Meldingen
Alles wissen

mijn eerste sugarwash , mijn eerste stook

Pagina 2 / 5

Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb het gewoon met heet water uit de kraan gedaan en werkt perfect

Beantwoorden
Berichten: 77
(@houthakkertje)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Maakt het soort suiker, krisral, basterd,riet enz nog wat uit? Ivm smaak

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Voor zover ik het begrepen heb best gewone kristalsuiker gebruiken. Er zit inderdaad wel verschil in en dacht zelf dat bepaalde suikers niet vergistbaar zijn maar ben er zeker van dat een van de andere stokers hier wel een uitbreide info kan over geven. Ik heb ergens van waarom duurdere suikers gebruiken voor te stoken naar neutrale alcohol als je de goedkope versie kan gebruiken. Ik hou het simpel 8 kilo kristalsuiker a 0.67 euro de kilo oplossen in water en vullen tot 25 liter . Bij 20 graden turbogist bij en maar laten gisten

Beantwoorden
Berichten: 10
 Sal
(@sal)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Klopt het dat de temperatuur in de kamer tijdens het gisten rond de 20°C moet zijn?  En hoelang ongeveer eer het gisten gedaan is?  1 tot 2 weken?  Moet dan de inhoud van het vat nog gefilterd worden, of kan dit zo gebruik worden om iets mee te maken?

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

heb nu net gedaan met mijn eerste sugarwash deze heeft 6 dagen gegist bij een temperatuur van 20 graden. Wat die temperatuur aangaat heb je een speling naargelang welke gist je gebruikt dus goed op de verpakking kijken. ik heb Turbogist gebruikt en dit bij 20 graden. Na het gisten komt het klaren. Klaren kan op een paardagen met een klaringsmiddel of op weken als je het zo laat uitklaren. Bij het klaren moet de stookwijn koel staan. Met dat weer nu geen probleem dus. Gewoon de garage in. Na het klaren alles filteren en overhevelen en dan kan je beginnen stoken. ik heb dus nu nog een paar dagen tijd om mijn installatie te kuisen en te controleren op lekkages. Gr RenéR

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Oh ja neem ook de SG waardes op bij begin en einde gisting dan heb je normaal al een goed zicht op je suikergehalte dat er nog in zit en op je alcoholgehalte. Mijn begin SG was 1104 en eind SG is 992

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Precies Lummel, liever lui dan moe. Ik kook ook nooit de suiker met 10 liter water. Uit 8 kg suiker heb ik altijd ongeveer 4 liter alcohol (5 liter * 80%). Voor- en naloop niet meegerekend. 

Ik heb even gekeken op je naam en zag dat je stookt met een eigen gemaakte ketel. Dan vind ik die 4 liter alcohol zeker niet slecht. Heel goed zelfs. Met de t500 haal ik ongevee een halve liter meer maar dat ding is dan ook een monster en haalt naar eigen zeggen 95% alcohol uit de stookwijn. Dan kom ik op ongeveer 5 liter van 92%. 

Beantwoorden
Berichten: 77
(@houthakkertje)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Jammer dat er niks gebeurd, t water is nu 19.9 graden, kamer temperatuur is 20.3 hydrometer geeft 1120 aan net als gisteren. T water ziet er dood uit geen geurtjes niks. Pfffff nog maar even afwachten en anders jammer dan gaat de mash door de gootsteen en beginnen we opnieuw

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

welke gist heb je gebruikt ??? geen lekken aan waterslot of deksel ??

 

Beantwoorden
Berichten: 77
(@houthakkertje)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Turbo 8 gist en verder zie ik niks lekken.

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik had ook turbogist van stookwinkel gebruikt maar rook naar gist in de kamer. bleek uiteindelijk dat de rubber van het waterslot niet goed dichte. deze vervangen en toch maar een stuk brood erbij gegooid en binnen het half uur begon ie te gaan als een zot. Nu 6 dagen later is het gisten gedaan en ben ik het aan het laten klaren

Beantwoorden
Berichten: 77
(@houthakkertje)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Had ik ook ergens gelezen. Zometeen langs huis en een sneetje bruinbrood erbij en proberen maar. Van alles kan je leren

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Jammer dat er niks gebeurd, t water is nu 19.9 graden, kamer temperatuur is 20.3 hydrometer geeft 1120 aan net als gisteren. T water ziet er dood uit geen geurtjes niks. Pfffff nog maar even afwachten en anders jammer dan gaat de mash door de gootsteen en beginnen we opnieuw

Dat klinkt niet goed. Zal je altijd zien de eerste keer. Dit heeft niets met lekken te maken want anders was de sg wel gedaald ook dat de temperatuur van de stookwijn lager ligt als de omgevingstemperatuur is niet echt bemoedigend. Ik geloof niet dat een sneetje brood je gaat redden maar ben benieuwd.

 

Prestige gist is echt wel goed gist maar deze werkt echt altijd. Gewoon 8 kilo suiker ( ik gebruik jumbo omdat die winkel het dicht bij is maar merk maakt niks uit) oplossen in 10 liter heet water daarna 11 liter koud erbij zodat je tussen de 22 en 30 raden uitkomt ( liefst dichter bij de 30 dan gaat de gist eerder beginnen)  en gist er doorroeren. Kamertemperatuur is perfect. 

  https://www.stookwinkel.nl/product/still-spirits-urea-8-turbogist/

 

Beantwoorden
Berichten: 77
(@houthakkertje)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Als ik nu achter t probleem kom was dit een mooi leermoment. Ik heb net weer gemeten 1120 sg watertemperatuur 19,6, kamertemperatuur 20,1. Ik heb er nu brood bij gedaan en een klein kacheltje erbij beplaatst zodat t water iets warmer wordt en t gisten alsnog start. Zo niet dan gaat morgen alles door de gootsteen en begin ik opnieuw.

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik kan me niet voorstellen dat het met de temperatuur te maken heeft. Bij was het 20,00 °C en denk nu niet dat die 0,4 graden het verschil gaan maken. Als er geen gistgeur in de kamer hangt dan zal er ook geen lek zijn. Heb je voor de gist om te roeren het bovenop gestrooid en een 30 minuten laten starten voor om te roeren ?

Was de gist niet vervallen ? Hopelijk lukt het alsnog

Beantwoorden
Pagina 2 / 5
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?