Meldingen
Alles wissen

Lespaul

Pagina 1 / 6

Berichten: 334
Topic starter
(@lespaul)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hallo lotgenoten,

Sinds kort ben ik aangesloten bij jullie gezellige forum.

Onderstaande is niet belerend bedoeld en ik heb respect voor een ieder zijn mening..

Al lezende rijzen me de haren ten berge.

Ik bedoel het niet verkeerd en bovendien wil ik het niet altijd beter weten maar wat me zo opvalt:

Ten eerste: roep niet wat als je het niet zeker weet maar iets hebt horen zeggen.

Ik doe maar wat en zie wel wat er uitkomt! heel fout!

in suiker wash heb je geen voor en naloop!!! Echt wel!!

ik zie een foto waarbij de vlammen bijna de aansluiting met de kolom bereiken.. levensgevaarlijk!!

ik leer het wel van de filmpjes op YouTube.... De grootst mogelijke onzin staat daar... uitgezonderd de goede natuurlijk maar weet jij welke dat is? doe nou niet!

hele verhalen over temperatuur met een potstill.. temp is totaal niet interessant bij een potstill.

je kan het wel aflezen maar je hebt er niets aan.

Natuurlijk lees ik ook veel zinvolle bijdragen van meer ervaren stokers.

nou kom maar , schiet me maar af....

Les

Beantwoorden
85 reacties
Berichten: 40
(@duiker)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Paul, ik ben het met je eens. 

Beantwoorden
Berichten: 334
Topic starter
(@lespaul)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

he Duiker, leuk je hier te ontmoeten!

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Waarschuwingen kun je kwijt bij  https://www.stookforum.nl/thread/veiligheids-tips-topic/

Graag niet overal aparte topics voor openen ivm. de overzichtelijkheid van het forum.
Bij voorbaat dank, Cheers man! 😉

Beantwoorden
Berichten: 334
Topic starter
(@lespaul)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nimrax,

Wanneer je zoals ik omschrijf handelt dan doe je het niet goed.

Ik geeft alleen maar aan wat foute aannames zijn.

Ben er ook van overtuigd dat de meesten het wel goed doen en die zullen hier ook niet op reageren.

Mijn advies: indien je het niet zeker weet vraag aan een ervaren stoker, neem niet zomaar dingen over van YouTube, gebruik je gezonde verstand en vraag, vraag...

 

Beantwoorden
Berichten: 334
Topic starter
(@lespaul)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

sorry voor de verkeerde plaats.. zal beter opletten !!

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Meerdere "fans" op BBQ3 hebben mij hartelijk bedankt voor mijn youtube vids.
Ze maken dankzij die vids inmiddels de beste distillaten.
Maar waar je gelijk in hebt is dat er veel producties zijn waar totale onzin wordt verkondigd. Maar dat lees je dan ook wel terug,onder in de comments.
Ervaren kun je nooit genoeg zijn. En voorzichtig genoeg ook niet.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Toppie!! 😉

Beantwoorden
Berichten: 334
Topic starter
(@lespaul)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zoals ik al eerder beweerde: de goede uitgezonderd....

