Hoi, Hier zou ik graag wat meer info willen en ervaringen wie wat doet om zijn ph voor/tijdens het vergisten onder controle te krijgen.
- Zijn er stookers zijn die gebruik maken van actieve kool bij de productie van whisky.
Zo ja, hoe gebruik je het dan.
Zo nee, waarom niet.
Edit antwoord Robbert:
Wil je een houtskool / rokerige smaak toevoeging kun je houtskool gebruiken (of over een secondaire ketel met kool distilleren met kool of aangebrande turf )
wil je met actief kool werken om smaak af te zwakken kun de drank door actief kool laten stromen .
Hoewel voor afzwakken kun je beter een extra keer gedoseerd overhalen .
Actief Kool recidu blijft nawerking hebben .
Het moeten gebruiken van actief kool voor smaak na correctie kun je beter voorkomen door eerder problemen uit te sluiten . - Wat zijn jullie ervaringen I. V. M. Het gebruikte water.
Gebruiken jullie kraantjeswater voor de aanmaak van de mash of bronwater?
Voor het verdunnen van het destillaat wat en hoe kan dit?
-
Ik heb een ketel die elektrisch verwarmd is.
Nu ga ik hier een temperatuurregelaar tussen plaatsen.Mijn vraag waar kan ik het best de temperatuurmeter plaatsen en op welke temperatuur kan ik deze het best afstellen?
Graag hoor ik van jullie. Gr. Maarten.
PH meter en correctie middelen voor PH te hebben is een basis onderdeel van het " starters " pakket . Is essentieel voor vele basis bereiding je ph op orde te hebben . Whiskey is een van de simpelste dranken om te maken . Er staan hier meerdere complete recepten met beschrijving op deze site .
P.s. lees even het topic ' het moge dan geen single malt Scotch whisky heten " daarin worden sowieso jou vragen al beantwoord .
Geweldig topic dat ? dank voor de referentie Robbert.
Het is lang topicmaar er is veel in beschreven . Ook waar en waarom dingetjes fout gingen .
Vrij compleet dus
Hoi Maarten,
Een temperatuur regelaar zal je zwaar ongelukkig maken, je systeem slaat steeds uit bij ingestelde temperatuur.
Hiervoor moet je een vermogensregelaar gebruiken. (Geen dimmer)!
En: https://www.stookforum.nl/thread/stel-je-even-voor/28/
Cheers man;-)
Bedoel je thermostaat? Als het dat is kan je beter de meetkop dicht bij het verwarmingselement zetten. Als het verwarmingselement uitschakelt geeft hij nog een tijdje warmte af en kan de temperatuur doorschieten. Als de meetkop dicht bij het verwarmingselement zit zal die eerder uitschakelen en zodoende de temperatuur stabieler houden.
Waar passen jullie de ph waardes mee aan ? Jeb hebt er flessen voor, ph + en ph -, maar weet niet of dit dat nog geschikt is om uiteindelijk te drinken. En welk ph waarde moet je hebben ?
Robin, je bent in de war met wiet kweken. Dat is Zwavelzuur VS Saltpeterzuur.
Lijkt me idd geen goed idee... Ph is project afhankelijk.
Waarschijnlijk heeft Robbert hierop het betere antwoord.
Bij het maken van whiskey is een goede ph essentieel .
Zowel voor enzym werking en bij vergisting .
Dus sowieso bij het aanvangen van het maischen
En bij aanvang gisting is het noodzaak om de waardes te controleren en op niveau te brengen .
Het gebruik van kraanwater is geen probleem hoewel wel raadzaam is te kijken naar kwaliteit of dat je niet in een regio / land zit waar nog wordt gechloreerd.
Gebruik van goed wel water is aan te bevelen .
Regenwater is prima maar niet meteen gebruiken na droogte periode .
De eerste regenbuien nemen veel fijnstof mee .
Dus vang pas op na er flinke regen is gevallen
Dus opvang kun je beste doen in regenperiode .
Ph bij maischen 5,5 - 5,6
Aanvang vergisten tussen 4,5 en 5 .
Er zijn diverse producten voor ph regeling
Calcium sulfaat , calciumchloride , natriumbicarbonaat , calcium carbonaat , fosforzuur , zwavelzuur .
Je kunt ook hiervoor div. Brouwzouten bij b.v. de stookwinkel en biobrouwmaat bestellen
@andre , je kunt merkbaar kwaliteit en opbrengst verbeteren door PH controle en correcties te doen .
Het eigen enzym werk niet of nauwelijk beneden 4.5 of boven 6