Meldingen
Alles wissen

Oude alcohol en weet niet h


Berichten: 2
Topic starter
(@renedd)
New Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hallo gdm. Ben nieuw hier dus weet niet waar ik terecht kan.

Ik heb nog ongeveer 30 a 40 liter ethylalcohol staan, dit was van toen ik nog alcohol vervoerde naar bottelbedrijven. Deze is al meer dan 20 jaar oud. Dus weet niet of deze nog goed is om te gebruiken voor consumptie daar ik niet weet hoeveel methanol er inzit na verloop der jaren. Misschien weet iemand raad ermee. Groeten  

Beantwoorden
12 reacties
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Geen idee of de alcohol nog goed is, maar je veronderstelling dat er na verloop van jaren methanol in gaat zitten of uit verdwijnt, slaat nergens op. Als het er in zat, zit het er nog steeds in. En zo niet, dan niet.

Op afstand valt er verder niet veel van te zeggen. Als de alcohol in plastic vaten zat, zouden er stoffen uit het plastic in  de alcohol getrokken kunnen zijn. Maar daar kom je eigenlijk alleen achter als je een gaschromatograaf kunt gebruiken. Er zijn vast wel leden die dat kunnen.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Alcohol bederft niet,kan wel vervliegen,en als die in kunstofvaten gezeten hebben die voor alcohol geschikt zijn is er ook geen probeem,ik zou hem wel meten of er nog alc.in zit,event verdunnen tot onder de 40% en dan op nieuw stoken.wat voorloop weggooien zou ik wel doen.er zijn flessen drank die ouder zijn dan 30 jr.

Beantwoorden
Berichten: 2
Topic starter
(@renedd)
New Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hallo ChrisV.

Inderdaad dat weet ik dat alcohol niet bederft, was alleen een vermoeden van de methanol, daar het vat buiten staat. Heb deze vorige week nog getest en heb 96,4 % alcohol. Wilde hem al gebruiken voor andere dingen, maar inderdaad opnieuw stoken zou een goede oplossing zijn. Mijn ketel had ik al weg gegeven in 2000 dus zal nieuwe moeten kopen. Met dank Rene

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Denk er wel aan dat je hem onder de 40% brengt anders is hij zeer brandbaar,explosie gevaar,en kijk uit met openvuur beter op veilige plaats verdunnen buiten,en dan de ketel in,dat je verzekering niets betaald dat is niet leuk,maar als je zelf of anderen letsel toebrengd of erger is vele male erger.sucses,Chris.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Hoi ChrisV,

Ik heb vroeger regelmatig benzines gedestilleerd en heel wat oplosmiddelen (waaronder ethanol). Nooit problemen gehad (altijd met mantelverwarming en niet met open vlam. In principe kan het geen kwaad, maar altijd vloeistofbrand blusser erbij, labo jas vers gesteven en bril!!

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

XLR8 dat jij daar mee om kunt gaan is mooi.maar dat kan niet iedereen.maar ik vind het voor iemand die er niet zo veel ervaring mee heeft,geen 93% in zijn ketel gooit.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik vind dat veiligheid voorop moet staan. Ik ben blij met dit forum dat het herhaaldelijk word herhaald. Een half jaar terug had ik gewoon 93% in de ketel gegooid. Gevolg een enorme ramp. Ik ben blij dat de ervaren/ouderen mij bijsturen voor dit soort enorme fouten. Liever 10 keer te vaak gezegd dan een ontplofte ketel. 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Heb voor drie maanden terug een bericht gekregen dat een bekende van ons levend verbrand is,door dat zijn ketel explodeerde,drank niet verdunt.ik verdun hem.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je weet waarschijnlijk niet of de alcohol heeft blood gestaan aan invloed van stoffen uit de omgeving , zuurstof of andere gassen .
Er is grote kans dat er een form van oxidatie heeft plaatsgevonden .
Je kunt de alcohol zuiveren door distillatie of testen ( zou inderdaad met gaschromatograaf kunnen )
en eventueel met de uitkomst een gewenste toevoeging doen voor correctie
Ook kun je de alcohol mengen met water en gebruiken in ruitensproeier of voor ontsmetten .

Persoonlijk zou ik even testen . en misschien valt het mee en kun je de alcohol gebruiken .en anders distileren .

Zet in eerste instantie een ph meter erop .
meet je een waarde dan is er al indicatie dat er iets mee is gebeurt .
alcohol heeft van zichzelf geen ph

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het verdunnen van drank tot minder dan 40 % om dampexplosie te voorkomen, is onzin.

Als je een wijn van 12 %, en zeker een turbo van 18 %, aan de kook brengt, heb je al een damp van meer dan 50 % alcohol in je ketel hangen. Vermengd met lucht. In een goede kolom heb je bovenin al 90 % alcohol. Dus DAT is niet het probleem.

Wat wel een probleem is: als je pakweg 70 % in je ketel laadt en je gaat rustig stoken, dan stook je je ketel droog. En dat geeft wel problemen. Zoals oververhitting van de ketel en niet voldoende uitdrijving van zuurstof.

Bovendien is de winst bij ruwstoken boven 40 % erg gering. Zoek maar even op in de bekende vloeistof-damp-grafiek. En de winst van 93 % lading opnieuw stoken is natuurlijk nihil: het resultaat is een destillaat van 93 % en een droge ketel aan het eind. Maar ja, dat had je ook al voor je de ketel vulde.

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Kees ik weet dat als ik stookwijn van bv.10% verstook 90% bven in mijn ketel heb.maar als er iets gebeurd en in mijn ketel zit 60 -70 % dan vliegt die ook in de hens.als ik 30% in mijn ketel verstook heb ik dat probleem niet,ik stook met een ketel van 100 ltr.ik zou die zeker niet vullen met 40 ltr alc.van 90%

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

theorie en oude praktijken door elkaar geeft de kleiner dan 50% percentage van vullen .
Een oude manier om alcohol percentage te testen was een lepel met alcohol erop en deze aansteken .
Wanneer de alcohol moeilijk ontbrand is percentage onder 50% . ontbrand het makkelijker was percentage boven 50% .
Ook een oude methode is om een ketel open op te warmen om eerst deel ongewenste damp te laten verdwijnen
was dan percentage hoger dan de 50% was kans op vlamvatten groter .

Wat kees aanhaalt over droog koken en het nihil verschil van uitkomst tussen vullen met hoog of 40- 50% percentage is daarom ook reden dat de 40 % percentage wordt aanbevolen .
Werken zoals Over gieten , lekkage , open staande ketels en containers en misschien knoeien van vloeistof geven dus " minder " gevaar " wanneer alcohol verdunt is tot rond 40%

Zelfontbranding van vloeibaar alcohol komt voor door over verhitting rond 400 graden .
Flaspoint ( dus wanneer ontstekings bron aanwezig ) 14 gr is bij damp verzadiging.

in de ketel kan percentage dus flink oplopen maar zolang deze is gesloten of afgeschermd van ontstekings bron en niet is oververhit zal daar geen probleem ontstaan .
( let wel ! bij hoge drukopbouw veranderen de normen ! )

Wanneer je dus een goed werkende en ingerichte ketel hebt en je bent op de hoogte ( ervaren) en werkt secuur zal het vullen met hoger percentage geen problemen geven .
Maar voor de huis , tuin en keuken methode is er geen winst in om de vloeistof geconcentreerder te gebruiken.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?