Meldingen
Alles wissen

Ouder is beter? Jullie mening ...

Pagina 1 / 2

Berichten: 196
Topic starter
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beste stokers,

Sinds korte tijd is mijn interesse om zelf lekkere (volgens de staat ongezonde maar voor hen ook wel winstgevende en daarom zeker te tolereren) dingen te produceren aangewakkerd en na het vergisten van mijn appels zal ik mijn eerste stook hopelijk eind oktober of begin november kunnen starten.

Bij het inlezen in alle verschillende bereidingen op het forum valt mij vooral op dat voor een goede whiskey(-achtige), calvados(-achtige), cognac(-achtige), .... en zelfintevullen(-achtige) drank vaak de tijd dat men niet van het resultaat drinkt het resultaat doet verbeteren. Dit toch volgens de wat de gemiddelde mens (mijzelf) wordt voorgeschoteld. Ik zie echter veel (alleen) maar mensen op dit forum die zeggen dat hun product op (relatief) korte termijn deze resultaten benadert, of zelfs overtreft.

Persoonlijk heb ik wel al eens (te) veel geld uitgegeven aan een whiskey omdat die net iets ouder was dan een andere maar nu vraag ik mij echt af of enkele houtsnippers in een glazen fles hetzelfde effect kunnen hebben als pak 10 jaar in een vat. 

Soit mijn echte vraag is, hoe lang moet je Calvados laten staan (zonder de verouderingstrukken die ik hier wel eens zie passeren) voor hij niet meer beter wordt? Die houtsnippers haal je er best vrij snel uit heb ik begrepen maar daarvoor moet je gewoon om de zoveel tijd proeven. Moet je dan voor het proeven (als het hout er nog in zit) eens goed schudden of is dat not done? Als het hout er uit is veronderstel ik dat je gewoon mag gaan bottelen en de rest van de veroudering rusten is?

Beantwoorden
18 reacties
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het is een vraag zonder éénduidig antwoord.  Eerst en vooral : 'beter' is een subjectief begrip.  De ene drinkt graag jonge calvados en gaat zeggen na 2 jaar rijping wordt ie niet meer beter, de andere heeft graag een oude calvados en gaat pas na 20 jaar rijping zeggen hij wordt niet meer beter.  Het smaakprofiel van de sterkedrank verandert en wordt complexer in functie van de jaren rijping.  

Ikzelf verouder kunstmatig mijn whisky's.  De houtsnippers laat je erin zolang je zelf wenst. Waarom zouden de houtsnippers in jouw calvados er bij wijze van spreken niet 20 jaar in mogen blijven, terwijl een commerciële calvados 20 jaar op eik staat ?  De rijping van sterke drank is geen exacte wetenschap, je voegt toe wat tekort is en je elimineert/verdoezelt hetgene wat stoort en dat volgens je eigen smaak en voorkeur.  Voor de rest ben je afhankelijk van een aantal oncontroleerbare elementen.

Proeven, proeven en nog eens proeven is de boodschap ....  Wanneer jij denkt dat je calvados op smaak is, dan trek je hem (na filtering) op fles.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

I.d.d. wat skoldt zegt heeft het veel te maken met het smaak beleving van persoon tot persoon .
Wanneer een drank net ik gemaakt is in principe een bepaalde verzadiging van stoffen in alcohol en water .
Tijdens het lageren zijn er stoffen die oxideren , neerslaan , verdampen of nog worden opgenomen .
In glas opslaan volledig afgesloten kan o.a. licht als u.v. en infrarood stoffen oxideren en neerslaan ondanks volledige afsluiting . Wanneer drank in vat zijn opgeslagen kunnen o.a. looizuur en calcium uit hout weer worden opgenomen maar ook ademt hout waardoor o.a. zuurstof bij de drank kan komen maar ook weer vluchtige stoffen uitdampen . des te langer je lagert des te meer de oxidatie , neerslag en verdamping tijd krijgt de smaak te beïnvloeden.
Ook bepaalde andere omgevings stoffen uit atmosfeer van lagering plaatst kunnen opgenomen worden . b.v. een muffe kelderlucht of wanneer een vat in een rokerige ruimte of op een tocht staan zal dat invloed kunnen hebben .
dat oxideren kun je versnellen of vertragen .
Het is dan aan de gebruiker wat deze prefereert in de smaak .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

p.s. opgeslagen in vat kunnen ook schimmels aan buitenkant van vaten komen , indringen en drank zeer beïnvloeden . Lagering plaat te vochtig heeft veel invloed en bij te droog zal er snel stoffen en o.a. alcohol kunnen uitdampen .

