Meldingen
Alles wissen

Klaren , Ontgeuren en Smaak Verbeteren - Vervuiling

Pagina 14 / 14

Berichten: 111
(@soepkoppe)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Is het schadelijk ,dat ik gewone soda heb gebruikt ipv bakingsoda? De stook is er wel zachter van geworden.

gr Soepkoppe

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nee gewone soda kun je prima gebruiken .

In sommige gevallen zelfs te prefereren .

Als je de hoeveelheid maar aan past .

Beantwoorden
Berichten: 111
(@soepkoppe)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoeveel  gram per liter moet er dan in.Ik heb 50 gram op 25 liter gedaan.Is dit ok.

gr Soepkoppe.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voor gewone soda gebruik je ongeveer 0,75 gr tot max 1 gram per liter .

Beantwoorden
Berichten: 111
(@soepkoppe)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Robbert dank je voor de informatie.

gr Soepkoppe

Beantwoorden
Berichten: 107
(@ppeterke)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Robbert mag je bij de laatste stook van puur alcohol ook nog neerslag kalk gebruiken voor een betere scheiding te krijgen. Of mag dit niet in de laatste stook.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hangt af van wat je stookt .
Voor sommige is het aan te bevelen en andere juist niet.
kalk heeft o.a. ook invloed op de zuren .
Daarom kan het ook bepaalde estervorming kunnen tegenwerken .
Zeker bij bijv rum waarbij juist zuren werking smaakvorming geeft zal het aroma verzachten / afzwakken.

Beantwoorden
Berichten: 107
(@ppeterke)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Robbert puur alcohol stook ik vaak van suiker met c70 gist. van daar de vraag of het nadelig is bij de laatste stook kalk bij te doen. ook al is daar niet direct een reden voor gewoon omdat je schreef dat je een betere scheiding krijgt met het water. Of kan het bij de laatste stook zijn dat het kalk zelf toch een smaak of geur afgeeft aan de gestookte alcohol?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wanneer het om schone alcohol gaat kkun je nij laatste overhaal inderdaad calcium gebruiken .
Hierdoor zal je iets hoger en reiner alcohol krijgen .
Let wel op dat je de temperatuur ook niet te hoog hebt waardoor ketel vloeistof gaat koken .

Beantwoorden
Berichten: 107
(@ppeterke)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Thx robbert dat je hogere % zou krijgen wist ik. maar dacht dat het bij de laatste stook een smaak of iets kon afgeven .

Beantwoorden
Berichten: 139
(@concha)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Bij het lezen van dit topic komen de namen calciumcarbonaat, natriumbicarbonaat, natriumcarbonaat regelmatig aan bod. Voor een niet chemicus krab je dan al eens sneller op uw voorhoofd. 

Klopt het dat al die producten ongeveer hetzelfde doen als je deze gebruikt bij je laatste run en voor het maken van alcohol boven de 90%? (dus niet voor rums, fruit, kruiden ... ) Belangrijk is duidelijk dat je de temperatuur op de brug niet te hoog mag oplopen. 

calciumcarbonaat (kalk): 4 gram per liter, PH tussen 9 en 9,5

natriumbicarbonaat: 0,75 tot max 1gram per liter, PH  tussen 8 en 8,5

natriumcarbonaat: 0,75 tot max 1gram per liter, PH  tussen 11 en 12

Wat ik kan opmaken, is dat je kalk toch  de voorkeur heeft, om dit te gebruiken?

Een andere vraag is, wat doen al deze producten bij uw installatie/materiaal? Bij veel gebruik of te hoge concentratie kan dit het materiaal (koper, ... ) aantasten?

Bij kalk valt precies dit toch mee? 

Altijd goed naspoelen blijft precies toch de boodschap.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@concha calciumcarbonaat zal minder smaak afbreken dan natriumbicarbonaat.

Natrium producten zullen ook sneller ph omhoog en eventueel te hoog laten stijgen terwijl calcium carbonaat langzamer werkt, minder smaak afbreekt en ook bufferend kan werken en stabieler blijft .

Ook zal het vertragen in verdamping wat percentage kan beïnvloed en hoger laat uitkomen. Anders dan de natrium .

 Natrium Verhoogt kans op oxidatie wat invloed heeft op zowel drank en materiaal.

Beantwoorden
Berichten: 139
(@concha)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Wat bedoel je met de paragraaf "Ook zal het vertragen in verdamping wat percentage kan beïnvloed en hoger laat uitkomen. Anders dan de natrium."?

Beantwoorden
Berichten: 56
(@ghost)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Was op zoek naar kalk.

Persoon in winkel vertelde mij dat hij zelf calcium straat gebruikt.

Mijn vraag nu kan ik die calcium straat gebruiken of toch beter verder zoeken naar zuivere kalk?

Beantwoorden
3 Reacties
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 225

@ghost Je kunt ook schoolbordkrijt gebruiken. Of eierschalen zonder het 'velletje' .

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@ghost calcium carbonaat kun je verkrijgen bij stookwinkel , brouwmaatje,  brauwmarkt , Kooy Jubbega. En ook op bol.com

En eventueel bij dieren speciaalzaak schelpenzand .

Beantwoorden
(@ghost)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 56

@robbert bedankt voor de antwoorden

Mijn eerste bericht klopt niet helemaal het moet calcium stearaat zijn 

Beantwoorden
Pagina 14 / 14
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?