Meldingen
Alles wissen

stookwijn van druiven


Berichten: 11
Topic starter
(@druppie)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hi allemaal, een vriend vroeg me vorige week of ik zijn druiven wilde hebben/plukken om er iets mooi van te stoken. Direct ja gezegd natuurlijk, en 33 kg geplukt schoongemaakt en in de emmer om te vergisten.

Wat ik ervan ga maken weet ik nog niet, heb nog ff om daar over te fantaseren.

Als gist heb ik gewone bakkergist gebruikt, daarnaast een zakje WestKinLook pecto-enzymen per 10 kg toegevoegd. De emmer staat intussen lekker te bubbelen.

Bij het doorroeren voordat het gist erin kwam viel me op dat er toch best wel veel (korte) steeltjes meegekomen zijn/nog aan de druiven zitten. 

En natuurlijk wordt ik weer onzeker, bang dat ik mijn vrienden straks iets voorzet wat niet ok is omdat er teveel methyl in zit. Dit omdat er toch veel steeltjes en pitten inzitten

Ik ben redelijk goed bekend met het scheiden van voorloop etc. . 

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik een goed en veilig drankje stook, is ruim wegkiepen van een bepaald percentage van mn stook ook in dit geval veilig genoeg? denk aan max 10%

Heel erg benieuwd naar jullie gewaardeerde mening!!!

Beantwoorden
5 reacties
Berichten: 292
(@erikjan)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Robbert heeft ergens laatst een simpele test neergezet zodat je kan kijken of er methyl alcohol aanwezig is.

Als je daar geen zin in hebt, methylalcohol heeft een kookpunt van 64,7 graden celcius. Alcohol kookt bij 78,3. Dus in mijn ogen zou je als je theoretisch gezien de stook op brugtemperatuur op pak em beet 70 a 75 graden houd veel methyl er bij voorbaat uit kunnen stoken.

Beantwoorden
Berichten: 52
(@tuinboon)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik weet het niet zeker, maar volgens mij stookt ChrisV zijn ketel altijd warm zonder helm. Daardoor verdampt al een aanzienlijk deel van de methyl. Verder zou ik niet al te bang zijn voor vorming van methyl. Zoals je aangeeft, voeg je pecto-enzymen toe. Deze breken het overgrote deel van de pectine af, waardoor het grootste deel tot vergistbare suikers en andere bestandsdelen wordt omgezet.
Ik vergist al jaren appels die die simpelweg door een sapcentrifuge druk, letterlijk. Ik was de appels, maar druk alles erdoorheen. Inclusief stokjes en klokhuizen. Dit gaat al jaren prima en ik proef geen smaakafwijkingen. Gewoon netjes de overloop verwijderen, zoals je altijd doet. Ik geloof ook niet dat de 17de-eeuwse Normandiërs alle appels ontdeden van steeltjes en klokhuizen. Volgens mij ging alles in de molen en werd het vergist. Hetzelfde geldt voor grappa. Dit wordt juist uit de geperste most van druiven gestookt. Dit spul zit vol pitten, stelen en schillen. Gewoon voldoende voorloop wegnemen. En als iets niet lekker ruikt of je vertrouwt het niet, kieper het dan door de gootsteen. Succes!

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Steeltjes kunnen niet veel kwaad voor een stookwijn, voor gewone wijn kan m wat vegetaler maken. Zoals Tuinboon al aangeeft geschiedt grappa op perskoek, en is vaak 'hele tros fermentatie'. Sap wat er uitgeperst wordt maakt dat de concentratie aan steeltjes nog hoger ligt, maar geen serieus probleem vormt.
Theoretisch verdampen ze op andere temperaturen, methyl en ethyl, en klopt ook; als ze afzonderlijk verdampt worden. Met een mengsel is het lastig het kwijt te raken. Echter kan hoog of laag springen, methyl in een normale (stook) wijn is minimaal, en kan je gerust schenken. Ik zie nergens in je recept dat je spiritus hebt toegevoegd, dus over methyl geen zorgen.
Betreft pecto, maakt ook methyl vrij naast dat het wateriger wordt.
Met voorloop proeven en ruiken om scheiding te maken is voldoende, al zal het eerder een zuur/ acetaat zijn wat scherp is in de neus. Dat wil je er niet in, en dus scheiden. Beetje op smaak stoken en dan zit je gewoon veilig, volg je waarschuwingen van je reuk en smaak orgaan?
Succes met stoken, en het vinden van een recept! Druif is een mooie basis alcohol.

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1159
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Goedemorgen,
Ik heb momenteel zo’n 60 liter druiven staan te vergisten en ik maak me echt geen zorgen om de metriek alcohol.
Zolang je voldoende voorloop weg gooit en inderdaad je neus en smaak gebruikt om de voorloop te scheiden.
Als je van plan bent vaker te stoken kun je nog een keer voorloop scheiden.
Succes met de druiven en de stook.
Groet, @ndré??

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het voorstoken op 65 graden voor het uitstoken van de methyl is zinvol maar je krijgt NOOIT Alle methyl eruit .
Methyl is een stof die makkelijk aan ethyl hangt en andere acetaten en zal dus het gehele traject aanwezig zijn.

En zeker niet met alleen de voorloop verwijderen zal de methyl verwijderen.
Het stoken zonder helm vooraf is een oude gewoonte en is deels zinvol maar je kunt gewoon inderdaad een voorstook doen .
.
Voor een 25 liter zou 10 min op 65 graden houden op niet verkeerd zijn .

Maar dat gezegd , de hoeveelheid overgebleven methyl is in zeer lage hoeveelheid aanwezig en ver binnen veilige toleranties .

Steeltjes en pitten bevatten looizuur en cyanide en is verstandig om die vooraf zoveel mogelijk te verwijderen.

Je kunt er vanuit gaan dat alle hard schillige vruchten behalve kersen methyl produceren bij vergisting .
Er zijn die enzym toepassing wat deel meer sap vrij maakt en uit testen blijkt dat daarbij maar een kleine hoeveelheid methyl minder ontstaat .
Wanneer je fruit voorkookt voor vergisten heb je ook hydrauliserende werking en daarbij gaat het methyl producerende enzym kapot dus minder methyl vorming .
Uiteindelijk gist zelf produceert naast co2 en ethyl ook bijproducten waaronder methyl en andere alcoholen .
Pruimen , peer en abrikozen zijn producten waarbij bij de meeste methyl vorming ontstaat .
Daarbij is altijd raadzaam een voorstook op 65 graden te doen .

Maar nogmaals ook daarbij zal zelf wanneer je dit niet voorstookt het methyl percentage dusdanig zijn dat het beneden de waarde zitten die schadelijk is .

Druiven concentraat kun je veilig daarom met ruime voorloop verwerken .

Stelen en pitten altijd zoveel mogelijk verweideren dit geeft bitterheid aan de drank !

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?