Meldingen
Alles wissen

Oude wijn recupereren ( stoken)

Pagina 2 / 2

dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zitten er soms geen chemische kleurstoffen in op industriele schaal vervaardige wijnen, of zijn het altijd natuurlijke kleurstoffen die ze in wijnen gebruiken ( ik weet zelfs niet of ze kleurstoffen gebruiken)

Beantwoorden
Ger
Berichten: 92
 Ger
(@ger)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beste betweter,

Sulfiet mag al meer dan 30 jaar niet meer gebruikt worden op  vlees dus daar sla je de plank mis toevallig  ben ik slager en verkoop dus geen kletspraat

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

test

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Beste betweter en Ger heb laats een heel stuk gevolgd over voeding maar er word wel degelijk sulfiet gebruikt ook in vlees mischien gebruikt jij het niet in je vlees ,maar grote slagerijen wel,ik slacht zelf en mijn vlees is veel blanker als het vlees dat ik koop,mischien komt dat doordat het varken mijn lelijke kop ziet,maar dat geloof ik niet,vroeger werd op de wijnfles niet vermeld dat er sulfiet in zat nu is het verplicht.gr.?Chris.v

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 

ChrisV, mijn vader was slager, vandaar dat ik dat als voorbeeld nam.

gr. Rob

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Betweter het ging zich in het programma ook over dat ze niet begrepen dat het niet verboden werd,de slager vertelde dat ze bezich waren met iets anders maar voorlopig gebruikte ze nog sulfiet,het is wel degelijk kankerverwekkend,het zelfde met verpakkings materialen,zijn al jaren bezich met een vervanger,want het grootste deel is ook kankerverwekkend.dat is ook de reden dat ik het meeste zelf maak.de voedings industrie is niet te vertrouwen.ze behandelde mij vroeger als een krimineel om dat ik mijn kinderen geen fluor pilletjes  gaf,nu blijkt dat het kankerverwekkend is,wist ik toen al.maar het werd gesponserd door de snoepindustrie.gr.?Chris.v

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Sulfiet al bekend bij de oude Romeinen

Veilig voor de meesten onder ons, maar gevaarlijk voor sommigen. Sulfiet is normalerwijze op de verpakking herkenbaar aan de E-nummers. En eigenlijk gaat het om meerdere stoffen: E220 tot en met E228, met uitzondering van E225. Ze zijn één van de eerste bewaarmiddelen die de mens gebruikte. Het waren ook meteen de eerste bewaarmiddelen waarvoor beperkingen werden opgelegd. De oude Romeinen gebruikten zwavelrook om wijnflessen, -kruiken en de kelders waarin de wijn lag opgeslagen te ontsmetten. Het gebruik van sulfiet werd beperkt toen in het Duitsland van de 15e eeuw hevige wijndrinkers last kregen van neveneffecten. Vandaag zijn sulfieten nog altijd courant gebruikte additieven in onze voeding, weliswaar binnen limieten. Ze remmen de woekering van micro-organismen, schimmels en gisten. Daarnaast gebruiken fabrikanten sulfiet ook als middel tegen bruinkleuring.

Mogelijke gevolgen voor de gezondheid

We haalden het al eerder aan: sulfiet kan nevenwerkingen veroorzaken. De Europese Commissie en de  Wereldgezondheidsorganisatie deden zelf onderzoek naar de mogelijke effecten in ons lichaam en kwamen tot een aantal besluiten. Zo is sulfiet niet kankerverwekkend, mutageen (veranderingen in het DNA veroorzakend) of schadelijk voor de vruchtbaarheid. Tijdens een langdurige studie waarbij wetenschappers hoge doses gebruikten, ontdekten ze wel een effect op o.a. het zenuwstelsel, het botweefsel en de nieren. Bij proeven met dieren raakte bij hoge doses sulfiet het maagweefsel beschadigd. Bij verschillende proeven met mensen trad bij hoge doses buikpijn op of moesten de proefpersonen braken.
Verder veroorzaakte sulfiet in groenten, gedroogde abrikozen en wijn bij proefpersonen ook ernstige astmatische reacties, en dat zowel bij astmalijders als niet-astmalijders.

Ten slotte bleek uit dierproeven dat sulfiet een tekort veroorzaakt aan thiamine (vitamine B1). Daarom is het gebruik
afgeraden in producten rijk aan thiamine zoals vlees. Iedereen kan dus onderhevig zijn aan maag- en darmklachten bij hoge doses sulfiet en aan de vernietiging van thiamine door sulfiet. Bent u echter allergisch voor sulfiet, dan kunnen de nevenwerkingen
ernstiger zijn. Wetenschappers besloten dan ook dat sulfiet veilig is voor de meesten onder ons, maar gevaarlijk kan zijn voor
sommigen.

