Meldingen
Alles wissen

Twijfels: Hoe krijg ik neutrale alc.?

Pagina 2 / 3

Berichten: 54
 aart
Topic starter
(@aart)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

vandaag de t500 weer gevuld
Totaal 20 liter vloeistof zodat ik ruim onder de 40% zit
80 gram kippen grind gespoeld bijgevoegd
Nu maar hopen op het juiste resultaat

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9975
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Probeer zo stabiel mogelijk rond te blijven in temperatuur . Van begin tot eind zodat percentage gelijk blijft zakt het percentage gelijk scheiden

Beantwoorden
Berichten: 54
 aart
Topic starter
(@aart)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beste Robbert,

De temparatuur is netjes constant rond de 55 graden.

Heb nu wel het idee dat de geur iets sterker is dan de eerste keer 

iets van spiritus geur.

Dit gaf vorige keer ook de bijsmaak.

mn zoon drinkt tijdens het darten "waar anders" cola vodca en vond het dus ook niet zo smaakloos als de commerciële vodca 

Maar weet ook niet of dat wel mogelijk is en anders gewoon nog een keer proberen 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9975
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik weet niet wat voor smaak er nu over is bij jou .
Ik neem aan dat het percentage van jou opvang nu na opnieuw overhalen 94% of zo zal zijn .
Heb je voorloop en naloop gescheiden ?
Wanneer je een geur van spiritus hebt moet je rekening houden dat alcohol pas na " besterven " dus even gestaan te hebben op smaak komt . Kan wezen dat na 48 uur de scherpte van spiritus weg is .( Sluit nooit meteen alcohol af in fles laat eerst ademen / oxideren )
Commerciele vodka is in verschillende kwaliteiten .
Ook van verschillende grondstoffen .
dat kunnen verschillende granen zijn , soorten knollen , aardappels en de slechtere scherpe vodka is meestal suiker .
Een goede vodka is 5 x overgehaald sommige zelfs vaker .
Alcohol zelf heeft door de basis grondstoffen en gisten ook altijd een eigen karakter .
Alcohol van 99,6 % is de zuivere smaak .
Andere alcoholen hebben altijd een " typerend " smaakje deze blijft de bijmaken uit vervuiling moet je herkennen en elimineren .

een commerciële vodka heeft eigenlijk altijd een iets andere smaak dan wat je thuis maakt of de professionele buurman .
je kunt alleen een commerciële namaken als je hun receptuur weet , zelfde grondstoffen uit zelfde grond gebruikt , zelfde distillatie methode en ook op een soortgelijke ketel gemaakt .

Dus is moeilijk ook van afstand nu te zeggen of jou huidige smaak goed is .
Je doet het goed daar ligt het niet aan .

Is de smaak vuil nog een keer overhalen met kalk.
Maar is de smaak na 48 uur niet zuur ,, gronderig of bitter maar toch mooi rond en " warm ' kan het wezen dat je toch een goede alcohol hebt .
Vergeet ook niet jonge alcohol smaakt altijd anders dan oudere . ( De commerciële zijn vaak kunstmatig of chemisch verouderd )

Beantwoorden
Berichten: 54
 aart
Topic starter
(@aart)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beste Robbert,

Wederom bedankt voor de duidelijke uitleg.

Ik heb gisteren nog 2x opnieuw gestookt met gespoeld kippengrid en daarbij ruim voorloop weggedaan en ook ruim optijd gestopt waar door ik ook minder opbrengst overhield, Maar dat is natuulijk geen probleem.

Zit nu nog steeds boven de 92% dus dat is goed.

Ga binnen kort gewoon weer een emmer opstarten wel met suiker en Alcotec Turbo Yeast voor Vodka deze had ik namelijk met de ketel mee besteld en dan misschien wel de vloeibare kool toevoegen tijdens de gisting.

Dit is wel een andere turbo gist als die ik nu heb gebruikt die had ik namelijk nog liggen dus misschien merk ik dan al verschil

Ook staan de flessen nu niet afgesloten en heb er 1 op de verwarming voor uitdampen.

Ik denk ook wel dat er altijd iets van luchtje of bijsmaak zal zijn omdat je natuurlijk minder profesionele apparatuur ter beschikking heb.

