Meldingen
Alles wissen

Klaren , Ontgeuren en Smaak Verbeteren - Vervuiling

Pagina 3 / 14

Troet
Berichten: 439
(@troet)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mooi schrijven Robbert . Ik stook al jaren op gevoel en met een aardig resultaat , maar met deze onderbouwing voel ik mij heel wat meer zeker . Mijn stook van gisteren ( derde run muesli met suiker ) gestookt in een glazen kolom , staat nu te rijpen met kalmoeswortel anijszaad en zoethout en honingplant ( kan even niet op de naam komen ) bladeren . Het is een goed resultaat en hoop dat ik het tot de volgende bbq kan bewaren om te laten beoordelen. ??

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

bedoel je citroenmelisse blad of stevia Troet ?
Zal vast goed komen .

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Robbert, ik doe het even hier want ik weet niet waar ik afgelopen tijd gelezen heb wat je geschreven hebt rond kalk. Dus ben hier weer off topic maar het is maar een korte vraag, 

 

Ik kreeg laatst met Willem een discussie over een tabel welke temperatuur in de ketel correspondeert met het resterende alcoholpercentage, Ik heb een test gedaan, met knikkende knieën, met 92% alcohol. Puur de ketel in met de reflux. En inderdaad 78/79 graden loopt de alcohol en dan ook nagenoeg het maximale percentage. Hoef ik niet te meten, heb ik niet gedaan maar kan niet anders. Maar jij zei dat je met kalk de temp op 78/79 graden houden. 

 

Anders gezegd, kan je met een truuc zelfs 6% stookwijn op 78 graden verstoken zodat je minimaal aan 95% komt. Zoals bij t500 alcohol. Daar ben ik nu echt serieus benieuwd naar. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Er zijn manieren om een stookwijn in eerste overhaal tot flink hoog te boosten .
Een standaard stookwijn van 6 - 14 % kun je in eerste overhaal met alleen kalk en een goed werkende kolom op een boiler op ruim op 88 % krijgen . Met kalk en geconcentreerde glycerine tot rond 95 % is geen probleem mits je een ketel hebt die stabiel op temperstuur te houden is .
er zijn ook nog een paar andere toevoegingen mogelijk als o.a. watervrij kopersulfaat maar dat ga ik niet uitleggen op een forum omdat mensen soms met te weinig ervaring risico's nemen .

Maar simpelweg door kalk toe te voegen kun je mits ook ketel voldoet zeer hoge percentages halen met ook minder bijproduct al zuren en acetaten in de alcohol .
Ook in een t500 wanneer je kalk toevoegt
aan een stookwijn zou je zeker hogere resultaten hebben .

(Ik heb paar maanden geleden nimrax een video gestuurd dat ik met mijn boiler een percentage rond 94 % uit een stookwijn van suiker en eigen gist stookte . volgens mij staat hier ook ergens foto's daarvan op site)

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

De reflux van de T500/Grainfather haalt 92% met slechts 6% alcohol in de stookwijn. Dat is al meer dan 88%. Hoe haal ik die andere 3% eruit zonder 2 keer te stoken. Dat fascineert me. En ik kom niet verder dan 2 keer overhalen als ik 95% wil halen. 

 

Het is net als met brommers opvoeren, de laatste kilomeers zijn het moeilijkst eruit te persen. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik denk dat je met die T500 dan prima 95 -96 % moet kunnen halen door simpelweg kalk te gebruiken .
Als je de hele rit ook jou temperatuur rond 79 kunt houden zal je zien dat ook jou naloop minimaal zal zijn .
wanneer alcohol percentage instort gelijk ophouden met opvangen .

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Robbert, ik ga dit proberen. Puur uit interesse zoals gezegd het maximale percentage want op met onze spullen te halen is kost veel moeite. Of 2 keer overhalen. Maar gemak dient de mens. Hoeveel kalk op 25 liter stookwijn laten we zeggen 18%, weet je dat of is er een formule voor? 

 

Lummelientje heeft trouwens een nieuwe Belgenmop gehoord maar kreeg gelijk een mooie terug : Waarom kreunt een Nederlandse man als hij klaar komt?  Omdat het uit zijn eigen zak komt! 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

was dat een mop of een ervaring opgedaan door lummelientje ?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

kalk 4 gram per liter .
glycerine 15 - 20 ml per liter .
Je krijgt wel wat meer " kook lawaai "
maar dat kan geen kwaad .

Beantwoorden
Berichten: 579
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zeker in glas moeten er belvormers zoals steentjes aanwezig zijn. Ik gebruik altijd gestampte argex. Ik had het eens vergeten en nu en dan boenk zonder dat het kookte. Ik zag algauw de fout in opende de kolf en gooide er kooksteentjes in en prompt kookte de boel over. De kolf bevatte destilaat van 40% alcohol en gaf vervolgens een mooi brandje op het gasvuur. Ik heb het nooit meer vergeten!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Simpel stoken met stook wijn eerste overhaal met toevoeging .

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

was dat een mop of een ervaring opgedaan door lummelientje ?

Ja, daar zeg je wat? Ik zal dat -vrees ik - er tijdens keiharde sex uit moeten krijgen want ze doet de lipjes al op elkaar. Zeg ik niet...  dikke puh.. (Gaat dat in Vlaanderen anders?) 

Excuses ik denk steeds dat je Vlaming bent. Dacht zal eens klikken. Je komt uit Friesland. Daar brouwen ze natuurlijk ook. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ik woon in Friesland dat Klopt Lummel maar ik ben hier niet geboren .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik gebruik stukje puimsteen en lavasteen als kooksteentjes .
Toen ik nog in glas stookte vond ik het ook leuk om naar te kijken .

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

kalk 4 gram per liter . glycerine 15 - 20 ml per liter . Je krijgt wel wat meer " kook lawaai " maar dat kan geen kwaad .

Wat voor kalk gebruikt je dan precies Robbert? Kalk is toch een verzameling verschillende calciumzouten?

De glycerine, kan dat die van Stookwinkel zijn? 

Beantwoorden
Pagina 3 / 14
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?