Meldingen
Alles wissen

Invertsuiker: to do or not to do?

Pagina 3 / 6

Berichten: 196
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wauw, dat is veel suiker voor weinig water ...
Je gistcellen staan nu onder stress volgens mij. Alcohol gaan ze niet meer zoveel bijproducten denk ik ...
Eventueel wat water bijvoegen?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Water bijvoegen en nog wat tijd geven . water even koken zodat er minder zuurstof in zit !

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat is het totaalvolume van je sugarwash? Je zou toch minstens op 25l moeten komen. Zelf neem ik steeds 7kg suiker die ik eerst inverteer en zorg dat de starttemperatuur rond de 28°C zit, omgevingstemp ligt tss 21° en 23°

Na 24u begint de wash gelijk een gek te gisten gedurende 3d, nadien zakt de vergisting en na 8d is deze uitgegist. Turbo 8 is vergevingsgezind maar zorg dat je de gist niet forceert.

Beantwoorden
Berichten: 189
Topic starter
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Wat is het totaalvolume van je sugarwash? Je zou toch minstens op 25l moeten komen. Zelf neem ik steeds 7kg suiker die ik eerst inverteer en zorg dat de starttemperatuur rond de 28°C zit, omgevingstemp ligt tss 21° en 23°

Na 24u begint de wash gelijk een gek te gisten gedurende 3d, nadien zakt de vergisting en na 8d is deze uitgegist. Turbo 8 is vergevingsgezind maar zorg dat je de gist niet forceert.

In totaalvolume bij de start kwam ik aan 20 liter. Ik durfde niet naar 25 liter gaan omdat ik dan te dicht bij het deksel dacht te zitten en niet het risico wilde lopen dat tijdens gisting schuim door het waterslot zou worden geblazen. En omdat ik de hoeveelheden op het pakje van Stillspirits classic turbo 8 wilde respecteren.

Opstart was bij 25°C, nadien constant 22°C.

Zonet even gecheckt: elke 15 seconden wordt gas afgeblazen (dag 9).

 

 

Beantwoorden
Berichten: 189
Topic starter
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Water bijvoegen en nog wat tijd geven . water even koken zodat er minder zuurstof in zit !

ok, bedankt.

Beantwoorden
Berichten: 189
Topic starter
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zonet 6 liter water toegevoegd, volume staat nu op iets maar dan 25 liter (waterslot intussen weer aan het borrelen, nu aan elke 8 à 10 seconden). Ik heb vooraf een monster genomen en proberen de SG te meten met de glazen SG meter van stookforum. Ik lees denk ik een SG van 1060 (zie foto)? Eerste keer dat ik die gebruik, dus niet zeker of dit juist is?

 

Beantwoorden
Berichten: 196
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De gist voelt zich duidelijk veel gelukkiger en daar worden wij ook gelukkig van 🙂

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dan is met 1060 nog een eind te gaan .
Meer water geeft minder verstikking dus mu gaat vast stuk beter .

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

1060 ..... dan is er nog maar weinig alcohol aangemaakt op 9 dagen :-). Hopelijk doet de gist nu zijn werk en kan je SG zakken tot 990 of nog beter 985. Pas dan is alle suiker omgezet.

Om tot 20% ABV te komen, steeds totaalvolume van minstens 25l en de start- en omgevingstemperaturen respecteren die op de verpakking staan.

Ik inverteer steeds 7kg suiker ipv 8kg gewoon en kom uit op zo'n 18à19% ABV. Starttemperatuur neem ik 27° ipv 30°. Lukt elke keer opnieuw.

Good luck.

Beantwoorden
Berichten: 189
Topic starter
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

1060 ..... dan is er nog maar weinig alcohol aangemaakt op 9 dagen :-). Hopelijk doet de gist nu zijn werk en kan je SG zakken tot 990 of nog beter 985. Pas dan is alle suiker omgezet.

Om tot 20% ABV te komen, steeds totaalvolume van minstens 25l en de start- en omgevingstemperaturen respecteren die op de verpakking staan.

Ik inverteer steeds 7kg suiker ipv 8kg gewoon en kom uit op zo'n 18à19% ABV. Starttemperatuur neem ik 27° ipv 30°. Lukt elke keer opnieuw.

Good luck.