Nogmaals bedankt voor je tijd en adviezen en alvast een fijn weekend

 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9975
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wanneer je toch de alcotec gaat gebruiken gebruik dan 5,5 ,kilo suiker dus minder .
Voeg een beetje tofu toe .
De aminozuren kunnen de gist voeden met minder vuil uitstoot .
En door minder suiker op 21 liter is er meer ruimte voor de gist afval waardoor het zelf beter opneemt.
( Vicieuze cirkel )
Dan zou dat knoeien met kool ook niet nodig hoeve n zijn

Als je in toekomst vodka maakt om ook als vodka te drinken is het beter om ander basis product te gebruiken dan gewoon suiker .

Beantwoorden
Berichten: 54
 aart
Topic starter
(@aart)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dan wordt dit mijn volgende uitprobeersel minder suiker had ik al gelezen maar over de tofu nog niet

De vodca is inderdaad om als vodca te drinken en natuurlijk voor likeuren.

Dus een goed vodca recept is altijd welkom

S'winters ben ik minder druk en heb dan wat meer tijd om dingen te proberen

Beantwoorden
Brutus
Berichten: 94
(@geelke)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Heb je al een goed vodka recept gevonden of gekregen? 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9975
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vodka kun je simpel maken door eerst maischen van rogge en gerste mout . Dit laat je vergisten met een neutraal gist
Er is voldoende voedsel aanwezig in de omgezette mouten .
Dus verder GEEN toevoegingen.
Na vergisten min 3 x maar tot 5 x opnieuw overhalen .

Ook kun je ;
1 deel mout +4 delen rogge gebruiken en dit maischen.
Of
1 deel mout + 4 delen aardappel .
Voeding bonen of soja bonen .

dan kun je ook nog aardappels koken tot puree hierna invriezen ...
Na invriezen ontdooien en wat bonen en gist toevoegen .

Suiker alcohol is geen vodka !

Beantwoorden
Berichten: 8
(@jouri)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb ook het zelfde probleem gehad met mijn t500. Ik heb ook vanalles geprobeerd maar met turbo gist krijg ik geen goede smaak. Ik gebruik nu slechts 4 kilo suiker op 25 liter en gewoon bakkersgist en nu ben ik wel tevreden. Bij mij ligt ook nog turbogist in de kast maar dat gaat gewoon in de vuilnisbak belanden.

Beantwoorden
Berichten: 54
 aart
Topic starter
(@aart)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beste Geelke, Robbert en Jouri.

Ben even een tijdje niet actief geweest. Maar heb het recept van Robbert en Jouri even opgeslagen zodat ik dit later eens ga proberen.

Ook heb ik de hele topic van het paardevoer doorgelezen en dit lijkt me ook leuk om eens te proberen, Dus weer genoeg om te doen.

Ik heb de eerste keer diverse oude likeuren herstookt met de T500 dit rook en smaakte al redelijk

Bij de 3de stook vond ik juist dat alles terug liep waarna ik de kolom heb gereinigd dit had ik dus beter gelijk na de eerste stook kunnen doen wat was het koper vuil en stonk de kolom.

Na reiniging en het toevoegen van kippengrit was het weer een stuk beter.

Ook heb ik een wiskey geprobeerd en ook daarna was er een beste vervuiling in de kolom.

Dus weet ik nu wel dat ik na een suiker stookwijn t500 wel 3x kan gebruiken maar na een wiskey of oude likeur/wijn stookwijn gelijk de kolom moet reinigen hahaha 

Fijne dag en bedankt voor de reactie's

Gr Aart

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9975
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ik lees dat je met kolom werkt .
Voor likeuren en whiskey moet je een ketel zonder kolom stoken ..
daarvoor gebruik je een hoed / Dome / alambiek .
Met kolom verlies je smaak .

Beantwoorden
Berichten: 54
 aart
Topic starter
(@aart)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dat klopt Robbert,

Echter kreeg ik op een andere vraag een tijdje terug een antwoord van stookforum dat ik ook de t500 in potstill mode kon gebruiken wat ik toen heb gedaan en het resultaat was niet slecht omdat ik nog niet echt veel met whiskey doe en er wel over lees was dit een eenvoudige en goedkope tijdelijke oplossing misschien later als ik er aan toe ben de coperdome als aanvulling

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9975
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

als je op smaak wil gaan werken zou je in plaats van een coperdome voor de t500 ook kunnen overwegen een whiskey ketel / alambiek of alquitara ernaast te nemen . Die zijn meer geschikt voor dat doel .

Beantwoorden
Berichten: 54
 aart
Topic starter
(@aart)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bedankt Robbert,

Ik hou de tip in gedachte

Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?