Meldingen
Alles wissen

ff een paar vraagjes van een beginnende stoker


Berichten: 11
Topic starter
(@dekkerharderwijk)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

hallo

wij hebben laatst voor het eerst gestookt met wijn 

dat was erg leuk om te doen en we willen nog een keer gaan stoken. Als we het goed hebben gedaan hebben we een rum mash gemaakt maar we zijn eigenlijk ook wel erg benieuwd wat het op gaat leveren

nu onze vragen:

vraag 1: we hebben begrepen dat er rond de 78 graden gestookt moet worden maar wat gebeurt er wanneer er te warm wordt gestookt?

vraag 2: bij een tweede stook moet dan ook de voorloop weg gegooid worden of is dit niet nodig omdat dat al bij de eerste stook is gebeurt?

vraag 3: hoe weet je of er methanol in je gestookte drank zit? is dat te meten of is dat de ervaring die je op moet doen?

Beantwoorden
4 reacties
Berichten: 579
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De meeste methanol zit in de voorloop. Naarmate de destilatie vordert wordt het alcoholpercentage lager en aldus stijgt de temperatuur. Best in fracties opvangen om gemakelijk de voorloop hart en naloop te scheiden.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het distilleren van alcohol doe je op 78,3 graden .
Bij rum vind je tussen 78,3 en 88 graden je " best nat " .
Te warm krijg je veel andere stoffen en smaak mee en kans op nare bijsmaak .
Hou daarom altijd smaak en geur in de gaten zodat je optijd kun overstappen op naloop.
Er zijn mensen die eerder dan 88 gr stoppen maar ook die langer doorgaan ,
Voorloop scheiding in 1 e stook is minder belangrijk dan jou definitieve overhaal .
Omdat ook tussen 1e en tweede en eventueel een 3e overhaal verbindingen ontstaan tussen stoffen als zuren is verstandig om altijd een scheiding te maken .
Bij het maken van een rum mash heb je nauwelijks methyl en hoef je daar geen zorgen over te maken.
Methyl aanwezigheid en hoeveelheid is vrij eenvoudig te testen maar is in meeste gevallen en zeker wanneer je geen fruit vergisting hebt gedaan overbodig .

Beantwoorden
Thijs
Berichten: 87
(@bruinekarper)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

antwoord 1: In de mash zitten verschillende soorten alcoholen met verschillende kookpunten. Deze alcoholen hebben verschillende aroma's en smaken. Hoe hoger de temperatuur zit, hoe meer verschillende stoffen mee zullen komen. Mijn advies is om vooral je zintuigen te gebruiken en niet te veel naar de temperatuur te kijken. 

Antwoord 2: bij de tweede stook kan je gewoon de voorloop weg gooien alleen zal dit minder zijn dan de eerste keer (striprun)

Antwoord 3: Er zal altijd een kleine hoeveelheid methanol in elke druppel alcohol zitten. In het begin zal dit grotendeels het hoofdbestandsdeel zijn van de alcohol (voorloop), maar in het verloop van het proces zal dit steeds minder worden. In bier en wijn zit ook methanol maar dit is in zulke kleine hoeveelheden dat dit niet direct een gevaar is.  Methanol is te bepalen met een scheikunde proef. Alleen moet je daar wel de middelen voor hebben.

Door te proeven en te ruiken zal je al snel het verschil merken. Kortom, ervaring speelt een grote rol...

Succes!

 

Groet Thijs 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De antwoorden zijn al in verschillende vormen gegeven, maar alsnog een variant.

Vraag 1) Water heeft een kookpunt van 100 gr C, ethanol ongeveer 78 gr C. Een mengsel van water en ethanol heeft een kookpunt tussen die twee uitersten in. Het kookpunt wordt weliswaar beïnvloed door luchtdruk en zwaartekracht, maar daar hebben wij geen invloed op. Hard of zacht stoken verandert alleen de hoeveelheid verdampende vloeistof per minuut, niet de kooktemperatuur.

Bijzonder aan alcohol-watermengsels is het feit, dat bij koken alcohol meer verdampt dan water. De achterblijvende vloeistof wordt dus armer aan alcohol en het kookpunt van die vloeistof zal dus dienovereenkomstig stijgen. Daar kun je opnieuw niks aan doen.

Een en ander los van de andere stoffen in een stookwijn of bier, dat spreekt vanzelf. Maar de stookcurve, d.i. het verband tussen kooktemperatuur en alcoholgehalte van de vloeistof, ligt dus vast: de onderste lijn in de grafiek.

Vraag 2) Of je voor- en naloop apart houdt, is vooral een kwestie van smaak en reuk. De voorloop ruikt vaak scherp en/of synthetisch en die wil je dus niet in je drank. De naloop ruikt vaak naar natte hond of oude sokken of zo iets; dat wil je ook niet. Ik laat het ook een beetje afhangen van de omstandigheden: als ik gisteren als laatste een sterk geurende naloop geoogst heb, zal ik vandaag een beetje meer voorloop wegdoen.

Vraag 3) Methanol is het grote spook voor de buitenwereld. Als het al in de wijn of het bier zit, komt een groot deel aan het begin over, maar het komt met het water en de ethanol gedurende de hele stook mee. Omdat je de voorloop wegens de stank toch al wegdoet, raak je ook een deel van de methanol kwijt, maar nooit alles. Overigens wordt het gevaar sterk overdreven: ook in rijp fruit uit de winkel of van de boom zit al methanol. En in elke drank die van vruchten gemaakt wordt, zit methanol. De dosis is echter verwaarloosbaar, zeker als je die vergelijkt met de dosis ethanol. Om dood te gaan aan methanol heb je minstens een liter of 10 eau de vie nodig, voor dood gaan aan ethanol is een (1) liter vaak al genoeg.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?