3de rijtje is de hoeveelheid te vinden en volg Lummel die heeft alleen puur melasse vergist zonder toevoeging van suiker.
Β
Lummel begint op rijtje 5
Ik wil ook even mijn ervaring delen inzake rum.Β Ik heb 6 potten melasse (zoals firewalker hierboven op foto heeft) gemengd met 2kg ongerafinneerde rietsuiker en 20l water.Β Hier gewone bakkersgist en wat gistvoeding aan toegevoegd.Β Na een uur was het waterslot al goed aan het borrelen.Β De volgende 4 Γ 5 dagen ging mijn waterslot als een dolle tekeer.Β Na een weekje verminderde de activiteit maar het duurde toch bijna 4 (!) weken vooraleer alles was uitgegist.Β Begin SG was 1.100Β eind SG was 1.010, dus goed voor een 12Β° in het basisstooksel.
In tegenstelling tot wat velen schrijven of aanraden heb ik de rum maar één keer gedestilleerd. Ik was eerst van plan wat dunder lekker te laten schimmelen om de rum nogmaals over te halen, maar de smaak en geur vallen mij na de eerste run te goed mee om er nog verder aan te prutsen. De dunder hou ik wel voor een volgende batch.
Een deel staat nu op eik te rijpen en een ander deel heb ik teruggebracht tot 45Β° en verzoet met zelfgemaakte caramel. Ik vermoed dat na toevoeging van de caramel deze ongeveer op 40Β° uitkomt.
Mijn vrouw is er helemaal weg van van die laatste.Β Ik moet zeggen dat ik de smaak ook wel kan apprecieren.Β Binnenkort trek ik de rum op flessen en voorzie ik een label.
Ik ben ook bezig geweest met een pot rum van 3 literΒ 1 pijpje caneel en een vanile boon en een scheut carramel siroop een paar weken laten staan , wou wat was dat lekker.
alles zowat doorgelezen. Algmeen dacht ik te zien dat er zo een 5 liter melasse gemengd met 2 kilo rietsuiker en de rest water werd gebruikt dat samen dan met gist van bv still spirit of prestige rum gist. Laatste 2 liter van gistingsvat samen met helft van overschot stook terug gebruiken voor volgende vergisting met opnieuw 5 liter melasse . Enz... hoop dat ik het zowat juist heb. Lummel doet het dan wel zonder suiker maar dan in grainfather maar die heb ik dan weer niet. hoop dat het met T500 en copperdome ook gaat
Β
Ik gebruik ook vanille en kaneel. Ipv de caramelΒ gebruik ik melasse en doe er nog een beetje kruidnagel bij.
Β
Rene waarom niet in je 120l ?
Β
Die is belange nog niet af. Op dit moment kom ik er ook nog niet aan toe om er echt tegenaan te gaan. Vanaf 1 september krijg ik veel meer vrije tijd en dan hoop ik ook tegen eind september de ketel zeker af te hebben. Intussen is het met stukjes en brokjes eraan werken. Maar we hebben tijd he.
Heb momenteel al een paar weken 3 gistingsvaten klaar en geklaard maar ook daar kom ik niet aan toe om te stoken.Maar ook dat blijkt niet erg te zijn volgens ik gelezen heb het zou zelf de smaak ten goede komen.
Β
We zouden een paar basisrecepten kunnen toevoegen als een tried and true recipy, zoals ze dat op homedistillers doen. Zoiets als deze bijvoorbeeld:Β https://homedistiller.org/forum/viewtopic.php?f=96&t=48013
Dan hebben we kwaliteitsrecepten waar mensen zelf op kunnen doorboorduren met de tips uit de grote rumtopics.Β
We kunnen de recepten in goed leesbaar nederlands vertalen en hier plaatsen, en ook daadwerkelijk maken zodat er fotos bijstaan. Net als we dat met het whisky van roggebroodrecept hebben gedaan.
Mensen zien door de bomen het bos niet meer, 14 paginas rumtalk en toch openen nieuwelingen een nieuw rum topic omdat ze een basisrecept willen.Β waar uiteindelijk dezelfde informatie word gepost. Dus we hebben een paar basis rumsoorten waar we apparte recepten voor moeten vinden, die recepten plaatsen we los van elkaar bij recepten onder spirits.
We gaan dus spitten op amerikaanse of andere fora en dan vertalen maar.Β
Ik denk dat de struktuur/architectuur van het forum daar voor een groot stuk tussen zit.Β Toen ik hier voor 't eerst kwam, vond ik het allesbehalve aangenaam en duidelijk om hier berichten te lezen.Β Zoals je zelf zegt, tussen de bomen het bos niet meer zien.Β Ondertussen kom ik hier meerdere keren per dag en vind ik mijn weg wel vlotjes nu.Β Ik kan me echter inbeelden dat nieuwelingen het wel nog moeilijk hebben, met vragen die al gesteld zijn geweest ... maar toch ...Β sommige vragen kunnen vandaag een ander antwoord krijgen dan 2 jaar geleden het geval zou zijn geweest.
Het grootste probleem mijn inziens is het afdwalen (off-topic) geleuter in sommige posts (zoals deze hier nu waaraan ik me tegelijkertijd nu ook schuldig maak).
De oplossing is ondermeer een team van moderators samenstellen die de boel hier opschoont (lees: belangrijke topics ontdoen van niet relevant commentaar) - maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Β
(lees: belangrijke topics ontdoen van niet relevant commentaar) β maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Hoy,
Ik heb ook al meermaals, iets moeten gaan zoeken, over de niet relevante Komentaar daar kun je toch rap overheen gaan, je ziet toch redelijk rap wat de post inhoud.
grts.
Ik heb voor de rum een opzetje gemaakt, deze blijft bij de recepten nu automatisch bovenaan staan. Voor variaties verwijs ik dan weer door naar dit grote rum topic.
http://www.stookforum.nl/thread/rum-van-melasse-basis-recept/
Β
Keurig gedaan Jan krijgen we tenminste geen 380 topis over rum van melasse stoken.
Keurig gedaan Jan krijgen we tenminste geen 380 topis over rum van melasse stoken.
Dat is de bedoeling Pino π
Β
Als iemand het leuk lijkt om eens een bewezen goed recept te vertalen in goed leesbaar nederlands dan plaats ik ze graag bij de recepten als een True and Tried recipy. Dit moet dan wel echt een recept zijn van een site als bijvoorbeeld Home Distillers waarbij je aan de reacties kunt zien dat het recept echt goed is. Home Distillers is natuurlijk niet de enige, poolse sites bevatten bijvoorbeeld ook veel nuttige content maar dan ben je weer afhankelijk van de vertaalfunctie van Google....