Klopt Chris (ik hoop ook stiekem dat Jan wat overhoud om mij te laten proeven).
Ik vind alleen het soepje er niet smakelijk uitzien maar dat zegt natuurlijk niets.
En dan is dit alleen nog maar mais in een pan koud water, wacht maar als daar een staafmixer doorheen is gegaan, dat ziet er nog veel onsmakelijker uit ???
Β
Munckerik moet je mijn tonnen soms zien met druiven,of als ik in Roemenie ben,vol met fruitvliegen en maden,word evengoed lekker.?
Β
Ik zou denken om het te laten kiemen drogen en schroten of voeg jij Amalyse toe Jan.Ik ga dit ook een keer proberen 25 kg in mn 100 litervat .De mais bevat +-20% suikeren het zetmeel omzeten met amylase dus nog meer suiker is de 15% wel te halen denk.
Deze plant geeft een gen dat er voor zorgt dat hij zijn eigen suiker niet als brandstof kan aanspreken heb ik gelezen. De suiker is dus al suiker en hoeft niet eerst te worden omgezet van zetmeel in suiker. Toch word er in de meeste moonshine recepten extra suiker toegevoegd. De mais dient dus toch vooral voor de smaak.
Die maiswhiskey vind ik best wel lekker hoor. Bijna in niks te vergelijken met traditionele (graan)whiskey.Β Ik heb zelf een aantal litertjes zelfgemaakte staan (zie ook http://www.stookforum.nl/thread/wat-was-jou-laatste-borrel/5/ ). Wat opvalt is de zoete ondertoon en lange afdronk.Β Ik heb de mijne wel laten rijpen op appel en eik.
Β
Ik wil die van verse mais wel een deel op eiken van hier leggen,ik verwacht dat er wel iets goeds uit komt,ik gooi wel net als jan roggebrood er bij,dat om dat we grotendeels het zelfde gebruiken alleen ik gebruik ongedroogde mais en natte bakkersgist,en doe op gevoel suiker er bij,ik op de antieke manier en jan op de moderne.we zullen zien,vind het een leuk experiment.ik schrijf telkens wat ik doe,hoeveel suiker mais en gist en water,bedenk wel ik werk op gevoel dus het word allemaal ongeveer,maar zal zo nauwkeurig mogelijk alles doorgeven.
Β
Ik vermoed dat je niet de exta zoete suiker mais(die met de gen mutatie) hebt maar gewone zoete. Maw, het merendeel van de koolhydraten in de korrel bestaat uit zetmeel. Je zou een jodium proef kunnen doen. of een deel met amylase behandelen en proeven of het verschil maakt. Ben erg benieuwd naar jullie bevindingen. En of Chris ook de rode heeft of de gele korrels die volledig indeuken bij het drogen.(dat is nml de extra zoete)
Ik ben ook benieuwd of Chris rood of geel meekrijgt. De rode waren aardig ingedeukt tijdens het droogproces, dat is in de pan met water inmiddels niet meer het geval. De pan lijkt een heel stuk voller nu. Aan het koken kom ik vandaag niet meer toe, maar ik kon het niet laten onderstaande test uit te voeren.
Als het nu niets wordt met de Whisky heb ik voorlopig genoeg popcorn in huis π
Hahaha, eet smakelijk. Popcorn Sutton.
Β
Uiteindelijk toch de pan op het vuur gezet, in iets meer dan een uur tijd goed gaar gekookt. De meeste korrels vallen vanzelf uit elkaar, anderen blijven helaas heel. De staafmixer trekt het niet. Volgende keer zelf schroten.
Om aanbranden te voorkomen steeds wat kokend water erbij gedaan. Ik zit nu inclusief alle mais die er nog in zit op 13 liter. Refractometer zegt 1030. Niet echt heel veel dus. De hele boel is nog 70 graden+ en heb er een zakje enzymen bijgedaan. Hopen dat dat nog wat doet. Ik ga het niet op 70 graden houden, maar het staat lekker in een emmer in de warme schuur. Morgen weer ff meten!
Als het nog heet is gauw mout schroten en er bij doen?
Ik tik het in en zie dat je er al enzymen bij hebt gedaan maar met mout het SG wat opkrikken levert misschien beter resultaat dan met suiker.
Β
Daar had ik ook aan zitten denken Mick, maar tijdgebrek.... Moet nog hoop doen helaas. Enzymen erbij was een mooie snelle oplossing. Ben benieuwd. Mischien vanavond nog even meten. π Hoe dan ook een leuk experiment!
In Roemenie gooien ze de mais en de suiker zo in het vat met kokend water,word vanzelf zacht.moet wel er bij zeggen kijken niet zo precies.
Β
Ik kijk nu eerst hoeveel suiker er uit de mais komt voordat ik suiker toevoeg. Morgen weet ik meer ?
Als je suiker zou gaan toevoegen Jan, dan zou ik op zoek gaan naar corn sugar. Ik heb geen idee of dat in Nederland te koop is.
Β