Meldingen
Alles wissen

Hoe maak ik een Whisky mash??

Pagina 3 / 6

Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Bij de eerste stook stop je pas als er helemaal geen alcohol meer in zit. Met de vinometer kun je dat nog meten. Of nog prettiger een Refractometer. (dan kun je per druppel die nog uit je ketel komt meten of er nog alcohol in zit. Je hoeveelheid wat je hebt opgevangen stijgt dan aanzienlijk maar het percentage is dan veel lager.

Ik neem aan als je ketel maar 3 liter is dat je je mash in een paar keer stookt? Dan kun je later alle eerste stooksels bij elkaar doen en een 2e of zelfs een 3e keer stoken.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Hi,
Ik weet niet 100% zeker of ik met deze vraag in het juiste topic zit, heb nu een paar zakken CHÂTEAU Whiskymout in mijn winkelwagen en zit te kijken naar de PPM, Ik heb mijn oog op de 20PPM maar vraag me af: Wat komt over in mijn destillaat.Ik wil het liefste tussen de 10 en 25 PPM komen. (Tussen Springbank en Talisker) Niet iedereen is een fan van Full Peated en zo ver ik lees starten Lagavulin achtige whiskys al op 35 ppm.

*Niet dat ik verwacht dat mijn home-brew deze top whisky's kan verslaan, is puur ter reverentie, PPM zegt mij niets.   

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Phenol parts per million, het zegt iets over de hoeveelheid rook deeltjes.

5 PPM proef je niet, hartstikke neutraal, 10 tot 20 een redelijke rooksmaak. 30 ppm is wat ik gebruik, een stevige rooksmaak voor de liefhebber. je hebt ook nog 50 ppm, heb ik nooit gebruikt maar dat is denk ik voor mij zelfs te veel.

Wil je een vleugje rooksmaak, neem dan de 20PPM. Daarna, is het even afwachten wat jij er van vind. Je zou dan een volgende keer een mix kunnen maken. Mixen met 5 ppm voor iets mildere smaak, mixen met 30 ppm voor wat meer pit.

Succes!

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Dank je wel voor je volledige antwoord.
Kan niet wachten tot ik aan de slag kan.
(gaat van HET whiskey land naar Nederland om whisky te maken, begin te denken dat er iets mis met me is 🙂 )

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hier wat uitleg over "Phenols", oftewel op turf gerookte mouten, typisch voor de Schotse whisky's:

http://www.whisky-news.com/En/reports/Peat_phenol_ppm.pdf

(pagina 3)

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Dank, die had ik idd nog niet, wel heel apart om te lezen dat de dat de 10yo Laphroaig's op 8 tot 10 ppm staat. Ik ben goed bekend met hun range en al hun flessen hebben een flinke turf rook... 
Ach... we gaan het allemaal merken.  

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dus waarschijnlijk gemaakt met een mout met hoog PPM gehalte, bij de stook en het rijpingsproces gaat de PPM in het eindproduct dus omlaag. Vandaar ook dat je de turf bij een 5 PPM mout niet in de whisky terugproeft.

Succes! 

Beantwoorden
Berichten: 21
(@stoutmoedig)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb mijn recept (veel hier en veel daar afgekeken) samengevat op mijn site.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Site is niet bereikbaar

Beantwoorden
Berichten: 21
(@stoutmoedig)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

En nu?

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik krijg de mededeling dat uit veiligheidsoverwegingen mijn ip-adres tijdelijk is geblokkeerd.

Beantwoorden
Berichten: 21
(@stoutmoedig)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mijn site vindt jou gevaarlijk? Wat een eikel.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het zal aan mijn browser liggen denk ik. Na vele malen klikken lukt het ineens wel.

Beantwoorden
Berichten: 21
(@stoutmoedig)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dus je bent helemaal geen crimineel! Mijn site is nog een beetje wiebelig en in opbouw, hoor. Maar mooi overzicht, toch?

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ja hoor, niets mis mee.

Beantwoorden
Pagina 3 / 6
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?