Beantwoorden
Berichten: 196
Topic starter
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mmm, interessante antwoorden. Een vaatje aanschaffen (in de toekomst) valt dus toch te overwegen. Eerst aan zulk een hoeveelheden geraken natuurlijk...

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Aanschaf van een vat is zeker te overwegen . Bedenk van te voren wat je aan smaak wil bevorderen . een nieuw vat zal anders beïnvloeden dan een gebruikt vat . Een oud wijnvat brengt ook andere smaak mee dan een whiskey vat . Ook kun je een vat aanschaffen wat te voren is gebrand aan binnenkant wat weer heel ander karakter zal geven aan de drank bij lagering. ( zelf branden is goed te doen maar vergt wel beetje handigheid . Of vraag even iemand die het vaker heeft gedaan om wat text en uitleg )

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

een nieuw vat zal anders beïnvloeden dan een gebruikt vat . Een oud wijnvat brengt ook andere smaak mee dan een whiskey vat . 

Ik heb op dit moment Port van morellen op vat liggen. de bedoeling is om daar over een jaar Whisky in te stoppen. Ik ben ook heel benieuwd hoe zich dat gaat ontwikkelen.

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Klink goed ! . Kleine tip . Spoel zodra vat leeg is even vluchtig met helderwater het bezinksel uit het vat voor je de Whisky er in doet . De whiskey zal zacht wat zoetige bijsmaak krijgen . Persoonlijk zou ik dan geen rookmout gebruiken voor de whiskey als je van plan bent op portvat te lageren. Goed plan . ( Vat schrapen / branden zou ik pas na 4 - 5 x gebruik doen . ( tenzij schimmel in vat zit )

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

P.s. Een vat met schimmel kun je eventueel behandelen door te vullen met water en enkele sulfiet tabletten aan toevoegen na een aantal dagen spoelen met water . opnieuw vullen neerslag kalk toevoegen en na paar dagen naspoelen .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Smaak is inderdaad verschilend,heb wel eens een fles cognac gedronken van €1000 vond hem lekker maar het geld niet waard,ook dure whisky van €300 400 vond een fles Jac Daniels lekkerder,dat is smaak verschil,duur hoeft niet altijd lekkerder te zijn,ik drink geen likeur.anderen zijn er gek op,de een vind zijn drank na een half jr.lekker.het is iets persoonlijks.je moet ook niet streven om een bepaald merk na te maken,meestal valt dat tegen,maak iets van je zelf,wat jij lekker vind.en blijf proeven.drank in een vat bewaren doet JDaniels onder een dak zodat er geen regen op komt hij laat wel de wind er door waaien.ik zet het buiten op eiken in weer en wind in glas met eiken of in emmers geschikt voor voeding.gr.Chris.?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

jack Daniels heeft eigen vaten fabriek , branderij en houtskool branderij . Vaten moeten geheel aan eigen eisen voldoen . Een vat van JD nieuw of gebruikt of afgekeurd wordt meteen vernietigd door JD zelf om hun " geheim " te bewaren .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Robbert heb een keer een docu.van hun gezien heel mooi,klopt wat je zegd,maken alles zelf,ik vind hem dan ook lekker.maar dat is smaak.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Maar die van mij drink ik het liefst.ik weet wat er in zit,met mijn 66 gebruik ik nog geen medicijnen en dat wil ik zo houden tot mijn 105.wat je eet en drinkt ben je.je leven is je geschonken zeg ik altijd dus respecteer die genen die je dat leven hebben gegeven en zorg daar goed voor.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

mooi streven en mooi motto ChrisV .
Helaas heb ik niet die gezonde genen en gebruik ik wel vanaf mijn vroege jeugd bepaalde medicijnen .
105 zal ik niet halen , ik zie wel waar het schip strand .
De drankjes die ik liefst drink is cuffs and buttons , benedictine en Absint .
Gewoon genieten van de kleine dingen die ons gegeven zijn .
Proost ! ??

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Robbert ik heb het voorrecht dat ik alleen lekker vind wat gezond is,stom maar waar,wat niet gezond is lust ik niet.ik weet niet jouw gezondheids probleem maar als je mij een foto stuurd van jouw in een envalop met postzegel.en adres kan ik je mischien helpen.niet het probleem vermelden dat vind ik zelf wel,je krijgt van mij een briefje waar op staat wat jouw probeem is en was.adres van mij CVaessen.Populieren straat 4 5922xk Venlo dat is gratis na een week heb je bericht en zijn de klachten meestal verminderd laat je verassen.gr.Chris

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?