Inderdaad, maar wat heeft die gist dan al die tijd liggen doen, met al dat gebrobbel in het waterslot?

Initiële SG (berekend op basis van 8kg suiker en 14 liter toegevoegd water) komt op 1250 ongeveer.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

wanneer gist in krappe hoeveelheid vloeistof een grote hoeveelheid suiker krijt te verwerken zal het milieu sneller vervuilen en de gist meer bijproducten produceren , minder snel vermeerderen en veel afgestorven cellen gaan ontbinden
Dus minder ethanol productie , meer diverse zuren , vetzuren en andere alcoholen . opstapeling van vervuiling dus vergisting vertraagd en je krijgt meer afval , bijsmaak enz . dus uiteindelijk na distillatie meer voor en naloop minder bruikbare alcohol.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Om de vermeerdering van de gist te bevorderen, zou ik juist beluchten.

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

door zuurstof gaat gist sneller vermenigvuldigen maar stopt deze deels of geheel met produceren van ethyl en gaat azijnzuur , eiwitten , boterzuur zwavelzuur en acetaten uitscheiden . wanneer geen zuurstof meer krijgt gaat de gist op anaërobe levens manier verder en zet hij suiker om in alcohol .
Om een gist cultuur op te kweken gebruik je juist kneden in "deeg " of beluchten en belichten met UV.
In begin bij het maken van brouwsel is voldoende zuurstof in water aanwezig voor goed vergisting proces opgang te laten komen .
Juist bij het verdwijnen van zuurstof gaat gist zorgen voor omzetting in voornamelijk co2 en ethyl .

Beluchting kan wanneer er om een of andere reden veel gist is afgestorven weer voor gezonde kolonie zorgen en het omzettings proces tot einde brengen maar er zal meer " afval " zijn of opruim / correctie werk .
Daarom kun je het best zorgen dat in beginsel verhoudingen , basis producten en temperatuur optimaal zijn zodat er een goed milieu is .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat heb ik ook altijd gedacht, maar daar twijfel ik de laatste tijd nogal aan. Vooral na het lezen van https://www.schneider-oenologie.com/downloads/wirkung-von-sauerstoff-auf-gaerung.pdf .

En ik tikte vandaag wat trefwoorden in van dezelfde strekking en kwam weer uit op artikelen met vergelijkbare strekking.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Er zijn verschillende pdfjes aan te halen
Gist en wijn , gist in bier , gist in brood , gist in likeurbereiding .delen spreken elkaar tegen en andere zijn weer aan sluitend .
Vooral nadat met in jaren 90 op grote schaal gisten zijn gaan manipuleren en nogal wat verschijnen stammen en types zijn bijgekomen zijn er verschillende onderzoekjes op verschillende typen gedaan in verschillende omstandigheden .
En dus ook nieuwe theorieën .
Maar overal komt toch ook dat het om minimaal zuurstof gaat indien er toch zuurstof wordt gebruikt Bij produceren van wijnen en bieren en in bakkerijen.
Behalve bij productie en het opkweken van gisten waarbij juist voor de vermeerdering zuurstof wordt toegevoegd.

Maar Aantoonbaar en meetbaar is dat de productie van ethanol En co2 hoger ligt in anaerobe stadium dan in hoog zuurstofrijke omgeving .
Gist produceert bij zuurstof minder ethanol maar daaraan tegen meer andere stoffen .
deze bijproducten bij zuurstof kunnen ook zowel ongewenst en gewenst zijn . b.v. Acetaten zijn ligt smaakversterkend bij het maken van wijnen .
maar in neutrale alcohol wil je ze zo minimaal mogelijk.
De manieren van gisting en gistgebruik in wijnen , bier brouwen zijn ook anders dan gist en vergisting voor likeuren En neutrale alcohol .
Dit wordt wel steeds door elkaar gehaald .
Ook de naam bakkersgist geeft te denken dat dit eigenlijk broodgist is terwijl ook hier het om een vorm van Saccharomyces cerevisiae gaat wat uiteindelijk ook biergist - wijngist is alleen op een smaak neutrale bodem is gekweekt.
Dat wil niet zeggen dat ook broodgist het zelfde verloopt als een suikervergisting .
Voedings bodem en bijproducten zijn aanwijsbare verschillen .

Beantwoorden
Pagina 3 / 6
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?