Meldingen
Alles wissen

Eerste stook peren


Berichten: 12
Topic starter
(@jacket)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Na een gekregen ketel te hebben verbouwd ga ik voor de eerste keer stoken. Ik heb daarvoor 12 kilo hand/stoofperen (mengsel van bonne louis dávranche en triomph de vienne) ontdaan van steel en kont, fijn geprakt en warm water en pectolyse toegevoegd. Na een nachtje staan begint er al een wilde gisting op gang te komen. Op advies van een moonshiner uit de buurt voeg ik nog 5 liter appelsap met 2 kilo suiker toe om een 'zoetje' aan de drank mee te geven. Ik neem wat sap uit de gistton en voeg daar een half zakje cidergist aan toe, dit gaat na 2 uur al zo tekeer dat ik het gelijk maar in de gistton toevoeg. Na 4 weken komt er nog heel af en toe een blubje en in de 5e week is mijn stookketel klaar voor de eerste stook. Ik hevel af en ga zonder pulp stoken omdat ik nog geen bodemplaat of kooksteentjes heb. Volgens de vinometer zit de stookwijn op 10%. De eerste 100 ml hou ik apart, deze gaat met zoonlief mee naar het lab voor een methanol bepaling. (zag overigens op het forum ook iets dergelijks was opgestart, leuk!)

Per 100 ml vang ik af, ruik en proef een beetje. De eerste 300 ml ruikt scherp en heeft alc. 80 - 90%. Daarna wordt de geur en smaak zachter en zakt na een tijdje het % terwijl de geur van stoofpeertjes toeneemt. Onder de 25% begint de smaak penetrant te worden en stop ik. De eerste 200 ml heb ik een uur apart in een pannetje heet water gezet van 67º, daarna was de scherpte een stuk minder en geen spirituslucht meer. Uiteindelijk resteert er nu bijna 2 liter van 55% met een smaak van peertjes. Ik denk dat ik geen fijnstook meer ga toepassen en over een paar maanden eens ga proeven wat het eindresultaat is. 

Beantwoorden
9 reacties
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik denk dat je het gewoon prima gedaan hebt!
Je zal merken dat veroudering de sleutel is voor extra smaak.
Die appelsap en extra suiker kan een extra scherp randje opleveren in je distillaat.
Probeer het ook eens helemaal zonder suiker.
Je ABV gaat wel wat naar benee... maar de kwaliteit,
dronk en smaak beleving gaat ervan omhoog.
Cheers man! 😉

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

mooi jacket

je kan de pulp ook in een kookzak doen en meestoken

gr erik

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

kookzak

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2692
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Lol

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@jacket)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Probeer het ook eens helemaal zonder suiker.

Ga ik zeker doen. Nu eerst eens met graan gaan spelen, de eerste mout is al onderweg.

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@jacket)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Even ter info een aanvulling met de eerste resultaten uit het lab. De eerste 100 ml bevat relatief veel koper, wel 10 milligram / liter. Dat is 5x de norm voor drinkwater. Het is dus zaak de kolom + leidingen regelmatig goed te spoelen met water om een beschermende oxidelaag te krijgen op het koper. Deze stook is de eerste en vrij kort na het voltooien van de ketel en kolom. Er volgt nog een meting op het eindproduct.

 

Beantwoorden
Berichten: 30
(@slokje)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

 Het is dus zaak de kolom + leidingen regelmatig goed te spoelen met water om een beschermende oxidelaag te krijgen op het koper. Jacket voor mij als betrekkelijke nieuwkomer en iemand zonder verstand van koper en andere metalen is dit nieuw. Dit is dus geen (groene) roest?

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@jacket)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nee, groene 'roest' is koperoxide en dat is echt giftig. Dan wordt je stooksel blauw/groen of er komt blauw/groen residu mee met stoken. Verder begin ik ook net dus ik ben ook aan het leren op dit interessante forum.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9978
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Alles na de brug moet absoluut bkank en oxidatie vrij zijn .
Voor de brug mag het oppervlak verkleuring hebben als er maar geen cristal vorming is dat kan loskomen .
Loskomende oxidatie kan distilaat blauw ,groenig en jodium achtige kleur geven .
Optijd ketel reinigen en zuren. .

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?