Meldingen
Alles wissen

Ervaringen met zelf whisky rijpen op een houten vaatje


Berichten: 9
Topic starter
(@manus)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Beste forumgenoten,

Ik heb nu ongeveer vier keer gestookt, en wat een geweldige hobby.
Bier brouwen heb ik iets eerder opgepakt, maar wat is dat stoken ook mooi :).

Een sugarwash, rum en een slivovitsj verder zitten er nog een grappa en een tweede rum in het vat.

Lang verhaal kort: ik wil whisky maken. En ik weet van het valsspelen met snippers, maar wat is nou mooier dan een graanmash maken, de bierketel heb ik al. En deze stook in een echt vaatje wegleggen op zolder.

Hoe maak je dit vaatje schoon nadien? Is dat infectiegevoelig?
Heeft iemand hier ervaringen mee? Of een mooi recept?

Ik hoor het graag!
Manus.

Beantwoorden
6 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Manus, een vaatje is heel erg leuk maar vergis je niet in het deel wat de engelen opeisen. Zeker op zolder waar het 's zomers behoorlijk warm kan worden. Als je een 5 liter vaatje hebt ben je in een jaar ongeveer de helft kwijt.

Schoonmaken kun je met zwavelwieken doen  https://www.brouwland.com/nl/onze-producten/wijnbereiding/stabiliseren-reinigen/reiniging-houten-vaten/d/zwavelwieken-10-stuks

Beantwoorden
Berichten: 9
Topic starter
(@manus)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hmm, dat klinkt als best veel gedoe.
De angels-share maakt me niet zoveel uit. Maar het onderhoud/schoonmaken van het tonnetje, dat is wel een ding. Zeker als een vaatje van 3L al bijna 90 piek kost.

Beantwoorden
Berichten: 579
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zwavelwieken ontsmetten wel maar reinigen niet. Daarvoor kan je soda gebruiken. Ontsmetten zou ik alleen doen voor wijn en bier daar alcohol al op zichzelf ontsmettend werkt.

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

manu 

bij de wineoakbarrels kost een 3l €24 en€28 verzendkostenkijk maar eens bij

www.wineoakbarrels.com

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een vat kun je na gebruik reinigen met sulfiet , je kunt ze ook zwavelen voor opslag . Je kunt ook met ongebluste kalk een vat conditioneren .
ook is een vat te reinigen door te zuren en daarna met soda of caustic soda na te reinigen om te ontzuren.
na 5 x gebruik kun je het deksel eruit halen en even het vat uitschrapen en eventueel Branden / toasten .
het reconditioneren van vat.

Zet NOOIT een vat gevult oo kamer temperatuur of een warme zolder .
Bij vat rijping is beste een vat te lageren bij een luchtvochtigheid van 70 tot 75% .
De temperatuur zou rond 11 -12 gr optimaal zijn . wanneer je whiskey o.i.d. opslaat mag het iets hoger maar probeer niet te warm te laten worden .
Max 17 gr !!!!!. ( zeker voor wijnen . boven 17 gr gaat deze verzuren . )

Ook moet je altijd uitkijken dat vat niet uitdroogt tijdens periode van rijpen .
Bij verkeerd opslaan raak je veel kwijt maar ook heb je kans op schimmel vorming aan bovenste deel waar geen contact met de alcohol is .
Er is altijd iets verlies in een vat maar je kunt door goed opslaan en onderhoud dit enorm beperken .

Beantwoorden
Berichten: 9
Topic starter
(@manus)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hartelijk dank voor de uitgebreide reacties.

De lage temperatuur is nog wel haalbaar in de kelder, maar de hoge luchtvochtigheid is al moeilijker te realiseren.

Eerst maar eens aan de slag met houstsnippers in de glazen flessen.

Dank jullie wel, en stook ze!

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?