Voor het echte werk:
https://www.stilldragon.eu/en/22-oak-wood-products
Lees maar hier:
https://www.stilldragon.org/discussion/543/the-european-oak-trials
zouden de houtsnippers ook lekker zijn op slivovic?
Hoedje van papier ik gooi inderdaat houtsnippers bij de palinka,slivovic,smaakt goed.gr?Chris.V
Hoy,
Kun je een eiken vat voor verschillende dranken gebruiken, bv voor een wiskey, voor n'en eau de vie, voor een jenever.
of moet je voor iedere drank een vat hebben.
Mvg.
Wanneer je niet alles tegelijk in een vat gooit zal het weinig uitmaken 😉
Whisky wordt ook in sherry- of bordeauxvaten gedaan.
Ja maar hierdoor krijg je een whiskey met een sherry smaakje (en kleurtje), dus let op welke smaken je mengt
Zelf zou ik ook enkel whisky in mijn whiskyvat doen en b.v. calvados in een eigen vat laten rijpen. Dat er een klein beetje een sherry smaakje aan de whisky komt die in sherryvaten heeft gerijpt klopt (de smaak wordt complexer), het kleurtje dan weer niet want het kleurtje komt van de tannine in het hout en niet van de sherry.
Oke heb nu 2 lieter van +/- 70% whisky staan en stook vandaag (mijn laatste stookdag, 7 liter 40%wijn voor de e2 keer.
Heb de whisky al staan met Frans eiken snippers, viel me op dat de dosering op het zakje echt heel laag was. (5-30 gram op 10 liter, voor 2 tot 20 weken)
Gezien ik 7 maanden weg blijf het ik er per fles 5 snippers in gegooid en ik ga het in november wel merken. Als ik meer smaak nodig heb ik ik er altijd nog een hand ingooien en wachten tot december.
p.s. de grote vraag is natuurlijk of er nog iets over is nadat het 7 maanden in de opslag bij mijn vader staat. Ach, volgens mij is hij zelf druk bezig met een lekkere Jenever, dus dat moet wel goed komen.
Iemand al eens met andere houtsoorten dan eiken iets geprobeerd ??
Hoy, @Chris.
Ik heb zondag twee eiken blokjes van U die daar nog lagen meegenomen naar huis, rooster jij die ook zoals @pino voor je ze in uwe drank gebruikt, of doe je er iets anders mee ???
Grts
Hoi hoi,
Ik pak gewoon een stuk eiken brandhout uit mn houthok, zaag er strookjes van en stop ze in Weckpotten van Ikea.
Van Amerikaans eikenhout kleurt de drank niet zo snel als inlands eiken.
De smaak moet je elke keer proeven?
Gr, @ndré
Hai Dumo,ik ga daar even met de gasbrander overheen,eiken vaten worden ook eerst met een brander aan de binnenzijden aangebrand.gr.?Chris.V
Ik heb nu een fles met eikensnippers( heb ik gekregen) van 5 ltr buiten in de zon staan kleurt heel snel,als het eiken gaat overheersen dan verdun ik hem,ben benieuwd.gr.?Chris.V
@ndre heb je het hout in de oven gebakken dan kleurt het donkerder en ben je met een week klaar je heb er net zo veel hout in als ik vervolgens verdunnen en na 3 dagen wordt hij al lekker zacht ,ik zit er nu aan te nippen mmmmmm. ps ik had hem ook 1 dag in de zon staan en onder het afdak lekker warm voordat ik hem verdunde naar 42%