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat is een ervaren stoker ? Iemand die al paar jaar staat te kneien in een hokje in het veld en met roeren van essences zegt iets goeds te maken ? Trouwens wanneer je alleen met een potstil simpele dranken als een whiskey , gin , vodka of Rum stookt heb je inderdaad geen temperatuur meting nodig . Maar nu ga je boosten met potstill om alcohol van hoger percentage te maken moet je toch wel nauwkeurig werken en weten waar temperatuur grenzen op de brug liggen. Wanneer je de potstill koppelt aan een 2e vat of zelfs met een derde zal je toch om goede flow te krijgen, temperaturen moeten weten en zo nodig aanpassen . Daarnaast b.v. kwaliteit van een simpele drank als whiskey mag maximaal kooknat op 95 gr komen . Ik denk niet dat iedere beginner meteen weet wat er gebeurt als er geen leidraad is. Wat voor koeler zit er achter de potstill ? wanneer je een lange spiraal koeler gebruikt kun je niet aan uitstroom zien of je temperatuur staat te pendelen . Staat temperatuur te pendelen kan er in warmte toevoer wat wezen maar ook een obstructie van b.v. schuim maar ook kan er iets anders zijn dat temperatuur verandering geeft . Een implosie of een explosie gaat ook een temperatuur verandering aan vooraf . Je heb het over waarschuwen toch ? Een thermometer kan dat daarbij aangeven . Vergeet niet dat beginners niet horen wat er in ketel gebeurt . Daarnaast zijn er zijn meerdere distillatie methodes en werkwijzen met potstill . Er zijn diverse recepten waarbij je de kruiden en alcohol in de potstill voorverwarmd, het zij voor een vorm vam macereren, het zij om bepaalde " foute" smaken eerst door warmte uit te dampen of stuk te laten gaan . Waarna je temperatuur gaat verhogen voor het destilleren . Bij het vooraf macereren op de still moet je wel weten bij welke temperaturen je bezig bent . Ik denk dat je eerst moet kijken wat je met de potstill gaat doen en welke functie je deze geeft . Een potstill kan meer dan alleen whiskey stoken ! En met een beetje ervaring en kennis kun je ook op potstill boven 88% alcohol stoken maar dan moet je zeker temperaturen weten ! misschien doet de een het op gevoel , de ander heeft een meter nodig . Vodka , whiskey , gin , rum aquavit kun hoef je inderdaad niets aan temperaturen te meten op still . maar als je meer wil en het apparaat totaal benutten met al zijn mogelijkheden zul je toch een controle punt moeten hebben . tenzij je ervaring genoeg hebt .

Beantwoorden
Berichten: 334
Topic starter
(@lespaul)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ben het geheel met je eens Robbert,

Meer dan 70 % (gemiddeld) is mij nooit trouwens nooit gelukt met de potstill maar dat was ook niet mijn intensie.

Met de potstill ga ik voor smaak en niet voor een hoog ABV.

Voor hoog alcohol heb ik de bokakob en deze gaat tot 94%

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Misschien wat hard te zeggen maar ik bedoel het goed.  Maar als je het eens bent klopt jou eigen eerdere stelling niet betreft temperatuur meting op potstill ! Ik weet niet wat jij voor potstill dan gebruikt of hoe je deze verwarmt maar 70% gemiddelde is maar matig . Zeker als je aquavit of vodka zou willen maken wat van oudsher op potstill hoort gemaakt te worden. als je hem goed weet in te stellen kun je altijd 78- 82 % halen. Temperatuur op brug toch dichter bij 78,3 graden houden ( misschien toch meten ?? ) Als je voor smaak gaat met potstill zal je ook weten dat bij 88 gr - 92 gr en 95 graden voor een aantal producten cruciale punten zijn . bij scheiding naloop tijdens de stook kunnen smaken nog niet present zijn en pas na oxidatie van enkele uren na stook naar voren komen . Dus of je moet vooruit denken en anticiperen op smaak dat vergt ervaring of voor de minder ervaren proever op ook die gemeten temperaturen werken . Ik heb geen boka maar een simpele gevulde kolom op boiler 94-96 %, produceert deze . Maar wat je zei youtube brengt geen goede voorlichting . En alle brouwsels hebben voor en naloop ook van suiker beslag .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Tja, wat valt daar nou op te zeggen?

Naar mijn ervaring moet je je in het leven continu afvragen, of het wel klopt wat iemand je probeert wijs te maken. Altijd en overal. De helft van de tijd klopt het namelijk niet, opzettelijk of per ongeluk, geheel of gedeeltelijk, dat maakt niet uit.

Dus ik heb het gevoel dat je een open deur intrapt.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Maar wat je zei youtube brengt geen goede voorlichting .

Nou, Robbert, ik ga eerdaags met je vloggen dus tja...

Beantwoorden
Berichten: 334
Topic starter
(@lespaul)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

ja natuurlijk hebben alle brouwsels voor en naloop maar er zijn mensen die beweren dat het niet zo is. 

Verder denk ik dat je erg veel ervaring hebt en hoop dat je jouw ervaringen ook blijft delen.

Wat betreft die thermometer op de potstill wil ik nog wel eens met je discussiëren maar dat hoeft niet op het forum.

ik wens je een fijn weekend..

Les

Beantwoorden
Pagina 1 / 6
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?