Meldingen
Alles wissen

Klaren , Ontgeuren en Smaak Verbeteren - Vervuiling

Pagina 11 / 14

Robbert
Berichten: 9961
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Daar is geen gemiddelde voor en naloop .
Hoeveelheid hangt af van kwaliteit van product , van hoe een vorige overhaal is geweest , her scheidende vermogen van het apparaat of hoe het apparaat is ingesteld.
Als alles klopt zou 15 ml voorloop al genoeg kunnen zijn de ziel continue percentage hebben en zodra percentage instort een rest naloop ook maar een 50 ml kunnen zijn .
maar kan ook wezen dat je maar 1/3 overhoudt wanneer een instelling niet zou kloppen .
Voorloop kun je dus eigenlijk ook niet zeggen zoveel in milliliters .
smaak , kleur , geur zijn bepalende norm .

zeer ruim kan dus zowel te weinig als te veel zijn .

Was de natrium bicarbonaat noodzakelijk of heb je dat als " voorzorg " toegevoegd ?

Hulpstoffen of correctie middelen uitsluitend gebruiken als daar reden toe is .
Elk gebruikt middel laat ook zijn residuen !
Dus zou zonde zijn van een goed product om daar iets in achter te laten .

Een schoon alcohol uit b.v. suiker maak je met uitsluitend suiker , gist , zuur en een voeding voor gist .
Minimaal 2 x overhalen .
Temperatuur op brug zo exact mogelijk ol of in de buurt van 78,3 graden houden gedurende de hele overhaal.
Voorloop geheel verwijderen en op moment van " instorten " percentage stoppen met opvang .

Beantwoorden
Berichten: 30
(@amateurke)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Bedankt voor je antwoordt. Natrium bicarbonaat heb ik als voorzorg toegevoegd, daar was niet echt een reden voor. Ik heb nu de 2de overhaal voor en naloop weggelaten. heb 2.5 liter goede alcohol. Als ik dit nu een 3de maal ga overhalen, dan zou ik dus in principe geen scheiding meer moeten maken? grtjs

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

de laatste overhaal is altijd de belangrijkste . dus altijd een controle op kwaliteit , smaak , geur ! zonodig ook scheidingen maken .

Beantwoorden
Berichten: 55
(@reaper)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

ik heb advies nodig. mijn sour mash staat te fermenteren, wat goed gaat, maar er zit een luchtje aan. 

de ingredienten is 10L backset van een stooksel van 5kg geturfd mout, en 2kg pale ale malt. 

+

25 liter met 2kg suiker, 5kg flaked mais, 2kg pale ale malt. 

Gist: 0,5 liter slurrie van de eerste batch, pakte niet na 1 dag, dus 1 eetlepel EC1118 er in gegooid.

OG 1.108, na 3 dagen 1.037

 

De geur is letterlijk alsof mn hond op mn schoot een scheet gelaten heeft. ik denk dus de rotte eieren geur of zwavel. Kan dit met verder fermenteren zichzelf nog oplossen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat is heel moeilijk op afstand te zeggen wat te doen of wat er aan de hand is .

hoe lang staat het te gisten ?
wat is het PH ?
wat voor gist gebruikt en wat voor voeding ?

als het een rotte eieren lucht is is er een probleem als dat komt van ontbindende gist cellen.

Het kan ook de turf zijn en fout zuurtegraad .

Beantwoorden
Berichten: 55
(@reaper)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

3 dagen

PH niet gemeten, was 5.3 toen vergisting startte

EC1118, geen voeding, want ik nam aan dat de gestorven cellen van de slurrie voldoende voeding zouden vormen

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik vermoed dat de " slurrie" al te veel ontbindende cellen bevatte .
Dode cellen kunnen als voeding dienen . maar niet ontbindende cellen .
bij ontbinding komt zwavelwaterstof vrij .
Ik vermoed ( maar ik ik zit op afstand dus moeilijk om met zekerheid te zeggen ) dat daaruit jou probleem is ontstaan .
Dat kan zich uiten in rotte eieren lucht .
calcium toevoegen en hopen dat schade beperkt blijft . . meteen na gisten van gist af . en meerdere keren overgieten . misschien zaak je groot deel kwijt van de geur en smaak .

