Meldingen
Alles wissen

Klaren , Ontgeuren en Smaak Verbeteren - Vervuiling

Pagina 2 / 14

munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Of het brouwzout calciumsulfaat CaSO4.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het hangt wat van gist soort af maar met een PH tussen 3,5 en 6 Werken de meeste gisten goed . Vaak kan temperatuur aanpassen of een voedingsstof toevoegen het trage opgang komen verhelpen .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Kees22 i.d.d. een zakje kokkelschelpen van de visboer fijn stampen helpt bij veel problemen als simpele oplossen en is veilig . ?

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Robbert met de paar druppels plantaardige olie inderdaad geen schuim meer ,werkt perfect.bedankt voor de tip.???????

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zeg het voor .? Het zijn gewone oude weetjes uit de oude boeken . ??

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

paar druppels plantaardige olie inderdaad geen schuim meer ,werkt perfect.bedankt voor de tip.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

????hoe kom je er op??is geen foto van mij,en ik heb altijd wel 5 ltr.op voorraad.?maar werkt goed.?

Beantwoorden
Berichten: 100
(@cobus)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Op jou aanraden ook kalk toegevoegd in de mash (suiker + roggebrood). Met de voorloop er af bleef ik 5 ltr lang op 83% zitten. de 1 na laatste cut zat op 65 % en de laatste op 30%. Met een 'gewone' zelfbouwketel.  Is dus zeer effectief. Wel was de smaak/geur van eerste cut totaal anders dan de laatste van 83%. Deze rook naar ingekuild gras. Hoe kan dit smaak verschil ondanks een zelfde alcohol percentage? Waar zijn trouwens de kooksteentjes voor?

Beantwoorden
Berichten: 100
(@cobus)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ah, ik lees het net; steentjes tegen aanbranden. Daar heb ik tot nu toe geen last van. Mijn bodem is van 5mm RVS plaat.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bij verwarmen van vloeistoffen krijg je bel vorming . door ruwe oppervlak van de kooksteentjes gaan vrijkomende belletjes meer verspreid worden .
dus rustiger bruisen belletjes naar boven dan ineens grote bellen gevuld met alcoholdamp . damp komt dan ook vloeiender wat ook in kolom gunstiger is met makkelijker terug koelen en egaler dus continuer uitstroom .
(Het vertraagd het schuimen daardoor ook bij andere dranken .)
Voorloop / ziel/ naloop zijn strakker te scheiden ( ook cuts ) omdat je temperatuur en alcohol percentage curven meer simultaan lopen .
temp op 78,3 graden ook grote verzadiging van alcohol . in aanloop naar 78,3 / voorloop minder alcohol gebonden aan andere stoffen . dus rauwer in begin . zodra verzadiging hoger is ook smaak neutraler .
Wanneer alcohol opraakt stort ook percentage sneller in. en temp zal oplopen . minder alcohol in vloeistof dus meer andere vloeistof vervuiling .
die " grasdrogerij " komt dus ook in temperatuur moment ineens meer geconcentreerd vrij . omdat de calcium vertraagd krijg je als het ware lagen / deelmomenten waarin bepaalde stof ineens " aan de beurt " is .
Ik hoop dat ik zo een beetje verduidelijkt heb .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nog even betreft steentje . Oppervlakte structuur van materiaal geeft bij warmte een bepaalde vorm van warmte afgift en gedraging van de vloeistof en vrijkomende gassen .
Door ruwer oppervlakte krijg je meer wervelingen waardoor ook vaste stoffen minder contact tijd met wand hebben dus minder gauw aanbranden .

Beantwoorden
Berichten: 100
(@cobus)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik begrijp het ongeveer. Is nieuw voor mij. Ik heb tot nu toe alleen fruit verstookt. Dit is voor mij gemakkelijker te scheiden omdat ik de geuren ken. En weet ook wat drinkbaar is en wat niet. Maar bij de roggemash ken ik de geuren niet en ging ik maar op mijn smaak af. (nu begrijp ik waarom ze wiskey minimaal 3jr laten rijpen 🙂 Is niet nodig bij een goede eau de vie. enkele maanden is genoeg.

