Eau de Vie van appel noemen, en daar is niks mis mee! Heerlijk uit de vriezer...het water loopt mij nu al in de mond!

Maar....als je er toch Calvados van wilt maken doe je de Eau de Vie die waarschijnlijk rond de 70% is in eiken vaten en die laat je daar een paar jaar staan. zeg maar 3 tot 5 jaar. In die tijd vervliegt een deel van de alcohol (het engelen deel genoemd) de engelen proosten zo een glaasje met je mee πŸ™‚ De Calvados krijg zo een eigen karakter, zonder rijping kun je het geen calvados noemen. Na de rijping wordt het percentage teruggebracht met water tot een alcoholpercentage van ongveer 40 a 45%

In principe heeft je calvados nu van het rijpen op eikenhouten vaten een mooie donkere kleur gekregen. Soms kleurt een producent nog bij met karamel, maar dit is niet noodzakelijk. eigenlijk beter van niet want de calvados mag niet zoet worden.

Conclusie, als je geduld hebt maak je Calvados, als je lekker snel wilt genieten dan verdun je de eau de vie tot een procent of 40/45 en je legt een flesje in de vriezer. mmmm proost!

Beantwoorden
Berichten: 70
Topic starter
(@petrus)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zeer bedankt voor je uitgebreide antwoord! Geen prut in de airstill, dat is me wel duidelijk nu. Ik ga wat proberen met appelsap en sugarwash. En over 5 jaar, tja... Wel leuk om n fles weg te leggen met eiken snippers erin. Ik laat weten hoe het is geworden. De eau de vie dan.

Beantwoorden
Berichten: 23
(@gerard)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De airstill of aquastill zijn volgens mij bedoeld om water mee te destilleren. Maar dat je er ook alcohol mee kunt destilleren dat zal zeker kunnen. Ik vraag mij alleen heel erg af of de alcohol in het apparaat niet in contact komt met bijvoorbeeld aluminium, plastick of rubber. Want dat mag echt niet bij het destilleren van alcohol.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Petrus,

Al begonnen met het vergisten van de appels? Ik ben benieuwd of je al wat gemaakt hebt en natuurlijk of het lekker is!

Appels leveren meestal een heerlijk drankje op! Als de appel lekker zoet is, doe er dan niet teveel suiker bij maar vergist vooral de suikers die van nature aanwezig zijn in de appel. Dat zorgt voor een veel zachtere smaak dan wanneer je kilo's suiker toevoegt.Β 

Is trouwens ook al heerlijk om als troebele appelwijn/most te drinken. Lekker uit de koelkast met een laag alcoholpercentage. In FrankrijkΒ en met name in de Elzas kun je de troebele most bestellen op de terrasjes. ZeΒ noemen ze dit Vin Primeur, een heel jonge cider zou je het ook kunnen noemen.

Geniet van je hobby, en wat je ook doet met de appels, proost alvast!

Beantwoorden
Berichten: 70
Topic starter
(@petrus)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hello moonshiners. Vandaag 24 liter sugarwash met 7 k suiker en Turbogist, na 5 dagen vergisten ah verwerken in de Airstill. Veel tijd, want moet 6 x 4 liter doen en ik ben er nu nog mee bezig. Ik krijg schat ik zo'n 3,5 liter alcohol van 56%.

Ik heb nog een vraag: ik heb Alcotec turboklar gebruikt voorΒ de wash (24 uur), maar de gist is niet gaan neerslaan. Ik heb wel met een klopper de CO2 eruit geslagen, maar er kwam ook weer koolzuurgas terug. Wel is het zo dat als ik de wash voorkook in een soeppan de gist alsnog naar de bodem zakt. Heb ik iets verkeerd gedaan? En klopt het dat als ik de gist grotendeels kwijt ben uit de wash het distillaat minder naar gist smaakt?Β 

Tenslotte: de volgende ronde ga ik aan de slag met appels. Ik houd jullie od hoogte. Op de foto de Airstill aan het werk en Grand Marnier en Limoncello in wording. (En man, wat leuk is dit...!)

Beantwoorden
Berichten: 70
Topic starter
(@petrus)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nee, dat is niet het geval. Het ding is er wel voor gemaakt.

Beantwoorden
Berichten: 112
 Ben
(@ben)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Petrus,

Ik doe voor het toevoegen van turboklar eerst een keer overhevelen met een slangetje. Zo stopt 9 van de 10 keer het gistingsproces en ben je al van het eerste bezinksel af. Maak de fles of vat waar het uitkwam goed schoon en hevel het weer terug. Er zal nu praktisch geen koolzuurgas meer aanwezig zijn. Dan roer je zakje A door je wash en 1 tot 1,5 uur later zakje B. Nu zou het echt moeten werken.

Als je vergist in een doorzichtige wijnfles dan zou je zeer snel moeten kunnen zien dat de wash doorzichtig word.

En uiteraard als je verlost bent van het gist in je wash zal de alcohol die je maakt ook minder naar gist smaken.

Je kunt trouwens ook tijdens het vergisten met turbogist vloeibare actieve kool toevoegen. Dat zorgt ervoor dat je bijna geen stank hebt tijdens het gisten (Fruit vergisten ruikt lekker, sugarwash met turbogist stinkt) Ook smaakt je eindresultaat zuiverder.

Succes!

Beantwoorden
Berichten: 112
 Ben
(@ben)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Als voorbeeld, vanmorgen de wash overgeheveld en een hele dikke laag bezinksel op de bodem weggespoeld door de gootsteen. Ik vergist dus met vloeibare kool, de wash was dus gitzwart. Zie foto:

Na het overhevelen zou je denken dat er al heel wat gistcellen weg zijn (is ook zo) maar na toevoeging van zakje A en later zakje b van de turboklar is het resultaat na 1 uur al dit: Alle kleur is al uit de vloeistof, kool en gistcellen liggen al grotendeels op de bodem. Naar verwachting is de boel morgen helder. Ik stuur wel een update morgen

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mensen, fijn dat er enthousiast wordt geschreven, leuk! Maar probeer een beetje on topic te blijven. Dus praat over datgene wat er in de titel staat. Nu zoeken mensen op Calvados en komen op een turbogist topic, een wereld van verschil natuurlijk.Β 

Er is al een turbogist topic, en dat mogen jullie helemaal vol schrijven met jullie turbogist verhalen πŸ™‚ Zo blijft dit forum overzichtelijk! zieΒ  http://www.stookforum.nl/thread/basis-distillaat-van-suiker-en-turbogist/

Het forum staat nog in de kinderschoenen, hoe moet dat over een jaar als het hier misschien veel drukker is? Dan mogen we wel moderators in dienst gaan nemen πŸ™‚

Maar serieus, ik ben erg blij met jullie! Schrijf alles wat je wilt vragen en vertellen van je af, maar in het juiste topic. Staat er nog geen topic over jouw categorie? Maak dan gewoon een nieuw topic aan.

Beantwoorden
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?