Wat is de smaak van mais in drank, heeft het een sterke smaak in drank of juist niet ?
Waarom in Whiskey ?
Is er ook alleen mais Whiskey,
en in welke Whiskey proef je het best ?
Wat is de gemiddelde prijs ?
Waar is het te koop ?
Verschil in gewone en zoete mais, of is alleen de suikerwaarde hoger ?
Waarom mais koken, en mais meel met enzymen bewerken ?
Is popcorn mais ok ?
Hoeveel suiker en zetmeel zit er in ?
Instap flesje Jim Beam. Goedkoop, volle smaak van maïs met n zoetje.
Andere Bourbon(whiskey)'s zijn ook goed. Bourbon bevat ten minste 51% maïs, en pakt dus vrij goed die smaak. Vooral de straight Bourbons.
Mais geeft body en een zoetje, die door hout versterkt kan worden. Gebruik je veel andere granen erbij zal je de mais niet proeven, maar wel aan de warme body bijdragen.
Zelf momenteel bezig een reeks Bourbons te maken, tot noch toe (helaas) met maïsvlokken van de braumarkt. Betere bron wordt ook hier gezocht, grof gemalen van een molen schijnt heel goed te gaan.
Zetmeel is wat lager dan ik verwacht had, je hebt er iets meer van nodig dan gerst of tarwe om zelfde sg te krijgen.
Dat is een duidelijk verhaal, ik ga een flesje Jim Beam kopen en eens proeven, een beetje body in je drank is wat je moet hebben, dus ga ik wat mais toevoegen in mijn recept, alleen denk ik dat ik dat niet in mijn elektrische brouwketel doe, maar ik mijn weckketel, en dan samenvoegen, misschien nog wat roggebrood erbij ???
@Betere bron wordt ook hier gezocht,
Hier een link naar zoete mais:
https://www.aardappelenbezorgen.nl/mais.html
Net 16 ltr gestookt van mais. van 42% ketel gevuld met 55 ltr.wordt hier graag gedronken.
Dus 100% mais Chris ? wordt dat dan ook Whiskey genoemd of heeft dat een andere naam ?
Jjj kook de suiker uit de mais, en fermenteert het, en dan met 1 run uit een pot still distilleren toch ?
Mais heeft minder zetmeel en zit verschil in kwaliteit . Dat varieert tussen 240 tot 400 gr per kg
Gerst zit algauw rond de 550 - 650 gr p /kg
Als je bourbons zoal four roses , jim beam em wild turkey naast elkaar zet proef je verschil duidelijk in overheersen meer of minder van de mais en andere mouten .
Ook de zachtheid en warmte in smaak .
Ja er zijn ook ierse corn Whiskey's .Bourbon is in principe benaming voor een "Whiskey " waarvan merendeel uit maïs bestaat .
100% maïs zul je wel in rekening moeten houden in basis bewerking om de suikers uit de zetmeel en koolhydraten vrij te krijgen
Mais kun je kopen bij fouragehandel (veevoeder mais ). En maalderijen of molenmais voor consumptie . .
Deze heeft hogere kwaliteit en verwerkt ook beter .
Maïs kook je voor om de cellen zich te laten volzuigen met vocht waardoor cellen kapot gaan .
Starch vorming en ook werking eiwit en aminozuur .
Ik laat biomais uit Roemenie komen die is wat zoeter van smaak.ik gebruik 6 kg mais die kook ik tot hij zacht is.dan gaat hij in een vat van 60 ltr.als hij nog kokend is gooi ik er een pak havermout bij en 9 kg suiker,dat roer ik goed zodat de suiker goed opgelost is.als hij helemaal afgekoeld is gooi ik daar 120 gr.natte bakkersgist bij en een paar flinke eetlepels honing,zou helpen om het zetmeel in de mais beter om te zetten in suikers. tip van Robert,dan vul ik het vat bij met warm water tot 60 ltr.na ongeveer 4-5 weken is het uitgegist en gooi ik het met de mais de ketel in.daarna breng ik hem op 42% en zet hem op eiken.van min 3 jr oud op 15 ltr gooi ik 3 borrelglaasjes port of nu shery,en een zakje vanile suiker en 9 eetlepels suiker.dan zet ik het buiten in de zon draai s’morgens en s’avonds de dop los.als het op kleur is gooi ik het bij elkaar eerst door een zeef waarin ik 2 laagjes wit keiken papier met daar tussen twee laagjes wit wc papier om hem mooi zuiver te krijgen,en dan in de flessen de kelder in.ik haal normaal ongeveer 15 ltr.en iedereen vind hem lekker.dus?probeer maar.sucses
Ik heb ondertussen een fles Bourbon besteld, dan kan ik eens de smaak van maïs eens proeven in Whiskey.
100% maïs zul je wel in rekening moeten houden in basis bewerking om de suikers uit de zetmeel en koolhydraten vrij te krijgen.
Kan ik in mijn brouwketel de mais koken, laten afkoelen en dan maischen met 10% diastatische mout ? en dan net als Chris aangeeft alles inclusief mais fermenteren ?
@Chris, distilleer jij alles 1 maal ?
Ik disteleer alles een keer ik gooi de mais ook mee in de ketel dat is ook het lekkerst,als je geen echhte grote hoeveelheden hebt dan is na het koken het best dat je hem invriest.ik doe dat niet.ik gooi er wel een paar lepels ongepasturiseerde honing bij.maar dit voor de eerste keer.ik gebruik ook gewone natte bakkers gist.in topic 2000 laat ik het een beetje zien alleen gebruik ik nu geen 12 kg mais maar 6kg.is net zo goed.
Je kunt inderdaad koken en dan maïschen met 10% diastatisch mout . ( Beter met molen maïs iets meer mout gebruiken )
Ja na maischen gewoon gist erop . Alles in ketel .
Ook na vergisten de hele santenkraam in stoom ketel .
Is vrij algemeen in maken van bourbon.
hele Santenkraam in stookketel .
Het hangt ervanaf hoe de de geur en kwaliteit is en met wat voor ketel je stookt of je 1 , 2 of 3 x stookt .
Hoe is de smaak overdracht daar gaat het om .
Ik ga me ook wat maïs bestellen voor volgende rondes, goede link?
Gaat goed komen, R&C bedankt.
Hier wordt hij graag gedronken.liever dan van fruit.ook mijn vrienden en fam.in Roemenie vinden hem lekker,ze hebben mij gevraagd om daar het een keer te maken,dus vacantie is weer stoken.?