Beantwoorden
Berichten: 55
(@reaper)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

de slurrie was slechts 2 weken oud. lijkt mij heel straf dat die cellen al in ontbinding zouden zijn, maar uiteraard niet onmogelijk. tijdens het prepareren van de nieuwe batch hebben ze slechts een halve dag in de frigo gestaan. Ik zou het vreemd vinden dat die al in ontbinding zouden zijn geweest. 

Ik heb van een collega brouwer de opmerking gekregen dat zwavelgeur vaak voorkomt bij EC1118 als er onvoldoende voeding aanwezig is. Ik gebruik normaal een goede schep extra gistvoeding, maar deze keer niet gedaan... Ik ga nu eerst even gistvoeding toevoegen, en dan een weekje afwachten of het zich herstelt. Zo niet, dan volg ik je advoes op en gooi ik er calcium bij, maar ik zou dat willen vermijden omdat ik weer een nieuwe sour mash wil maken met hetgeen hiervan overblijft, en dat is om zeep als ik calcium toe moet voegen. Bedankt

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

zou kunnen dat gist stress door verkeerd voeding iets zwavelig ruikt .
Je had het over ook rotte eieren ..
Ontbinding zo snel zou absoluut niet vreemd zijn .
autolyse van gist kan al ontstaat zodra de gist even aan zuurstof bloot staat .
Zelfs tijdens de gisting kan het onder omstandigheden al verrotten
Na 2 dagen bij zuurstof en warmte kan het al tot snot zijn .
gebruik van oude gist resten betekent ook dat je het na scheiden moet " conditioneren" "klaar maken voor verder gebruik "
ook infectie moet je voorkomen .
Het kleine beetje alcohol nog aanwezig is niet afdoende .

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

robbert, ik had mijn wash veel te lang laten staan, en toen ik het overgoot in een andere fles, leek het wel vloeibare stront "wat een lucht", ik heb het toen 20 minuten ozon gebruikt ( 10 mg /uur), en het was geheel geurloos, kan ik dit nog wel gebruiken denk je ?

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bij overgieten ( net als decanteren van wijn ) geef je de ruimte aan zuurstof de drank te doen oxideren .
En ook de zwavelwaterstof is een gas dat ontstaat bij autolyse kan dan vrijkomen .
ozon versneld oxideren en neemt daardoor geuren weg .
Daarnaast verzwakt ozon celwanden van organische stoffen waardoor deze ook sneller afbreken waardoor ook de zwavelwaterstof niet meer gevormd zal worden .
Is de geur weg kun je na enkele dagen prima de drank gebruiken

Beantwoorden
Berichten: 55
(@reaper)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

de zwavel / scheet geur is nu 12 uur na toevoegen van de gist voeding compleet verdwenen. Zal dus toch geen autolyse geweest zijn van het gist.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Daarom zei ik al het is moeilijk op afstand en op omschrijving afgaan .
Het kan ook een samenhang zijn van geuren geweest zoals de turf en zuren . Tijdens ververgisting zijn er diverse processen die elkaar opvolgen waarbij ook naast co2 ander gassen vrijkomen .
MAAR ook zwavelwaterstof is een gas .
dus kan wezen dat er wel autolyse is geweest maar resten nu volledig " verwerkt " .
Daarom let altijd op met her gebruik van oude gist restanten ( of foute dunder verhalen ) .
her gebruiken is niet kwestie van alleen overhevelen maar ook bewerken tot een herbruikbaar onderdeel .
Ontbindend organisch materiaal kan een complete mash volledig verpesten .

Beantwoorden
Berichten: 55
(@reaper)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik had ook geen "zekerheidsdiagnose" verwacht hoor Robbert. Je input heeft zeker geholpen met het uitzoeken wat het probleem was. Thanks.

Beantwoorden
Berichten: 30
(@amateurke)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Vandaag een ozongenerator besteld maar heb nog enkele vragen over het behandelen van destillaat met Ozon. Ik heb pure alcohol staan ( reeds 2x overgehaald met de T500). Deze wil ik nog een 3de maal overhalen en met ozon behandelen. Geen specifieke reden voor, gewoon omdat het kan. Dient een ozon behandeling altijd als laatste te gebeuren of moet/mag je na een ozon behandeling de alcohol nog eens over te halen.

Met vriendelijke groeten

Beantwoorden
Pagina 11 / 14
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?