Ik heb hem wel afgekoeld; de gistkuip een uur in een koud bad gezet met af en toe draaien. Tot 26 graden laten dalen. Ongeveer een uurtje nadat ik de gist erbij deed schuimde het al een klein beetje.
De dobber is niet bruikbaar in je mash..... Probeer eens een Vinometer, misschien is het beter gegaan dan je dacht.
Een dobber is voor distillaat, het meet de dichtheid van de vloeistof. Daar is een suikerhoudende vloeistof niet geschikt voor. ook in bier of wijn kun je een dobber niet gebruiken.
Gebruik ook altijd het hele zakje gist, de gist is een mengsel en als je niet alles gebruikt loop je het risico dat je veel meer hulpstoffen toevoegd dan echte gist.
Maar hoe ruikt een wash eigenlijk? Dus na het gisten. De mijne ruikt heel sterk en zuur. Niet per se vies, maar mijn vrouw werd er duizelig van en vindt het naar bedorven wijn ruiken. Scherp.
Aha! Er is hoop! Ik heb nu geen Vinometer of refractometer voorhanden (gaat op de boodschappenlijst). Zal ik gewoon gaan stoken?
Gezien. Overigens extreem fijne en leerzame filmpjes. Keep it up!
Teveel gist kan dus niet? Klinkt ook wel logisch eigenlijk.
Dan is er zeker hoop! Zuur is goed, en als je er duizelig van wordt zit er ook alcohol in.
Ga maar eens stoken! Wedden dat er alcohol in zit!
P.s de Refractometer voor alcohol is ook alleen bruikbaar bij distillaat. Er is wel een ander soort refractometer waar je het suikergehalte mee kunt meten voordat je gaat gisten. zo kun je uitrekenen wat het maximale alcoholpercentage zou kunnen worden.
De enige meter die je nu kunt gebruiken is een vinometer, geen grote investering hoor, 9,95 bij de Stookwinkel.
Heel veel succes, en laat even weten als je het gestookt hebt. Ik denk echt dat het wel eens heel erg mee zou kunnen vallen!
Hahaha. Ik sluit mijn laptop en begeef me naar de schuur... Je hoort er van!
Succes!!!!!
Oke! Drie liter gestookt (eerste borrelglaasje weggegooid, twee druppels per seconde). Maar na 150 ml voldoet het distillaat al niet meer aan de vlamproef. Ik laat hem nog even doorlopen en vang nu apart de rest op.
Anderzijds: Mijn eerste zelfgeproduceerde whisky! Joepie!
Kijk, dat is een begin nu kun je je alcoholdobber gebruiken om het percentage te meten. Ik ben benieuwd!
Ik ook... Ik heb geen flesje dat smal genoeg is om mijn dobber in uit te gooien. Morgen neem ik uit mijn praktijk een maatglas mee. Maar is het niet gek dat ik maar zo weinig heb geproduceerd? Toch niet genoeg gegist?
Goedemorgen weer,
Ik denk dat je te snel bent gestopt met stoken. Als je het bovenstaande recept hebt gebruikt dan is je 1e stook een ruwe stook, ook wel het ruwnat genoemd. In de beschrijving staat ook dat je een stooksel hebt van om en nabij de 20%. Dat doorstaat inderdaad niet de vlamtest. wat je nu hebt opgevangen heeft waarschijnlijk een sterkte van 40%+ (slechts een gok) Maar je had dus langer door kunnen stoken. 3 liter is natuurlijk niet heel veel, en als er slechts 8% alcohol in dat mengsel zit komen er natuurlijk ook geen liters uit, maar aan ruwnat had je er wel meer uit kunnen krijgen.
Maar je bent goed op weg!
Als je nu in een paar keer je wash hebt weggestookt en je hebt een aantal liters ruwnat verzameld ga je het nog 1 of 2 keer stoken.
Na de 2e stook krijg je een fors hoger alcoholpecercentage als je rustig stookt. Denk aan boven de 60%. Dat noemen we het enkelnat. Dit kun je in een houten vaatje bewaren voor 3 jaar of met houtsnippers versneld laten rijpen.
maarrrrr. je kunt het ook nog een 3e keer stoken. Eerst even teruglengen met water naar 40% en heel rustig afstoken en voor en naloop wegnemen (eerste borrelglaasje weg, daarna voorzichtig proeven wanneer het lekker begint te worden. Deze 3e stook noemen we het Bestnat. Zelfde rijpingsproces.
Teruglengen naar 40% na de rijping, niet vooraf.
Stook je geen 3e keer, dan bij de 2e stook voor en naloop wegnemen!
Daar ben ik weer. Ik was even afgeleid door het leven.
Goed, ik heb 55% alcohol gestookt in mijn (slechts) 150 ml distillaat. Joepie! Maar als ik langer door moet stoken, wanneer moet ik dan stoppen? Ik ben gestopt toen de vlamproef niet meer positief was. Ik heb alweer een nieuwe mash die dit weekeinde klaar zal zijn.
Wanneer stop ik dan?