Meldingen
Alles wissen

Ervaringen en tips

Pagina 4 / 4

Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

voorloop en naloop bewaren en hergebruiken is opstapelen van vervuiling .
je heb ze al eens verwijderd dus gewoon niet opnieuw gebruiken ..

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Kan maar dat zou betekenen dat die reactie zichzelf ook kan omkeren. De nagellakremover in de voorloop is toch ook een verestering? Van azijnzuur met ethanol.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Schoonmaak azijn of citroenzuur .
Beste is b.v. Kurk in een kant en de koperen delen vullen en even laten staan
Goed naspoelen !

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Klopt Nick . De Acetaat vorming uit ethyl en azijnzuur . Maar daar is ook een derde voor nodig de zwavelzuur .
Er zijn meerdere stoffen aanwezig waardoor verschillende mogelijke bindingen en delingen ontstaan.
En kristalvorming als de kopersulfaat .

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Beetje jammer dat dit bij chemie nooit behandeld is, wat praktijkvoorbeelden waren beter geweest dan eindeloos gelul over hydratatiemantels etc.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wanneer Kopersulfaat gehydrateerd is krijg je blauwe kristallen CuSO4·5(H2O).
heel mooi maar niet gewild in de stookketel .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hergebruik van voor- en naloop in de volgende stook is inderdaad niet erg slim. Ik las over methanol, waar simpel voorgerekend werd dat hergebruik van de naloop het methanolgehalte hoog houdt. En de afgelopen week las ik over ethylcarbamaat, waarvan een groot deel in de naloop terecht komt. Bij hergebruik raak je het nooit kwijt.

Anderzijds las ik wel dat iemand een serie nalopen van rums bewaard had en daaruit toch een heel lekker drankje maakte. Maar dat is dus een ander systeem dan meestoken met de volgende wijn.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voorloop hergebruik is inderdaad opstapelen En concentreren en weer weg gooien van zelfde zooi en grote kans op dat de vervuilingen meer bindingen mogelijk maken die ook weer extra vervuilen . Dus nog meer afval ..En de naloopjes zit zo weinig in dat je veel moet verzamelen om daar wat uit te halen wat de moeite waard zou kunnen zijn .
Het is het creëren van extra werk met riskeren van verzieken van het goede materiaal.

Beantwoorden
Berichten: 42
Topic starter
(@jayzeenl)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Heb een halve fles schoonmaakazijn in de kolom en condensor gegooid. Aangevuld met water en het een uurtje laten staan. vervolgen opgevangen in de boiler en een half uur laten doorstomen. Daarna alles goed gespoeld met water.

Trouwen voordat ik hier aan begon heb ik de keramische ringen verwijdert. Deze zijn niet bepaald wit meer. Dit is de eerste keer dat ik dit zie. Zou dat kunnen komen door de eerste stook waarbij er waarschijnlijk niet vergist suiker is verbrand?

Zijn er andere oorzaken.. ?

Ik haal ze er normaal gesproken altijd uit en kook ze weer uit maar ze hebben er nog nooit zo uitgezien.

Beantwoorden
Berichten: 42
Topic starter
(@jayzeenl)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Heb een nieuwe ronde gestart met 6 kg suiker opgelost in 10 liter warm water en aangevuld tot 25 liter. Ik gebruik nu de Gin Distillers Yeast. Het s.g. was 1085.

Wat is nou het beste.. Volledig uit laten gisten, overhevelen en stoken of overhevelen en nog even 10 dagen laten staan in de koelkast en vervolgens nog een keer overhevelen en stoken.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

aanbranding of misschien schuim dat in de kolom is gekomen en aangekoekt is zo lijkt het op afstand .
Je kunt ze even uitkoken in water en zout daarna spoelen .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

je kunt het wanneer gisten voorbij is afhevelen en stoken . ( e.v.t even met SG meter controleren of alle suiker vergist zijn .
vers verwerken voor beste resultaat .
wanneer je een stookwijn laat staan geef je zuren en alcohol een kans op eventueel te binden .
kooksteentjes onder bij verwerken.
Je maakt geen bier dus waar klaring belangrijk is .
een normaal werkende ketel heeft geen problemen met iets vertroebelingen .

Beantwoorden
Pagina 4 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?