Meldingen
Alles wissen

Methanol, blind worden, fabels en feiten

Pagina 7 / 8

Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nim moet zo effe naar de Aldi dus ga vooral lekker losss

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik zuip vanavond gratis???en gratis bbq ?neem alleen 4 flessen vergif van mij zelf mee.want die bocht uit de winkel drink ik niet.??

Beantwoorden
Berichten: 2
(@johanvdsje)
New Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Haai!

Ik ben bezig met een wijn brouwen van de Isabella druif

( https://nl.wikipedia.org/wiki/Isabella_(druivenras)

Nu lees is dat de productie van wijn van deze druif verboden is in Europa ivm hoge methanol gehaltes. Ik heb de pitjes van de druif wel in de gisting gelaten voor 6-7 dagen...

Het is de eerste keer dat ik probeer wijn te maken, dit doe ik door te brouwen en niet te destilleren. Dus ik heb het laten gisten en ben nu bezig met overhevelen van de wijn. De smaak van de wijn so far is oke.

Kun je door te brouwen (en niet destilleren) een te hoog methanol gehalte verkrijgen?

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heb je wild vergist of een wijngist gebruikt ?
met natuurlijke vergisting ligt waarschijnlijk methyl percentage wat hoger .
het zal redelijkerwijs behoorlijk aanwezig zijn maar niet gelijk boven acceptabele norm komen bij gebruik van een wijngist en een goed verlopen vergisting .
Wanneer je de wijn zou distilleren ga je concentreren en zal de waarde hoger liggen
Als je dat zou gaan doen moet je daar rekening mee houden en een voor distillaat doen waardoor je een deel methyl uit distilleert .
( je zal niet allen kwijtraken maar wel voldoende kunnen zakken .)

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het wikipedialemma zegt niet dat de productie verboden is, maar de handel. En niet omdat het methanolgehalte te hoog zou zijn, maar omdat het moeilijk te regelen is.

Brouwen is het omzetten van zetmeel in graanmout door het mout te malen en in water een temperatuurbehandeling te laten ondergaan. De aanwezige enzymen worden dan actief en zetten het zetmeel om in suikers.

Het omzetten van suikers in alcohol en kooldioxide door gist noemen we vergisten.

Dit gezegd zijnde:

De EU heeft als allerhoogste grens voor methanol in brandewijn 1.350 gr methanol per 100 liter zuivere ethanol. Dat is voor stooksel uit Williamsperen. Dat is 13,5 gr per liter ethanol en, bij 40 vol-%, dus 5,4 gr methanol per liter brandewijn.

De levensbedreigende dosis methanol voor mensen is 1 ml, d.i. 0,719 gr per kg lichaamsgewicht. Voor een mens van 75 kg wordt dat dus bijna 54 gram methanol.

Met maximaal 5,4 gr methanol per liter brandewijn en een levensbedreigende dosis van 54 gram zou je dus 10 liter brandewijn achter elkaar naar binnen moeten werken om de levensbedreigende dosis methanol binnen te krijgen. Nou: succes ermee! Studenten in de ontgroening gaan al dood van 1 liter jenever van 35 %.

Bij het destilleren worden methanol en ethanol geconcentreerd, niet geproduceerd.

Stel dat in jouw wijn de dubbele hoeveelheid methanol per 100 liter ethanol zit, dan nog zou je een onrealistische hoeveelheid wijn moeten drinken om dood te gaan aan de methanol. Als je een wijn maakt van 10 vol-%, zou je dan 20 liter achter naar binnen moeten werken.

Het is wel zo, dat de afbraak van ethanol voorrang krijgt over die van methanol. Dus als je nou een week lang elke dag 3 liter van die wijn zou drinken en dan zou stoppen, heb je wel een probleem: dan komt de (deels) opgespaarde methanol alsnog aan bod. Het beste advies zou dan zijn: ga nog een week of twee aan de methanolvrije wodka.

Beantwoorden
Berichten: 2
(@johanvdsje)
New Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb druiven uit eigen tuin gebruikt en heb een giststarter gebruikt.
Hoe kom ik er achter of de gisting goed is verlopen?

Bedankt voor de reacties in ieder geval!

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Johan, het beste gaat dat door start SG en eind SG te meten.
Als je het exact wilt monitoren, met een TILT meter die in je vat drijft.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Als hij niet meer zoet maar zurig smaakt,en je aansteker blijft mooi branden,is het vergist.en kun je stoken.( mijn manier)

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

weten of de vergisting voorbij is is wat anders dan of de vergisting goed is verlopen .

Het kan een stress vergisting , te snelle vergisting , te trage vergisting zijn geweest waardoor er andere bijproducten zijn gekomen . .
inderdaad even proeven en ruiken kan helpen .
Maar je kunt ook p.h. Even testen na vergisten
bij een vergisting die niet helemaal is gegaan zo hoort is ook vaak p.h. Veel te laag . Dat wil dan ook snel verwijzen naar acetaten , zuren , extra methyl vorming .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik moet het zonder ph meter doen die heb ik kado gedaan?

Beantwoorden
Berichten: 42
(@xandor)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Methanol test kit voor bier wijn en spirit.  Maar wel heel duur!

https://www.neogen.com/en-gb/categories/adulteration/alert-methanol

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Deze test kost nog geen 20 euro aan materialen en stoffen en kun je meerdere keren toepassen wanneer je de stoffen in huis hebt .

Test om te bepalen of er methanol ( methylalcohol) in uw alcohol zit :
Neem van uw alcohol 5 ml verdunning van 10% alcohol . Voeg 3ml oplossing kalium-permaganaat toe .(kalium permagnaat 3,16 g in 100ml oplossing )
Voeg nu 2ml fosforzuur 25% toe.
Laat dit 15 min staan .Er ontstaat een bruine aanslag .Voeg nu 2ml oxaalzuur toe,
( oxaalzuur 6,3mg op 100ml oplossing )
Verwarm het flesje in heet water tot oplossing kleurloos is .
Voeg 1 ml zwavelzuur 96% toe en daarna 3 ml fuchsine oplossing.
Na 30 min moet de vloeistof nog kleurloos zijn .
Is de vloeistof rose of paars bevat deze methanol.

Beantwoorden
Berichten: 42
(@xandor)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Had ik al gelezen... ik gooi de voorloop wel weg... lol  maar toch bedankt Robbert

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Alleen voorloop weggooien raak je nooit alle methanol kwijt .
Met een voorstook kun je wel een groot deel kwijtraken .
Maar bij meeste dranken zijn de hoeveelheden ver beneden de tolerantie waarde.
Producten als pruim , abrikoos e.d ( voornamelijk hard schillig fruit) is een voorstook te adviseren .

Beantwoorden
Berichten: 42
(@xandor)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Robbert heb jij enig idee waar ik dat spul kan halen? (grondstoffen voor test) want bij ons bij de apotheek hebben ze het niet..

Beantwoorden
Pagina 7 / 8
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?