Beste medestokers,
Sinds kort ben ik in het bezit van de T500 met reflex kolom
Die vindt ik na het 1 x overhalen de sterkte prima zo'n 92% en op tijd gestopt voor de zekerheid.
Alleen vindt ik wel dat er toch nog een scherp randje aanzit wat ook bij de likeuren hinderlijk is.
Heb veel gelezen waardoor ik nu de weg een beetje kwijt ben.
A. Eierschalen in de stookwijn doen.
B. Vloeibare kool.
C. Kalk maar vindt 25 kg erg veel voor wat ik stook.
D. Of de EZ filter.
E. Of gewoon totaal 2 of 3x keer opnieuw stoken
Ik hoop dat iemand mij verder kan/wil helpen zodat ik toch eenvoudig een goede smaak neutraal krijg.
Graag zie ik tips tegemoet
Gr Aart
Is scherp een zuur , zout of bitter ?
Je moet sowieso altijd 2 x overhalen als het een suiker vergisting is geweest voor schoon alcohol .
Wat voor gist is er gebuikt ?
diverse commerciële gisten laten bijsmaak na.
Is de gisting goed verlopen . (Bij een goede vergisting en ingestelde ketel is correctie met allerlei middelen niet nodig )
Probeer eerst een een 2 e overhaal met 4 ,gr calcium per liter
Beste Robbert,
Bedankt voor je snelle reactie,
Wat de smaak precies is kan ik zo niet zeggen maar is zeker niet zuur of zout
Ik wil alles zowiezo nog een keer verstoken dus misschien met calcium proberen.
Kan ik dit ook in een of andere vorm lokaal kopen?
Of anders bestellen
Gr Aart
Calcium kun je kopen bij stookwinkel en welkoop .
Beste Robbert de Welkoop is hier dichtbij dus zat ik aan het volgende te denken
Welkoop Kippengrit - Supplement - 1,5 kg
Misschien weet jij wellicht of dat wat is?
Is in ieder geval een mooie hoeveelheid
Gr Aart
Kippengrit is te gebruiken .
Spoel het wel voor gebruik even ..
Vanmiddag maar even naar de Welkoop
Weet jij op waar ik op moet letten op de ingrediënten informatie? Zodat ik de juiste kalk heb.
En zover ik heb gelezen doe je het gewoon in de ketel als toevoeging maar moet dat ruim van te voren zodat het kan inwerken of doet het gelijk zijn werk?
Sorry voor alle vragen maar met de meeste hobby's is er wel een vriend of kennis met dezelfde interesse
Met deze hobby is het veel lezen zoeken en ervaren wat het toch lastig maakt.
Had wel leuk geweest om ervaringen te delen.
het moet gewoon calcium zijn .
je voegt het toe voor het sluiten van de ketel .
wanneer je opnieuw gaat overhalen hou dan ook de temperatuur op brug zo nauwkeurig mogelijk bij de 79,3 graden en maak de scheidingen op tijd ! Stook niet te lang door .
Bedankt Robbert
Ik stook met de Turbo 500 reflux
Ik heb alleen een thermometer op de koelwater uitgang deze temperatuur houd ik tussen de 55 en 58 graden
Een gemiddeld ei bevat 5 gram eierschaal. Lees: Calcium Ik weet niet hoeveel eieren er in huize Aart gegeten worden, maar een doos van 10 eieren , is al genoeg voor 12 1/2 liter.
Hahahaha William
De eieren op zich is dan het probleem niet
Maar dat lukt niet in 1 dag
Dus ga ik voor de snelle oplossing
maar zal deze tip ook zeker onthouden
Gr Aart
Gat boren en draadbusje in brug maken waardoor je brug temperatuur in de gaten kunt houden .
Het " point of no return " op de brug is de plaats waar je meest nauwkeurig kunt aflezen qua alcohol damp temperatuur .
En daarnaast een goede temperatuur regeling die je tijdens stook kunt bijstellen voor continuïteit op de brug .
Op die manier stook je de schoonste alcohol
De kippengrid gehaald dus even kijken wanneer het beste uitkomt om het te proberen.
Voordat ik de boor erin zet zal ik eens zien of ik via YouTube of internet en forum wat meer info kan vinden maar is zeker een overweging
T kan nooit kwaad om ketel wat aan te passen zodat hij wat meer universeel te gebruiken is . ?