aanvulling: ik overweeg om wat niet houtgerijpte perenzooi erbij te mikken. Het is zeer goed te drinken maarnu iets teveel eikensmaak
Hoy,
uw handje in wat een hoeveelheid van uwe peren moonschine was dat?
Ik zou ook houtschips willen bestellen, en een probeersel doen, ik maak al lang likeuren maar nog nooit met chips gewerkt.
Mvg
In ca 0.6 liter deed ik een eetlepel of 3
http://www.stookwinkel.nl/product/test-hoeveelheid-eikenhout-chips/
Deze is lekker en ideaal voor kleinere hoeveelheden, het komt uit zweden, is niet van oude vaten gemaakt maar gewoon puur eikenhout in de oven geroosterd.
in de omschrijving staat dat het voldoende is voor 2 a 3 liter, maar ik heb het zelf gebruikt voor een whisky in een 8 Liter Kilner pot (zo'n weckpot met kraantje) en het was ruim voldoende voor een goede smaak en kleur,
Ik heb eerder snippers van een concurent gebruikt, maar dat gaf een soort vanille smaak. Ik heb ook gelezen dat meer mensen daar zo over denken, ik houd daar niet zo van.
Een zakje kost 3 euro, de smaak is uitstekend.
Ik heb net een eiken bureaublad op maat gezaagd en opgehangen voor moeders de vrouw. Ik denk dat ik de restjes bewaar en zelf ga snipperen.
ik vind de snippers smaak net te overheersend. De verduntruc werkt wel. Gelukkig had ik mn brouwsel gesplitst. ( ik heb n 5 literketeltje en kan niet zoveel tegelijk maken)
Heb dit eerder gehoord. Hoorde ook dat een "brok" eikenhout subieler is dan snippers. Ik ga eens kijken of ik eikenhouten staafjes kan (laten) maken. Dan kan ik ze gemakkenlijk in een fles laten zakken, en er uit Halen als ik de smaak ok vind.
Bram, waarom lager je niet in een weckpot van 3 of 5 liter.
Ik zaag iedere keer een plakje eikenhout af van zo'n 2 á 3 cm dik en hak hem met een beitel in hapklare brokken die in de weckpot passen.
Je kunt die stukken meerdere malen gebruiken.
Die eikenhout chips is dat voor eenmalig gebruik of kun je die meerdere malen gebruiken
mvg
Eenmalig gebruik
Je kunt ook een hoeveelheid eiken snippers in een fles doen met een hoog percentage alcohol. Enkele weken laten intrekken filteren en en deze alcohol met eikensmaak toevoegen aan je drank. Je kunt dan per ml toevoegen en naar smaak
Heb je dat al gedaan met n'en neutrale alcool +70%, werkt het.
Kun je diene alcool met eikensmaak voor een langere tijd bewaren.
Mvg
Dit kan natuurlijk prima, maar weet wel zeker dat het hout niet bewerkt is. Een bureaublad is vast niet helemaal van puur eikenhout. (ik heb het over lak, olie etccc)
Alcohol van 70% kun je heel lang bewaren
Hi Betweter,
Is inderdaad een beter idee. Probleem is echter dat ik twee weken later alweer op weg ben naar zuid Europa. En ik heb geen zin om daar te gaan klooien met weckpotten e.d. denk dat een paar flessen (jonge) whisky dus makkelijker zijn in vervoer.
In bijna alle andere gevallen zullen weckpotten idd. een stuk makkelijker zijn.
Dat idee van Ger lijkt me slim!
Je hoeft niet proefondervindelijk te bepalen hoe lang t rijpen duurt