Als ik een nog hoger percentage wil kan ik er de volgende keer nog glycerine bij doen of is een combinatie  niet mogelijk?

Stel als ik nu een koelspiraal in mijn kolom maak (reflux kolom). Dan slaat de damp neer tegen het koude spiraal en wordt het gas weer vloeibaar, wanneer komt de damp dan wel uit de ketel? Of slaan alleen de H2O moleculen neer en ontspringen de C2H5OH moleculen de dans? en hoe koud moet het 'koelspiraal' in de kolom zijn. Welke percentages zijn dan te halen in 1 stook?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gewicht van het alcohol molecuul is lichter dan water molecuul dus zal water eerder dalen of op bepaalde hoogte zweven tot verzadiging weer neerslaat . .
Een kolom met koeler kan altijd winst geven .
De temperatuur op de brug . zeg maar het drempeltje waar de alcohol overheen moet is optimaal bij 78,3 graden . kook / damp temp van alcohol . de kook temp van water ligt hoger dus koeling moet zorgen dat te temperaturen veel hoger dan die 78,3 niet worden gehaald .
er zijn mensen die doorgaans tot temperaturen op brug van 95 gr .
maar dan komen er veel andere stoffen en gebonden stoffen vrij .
Bij schoon alcohol distileren is beste zo dicht mogelijk bij 78,3 tot 81 gr te blijven .
voor dranken als Whiskey's , rum e.d. mag deze nog iets hoger oplopen.
Glycerine en kalk kun je combineren .
Ik ken jou ketel opbouw niet ik kan daarom niet zeggen wat jou percentage zou kunnen zijn .
als ik naar mijn eigen ketel kijk met mijn kortste kolom haal ik zonder kalk of glycerine een 80 -82 gemiddelde . met kalk 88% .
Wanneer ik een hogere kolom zet en rustig op de 78 - 79 graden blijf zitten haal ik met mijn simpele ouderwetse ketel 92 - 94 % . met kalk toevoeging . ik koel dan onder in kolom .
Omdat mijn beslag neutraal is en kalk ook vervuiling zeg maar bind is mijn alcohol zo ook zeer neutraal en zonder verder bewerking bruikbaar .
Een 2e stook maakt ook schone alcohol iets zachter / rijper .

Whiskey , Rum of andere dranken die voor langere tijd gelagert behoren te worden kun je op vrij simpele manier laten verouderen in enkele uren of dagen.
Er zijn daarvoor diverse methodes .
Licht , temperatuur en temperatuur wisselingen , UV , I.R . , zuurstof , stikstof , tannine , looizuur en grafiet kun je allemaal gebruiken om een veroudering , oxidatie te versnellen .

( chemische industrieel gebruikte trucjes met sterke zuren of caustic soda raad ik af. een klein foutje in neutraliseren en je heb een groot probleem ) (- daarom zal die methode ook niet posten -)

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Thanx Robbert. Ik heb gisteren mijn stookwijn afgestookt (12L) en had 25gr kalk doorgeroerd. Veel minder geurtjes, ook kon ik rustiger stoken op lager vermogen. Ik kan maar 4,5L per keer stoken, en kan niet echt cuts maken. Maar mijn hart was wel groter. Ik ga dit de volgende keer weer toepassen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

cuts maken is het moeilijkste deel in het hele proces .
Zelfs met jaren ervaring kun je wanneer je iets nieuws probeert er nog mee de fout in gaan . ( vodka uit graan b.v. zijn de plaatsen van scheiden heel anders dan vodka uit aardappel dus wat simpel hetzelfde lijkt te moeten kan tot fout leiden )

Neem de tijd en wees niet te zuinig .
Beter paar ml meer in de struiken dan te weinig en rot smaak in de fles.
Daarom zeg ik vaak probeer eens bij ander in keuken mee te kijken .

Beantwoorden
Pagina 2 / 14
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?