En wat doe je bij een graanstook?
Nog nooit gedaan. Met ruiken en proeven kom je al een eind,Wim.
Er zit niet veel tannine in graan die voor hoofdpijn kan zorgen, het wordt wel sterk aanbevolen op andere fora om een (minimale) voorloop weg te gooien.
Tannine (polyfenolen), die voornamelijk in de kafjes van het graan zit, heeft een bittere smaak maar heeft ook een conserverende werking. Bij bier is dit een prettige bijkomstigheid (ook hop bevat tannine). Echter een te veel moet je zien te voorkomen. Tijdens het spargen (uitspoelen) van je (whisky)masch of bierwort moet je er voor zorgen dat de pH niet boven de 6 komt. Vooraf je spargewater aanzuren kan een goede optie zijn.
Inderdaad Willempy met graanstook moet je niet teveel weggooien want er zit maar 6% alcohol in, tenminste zonder toegevoegde suiker. Ik stook met de reflux en gooi voor de vorm 50 ml weg ( weet niet of het echt nodig is) en dan laat ik de reflux hem helemaal leegtrekken tot de wash 100 graden is. Dan heb ik 95% eruit wat erin zit. Maar wat je dan in handen hebt is puur goud.
Wat is graan? (Koren)
Hieronder staan diverse soorten graan.
Wat geeft "graan" aan liters pure alcohol per 100 kilogram. (gegevens F B Wright 1907)
Tarwe 26.5 L/100Kg
Rogge 23.3 L/100Kg
Gerst 20.8 L/100Kg
Haver 18.1 L/100Kg
Boekweit 20.8 L/100Kg
Mais 20.8 L/100Kg
Rijst 29.1 L/100Kg
Spelt ?
Gerst geeft 55% zetmeel tegen paardenkastanje 40% zetmeel.
Toptips! Ik was gerst aan het stoken en heb ongeveer een litertje uit 5Kg gehaald, precies wat wiliam in zijn tabelletje heeft staan. Een reflux heb ik (nog) niet, dus die tip slaan we op! Bedankt allemaal!
Dat is inderdaad een mooi lijstje en ik gebruik ook gerst en denk dat het klopt. Zit even uit mijn hoofd te rekenen ( en uit mijn geheugen te putten) en ik kom op 24 liter/90% dus zit aardig in de buurt. In ieder geval geen grote verschillen.
Maar dan trek ik de wash met de reflux ook maximaal leeg. Dus wash tot 100 graden laten komen. Overigens proef ik nauwelijks verschil tussen het begin en het eind van de reflux. Eigenlijk vind ik reflux veel beter als met een alambiek maar dat is vloeken in de (stook) kerk geloof ik. Hahaha....
Hallo allemaal,
Ik heb ook een vraagje. De Smart Still lijkt me een leuke kennismaking met de hobby..tot zover ok toch? Maar nu raak ik even de weg kwijt...er zijn er namelijk best veel..en welke te kiezen is lastig. Zuivere neutrale alcohol maken is niet mijn eerste prioriteit. Dan kan ik beter de T500 kopen. Maar leuk als het ook met een SmartStill kan. En dan in meerdere runs. Maar iets van smaak meenemen vind ik ook wel iets hebben en gaat mijn voorkeur naar uit. Ik zie verschillende uitvoeringen.. Heb al veel gelezen van @nimrax maar ben er toch nog niet helemaal uit...
- Smartstill Mark 1 aan/uit?
- Smartstill Mark 2 temperatuurregeling
- Smartstill Mark 3 temperatuurregeling met extra koelelement in koeler
- Air Stil
- Aqua Still? Met temperatuurregeling en thermometer?
Welke kiezen???
Ben benieuwd naar jullie meningen! Thanks! JJ
jay jay hallo
ik ben ook begonnen met een aliexpress smartstill 2 stuks dan een echte overgenomen van nimrax dan een alambik en uit eindelijk een t 500 gekocht met alles erop en er aan als ik van het begin had geweten dan had ik direkt de T500 gekocht maar was niet zo de alambik heb ik weer verkocht maar nu heb ik nog de 3 smartsill staan (die ik bijna niet gebruik) en de T500 dus haar er uit wat je zelf wil maar doe het niet zoals ik ! koop direkt het goede
gr erik
jayjay kijk eens rond op dit forum er zijn zoeven weer een T500 aangeboden en een airstill maar er staan dikwijls ook eigenbouwers op met ketels voor een prikje ! mss eens uitzoeken wat je zelf eigenlijk wil stoken
gr erik
Hallo Erik,
Bedankt voor je antwoord. Ik heb al veel gelezen over de T500. Superding om neutrale alcohol mee te maken. Maar ik wil ook drank maken met smaak. Dan kom je op de T500 Reflux, Copperdome, condenser...dat loopt nogal in de centen. Ik wil maar kleine hoeveelheden maken. Gaat me meer om het experimenteren dan om de hoeveelheid drank.. Groetjes. JJ
Hoi JayJay. Ik ben ook begonnen met een smartstill 2. Een goede keuze om de eerste kneepjes van het vak te leren. En je kunt hem later als je overschakelt naar iets groter blijven gebruiken om jenever, gin, absint, … en dergelijke te maken. Daar is hij meestal beter geschikt voor dan uw grote ketel.
Een temperatuur regelaar zit er op een smartstill niet op. Daar ben je niets mee in de stookwereld. Het is een vermogensregelaar. Waarmee je regelt of je snel of traag stookt.
jayjay
om te beginnen stoken is de smartstill ok ik ben ook zo begonnen en als je een 1 koopt koop er een vermogensregelaar bij ! bij de 2 zit die erbij daar kan je echt je stooksel laten druppelen maar je moet zelf voor u uitmaken wat je wil en wil stoken maar hulp krijg je hier op dit forum wel
gr erik
Ik ben begonnen met een Smartstill 3 (uit Nederland), perfect apparaatje om het alcohol stoken te leren kennen. Nu een eigen gemaakte ketel waarmee ik 90% alcohol haal. De Smartstill gebruik ik nog steeds om likeurtjes te maken, de alcohol die met de diverse kruiden heeft staan trekken. Sommige likeuren of bijvoorbeeld Gin kan het zijn om de kruiden mee te stoken en dit kan heel erg goed in een Smartstill, ook als er eventueel iets is aanbrand d.m.v. de kruiden is dit makkelijk schoon te maken. Het is handig om de kruiden in een kookzakje te doen om dit te voorkomen. Meestal is een recept voor likeuren onder de 4 liter, wanneer je gelijk 20 liter wilt maken dan zal de T500 beter van pas komen.
Ook hier een smartstill met externe vermogensregelaar (gebouwd met dank aan dit forum). Ik maak whiskey, schone alcohol en rum zit eraan te komen (met dank aan Pino). Ik heb een T500 overwogen, maar vind het klooien met de smartstill eigenlijk wel leuk.
Ik gebruik ook een smartsill met externe vermogensregelaar, dezelfde als ik gebruik voor T500.
De smartstill heeft een laag vermogen, de regelaar die ik heb voor m'n koelwater pomp zou ok gebruikt kunnen worden (een dimmer uit de bouwmarkt).