Ik ben wel vergeten te zeggen dat ik alles ook altijd twee keer overhaal. Ik gebruik de t500 ook regelmatig als potstil en dat gaat redelijk goed enkel het vermogen zou je nog moeten kunnen regelen dan.
Ik ben wel vergeten te zeggen dat ik alles ook altijd twee keer overhaal. Ik gebruik de t500 ook regelmatig als potstil en dat gaat redelijk goed enkel het vermogen zou je nog moeten kunnen regelen dan.
Ik ben nieuw op dit forum en dus beginnend met deze materie! Ik heb de T500 reflux besteld en zal deze na 13 januari ergens ontvangen. Nu kan iemand me even concreet uitleggen wat jullie bedoelen met overhalen? Hoe dit gebeurd, waarom en wanneer?
Overhalen is een term die gebruikt wordt voor het destilleren, een keer overhalen is hetzelfde als een keer destilleren.
Overhalen is een term die gebruikt wordt voor het destilleren, een keer overhalen is hetzelfde als een keer destilleren.
Dus wanneer iemand zegt ik haal het een tweede keer over, wordt dit dan gedaan met de suikermesh wat overblijfd van de eerste keer? Want ik veronderstel dat de alcohol al de gewenste sterkte heeft na 1 keer overhalen...
Hier nog een beginneling,
Heb gisteren ook gestook maar bij mij kwam ik niet verder dan 85%
Had ik gelezen dat de temp 78,3 tot max 81gr. Heb ook een t500 reflux
Heb ik dan te hard gestookt mijn meter zit standaard bij de uitloop ik las in de beschrijving van de t500 dat je 50 tot max 65gr aan moet houden.
Overhalen?
Ruik ook iets naar spiritus maar las net, dop los.
Gr kippie
Nee niet helemaal, afhankelijk van het type ketel wat je gebruikt kan het nodig zijn om twee keer te destilleren.
Simpelweg heb je twee soorten ketels;
- een alambiek-achtige die gebruikt wordt om ook smaken mee over te krijgen. Laag scheidend vermogen dus na een keer distilleren zal het alcoholgehalte meestal rond de 20 a 40 procent liggen (met wat truukjes eventueel). Als je een een hoger percentage wilt zul je dus nog een tweede keer moeten overhalen.
- een reflux kolom die gebruikt wordt om smaken te strippen en ander spul van de ethanol (de drinkbare alcohol die je wilt hebben). Hoog scheidend vermogen dus kun je na een keer distilleren al 96% halen en is een tweede keer distilleren niet meer nodig.
Als je het koelwater van de reflux op 78,3ºC zet dan gaat dat niet erg best. Deze houd je het best tussen de 55 en 60ºC
Dat je alcohol naar spiritus ruikt is niet zo gek, spiritus bestaat ook voor 85% uit ethanol.
beetje te kort door de bocht Nick .
Er zijn meer dan twee soorten ketels .
Je hebt ook met meerdere ketels . Korte kolommen , grotere kolommen , rectificatie vaten . Plaat kolommen . Kleine hoeden , spatbollen .
Allemaal andere karakters invloed op alcohol en smaak vorming .
het aantal keren overhalen hangt niet af van percentage alcohol maar het beoogde smaak patroon en zuiverheid .
En nog meer de kwaliteit van de stook wijnen /basis beslag .
Ook een kolom waar uit hoogpercentage komt kan meerdere overhalen nodig zijn . Die 4/% kan een enorme drager in zitten .
En daaraan tegen zijn er ook basis beslag
waarbij alcohol gestookt op 82% op een alambiek die van dusdanige kwaliteit kan zijn dat meerdere overhalen niet nodig is .
Mea culpa, het typen op de telefoon loopt niet altijd lekker dus heb t iets korter gehouden. Vanwege de vraagstelling wilde ik het antwoord ook niet te complex maken.
Dus even overhalen een tandje lager(50/65) dus dat van 78,3 tot 81gr is dat voor de copperdome t500 we moeten ook nog veel leren.
Dank voor alle geduld die jullie hebben voor de beginners.
Gr kippie
Klopt, dat is de voor de copper dome ?
Hey allemaal
Voor een volgende overhaal altijd verdunnen tot 40% of lager