Verboden sulfiet in vlees

Sulfiet in vlees dient vooral om het vlees een intens rode kleur te geven. De kleur van smakelijk en vers vlees. Sulfiet kan
dus minder vers vlees helpen verdoezelen, wat misleidend is voor de consument. Sulfiet als bewaarmiddel in vlees is trouwens niet nodig wanneer het vlees op een hygiënische manier en op de juiste temperatuur wordt bewaard. Vergeet ook
niet dat sulfiet thiamine, vitamine B1, afbreekt. Het gebruik van sulfiet in vlees is, op enkele uitzonderingen na, dan ook verboden.

=========================================================

Ik heb dit alles nagezocht op het internet en inderdaad heb je gelijk met het vlees.

Maar in die tijd, toen mijn vader nog leefde, was het heel normaal bij slagerijen.

Weer wat geleerd!

Ik gebruik sulfiet + citroenzuur alleen om de lege bierflessen (die al met een speciaal middel door mij na het leegdrinken worden gereinigd) vlak voor het vullen nog na worden gereinigd, om te voorkomen dat er bacterien in het bier kunnen komen.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Goed zo Betweter zo kunnen we wat van elkaar leren,ik ben van nature wantrouwig tegenover de voedsel industrie,we krijgen al genoeg rotzooi binnen.dat is ook een reden om zelf te stoken.gr.?Chris.v

Beantwoorden
Berichten: 33
(@jepebe)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb heel voorzichtig gestookt volgens mij... ik zal m n tweede ronde geven

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

laat iets weten als je hem goed krijgt ( en hoe, ben benieuwt)

Beantwoorden
Berichten: 65
(@palinka)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Over sulfiet:

Sulfiet komt van nature in bepaalde producten voor, maar het kan ook aan levensmiddelen worden toegevoegd als conserveermiddel (E220 – E228). Het zorgt ervoor dat vlees en fruit niet bruin kleurt. Vooral in gedroogd fruit, wijn en mosselen kunnen hoge sulfietgehalten voorkomen. Sulfiet geeft géén allergische reactie, maar een intolerantiereactie. Sulfiet kan bij hiervoor gevoelige mensen een astma-aanval veroorzaken. Sulfiet vind je ook veel in salades.

 

... heb zelf ook nog wel wat witte wijn om te verstoken 😀 

Beantwoorden
Berichten: 65
(@palinka)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Waar zit sulfiet in

  • Aardappelproducten
  • Azijn
  • Bier
  • Brandy
  • Gedroogde groenten
  • Gedroogde vruchten
  • Gekonfijte vruchten
  • Gelatine
  • Glucosestroop
  • Graanproducten
  • Groenten in azijn, pekel of olie (zoals augurken)
  • Jam
  • Kant– en klaar maaltijden
  • Koek/biscuit
  • Kruidenmixen
  • Likeuren
  • Maïzena
  • Mosterd
  • Ontbijtgranen met fruitsmaak
  • Paddestoelen/champignons
  • Paté
  • Rode kaas
  • Rum
  • Sauzen, kant-en-klaar   
  • Salades
  • Schaaldieren
  • Snacks (zoals kroketten)
  • Stroop en suikerstroop
  • Suiker
  • Uien– en knoflookpasta
  • Vis (gedroogd en gezouten)
  • Vleesvervangers op basis van soja-eiwit
  • Vruchtenconserven
  • Vruchtensap
  • Whisky
  • Wijn
  • Worstjes
  • Zetmeel
Beantwoorden
Berichten: 65
(@palinka)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Aanduidingen op het etiket voor sulfiet

De volgende aanduidingen op het etiket kunnen wijzen op de aanwezigheid van sulfiet:

  • Conserveermiddel
  • E-nummer 150 b
  • E-nummer 150 d    
  • E-nummer 163 
  • E-nummers 220-228
  • Sulfiet   
  • SO2
  • Zwaveldioxide
  • Zwaveligzuur

Bron:  AllergenenConsultancy

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Sulfiet is in wijn veelal aanwezig om de vergisting te stoppen, zodat de kurken niet van de flessen knallen. Daar ontkom je niet aan. Tja. Ik ben opgegroeid in een vissersdorp. Dan werden er viskisten met garnalen op de havenkade gezet en naar de visafslag gebracht met een vorkheftruck. Kwam ik met mijn vriendjes op het fietsje langs (was ik een 10 jaar jong ettertje) en namen we stiekem allemaal een handje garnalen. Gingen we die ergens zitten pellen en opeten. Die Noordzee garnalen werden toen al geconserveerd met sulfiet. Toen was daar eens een kist met veel wit poeder(sulfiet). Dus we jatten weer een handje en kregen we een overdosis sulfiet binnen. Overgeven en griepverschijnselen, hoofdpijn en 1 dagje vrij van school, weet ik nog. pfff . Wel meteen geen darmparasieten meer. 

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Nimrax inderdaad,ik heb wijn in de kelder staan die thuis is gemaakt zonder sulfiet,die gist na een half jr.nog altijd draai af en toe de dop los zodat de lucht er uit kan.gr.??Chris.V.

 

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?